25. maaliskuuta 2016
Jukka Laajarinne: Tiloissa
Meditatiivinen kirja, jonka lukeminen rauhoittaa, se tässä olisi tarjolla, jos kiinnostaa!
Jukka Laajarinteen Tiloissa on esseekokoelma, jossa pureudutaan aikaan, paikkaan, olemiseen ja muistamiseen. Esseet lähtevät yleensä jostakin Laajarinteen omasta kokemuksesta tai muistosta: kotipaikasta, matkasta, vaelluksesta tai vastaavasti kirjallisuusviitteestä tai historiallisesta anekdootista. Niiden kautta päästään kunkin tekstin ytimeen, on se sitten muumien kotikäsitys, rajanvetäminen sallitun ja kielletyn olemisen välille, kaupunkitilan "luvaton" käyttö tai vuorikiipeily.
Laajarinne kirjoittaa rauhallista, jopa lempeää tekstiä, vaikka onkin paikoin hyvin kriittinen ja osoittaa ongelmakohtia ja säröjä. Hänen esseitään on nautinnollista lukea, ne tuntuvat musiikilta korvissa ja rauhoittavat tempoilevaa mieltä. Pituus on kohdallaan: parisenkymmentä sivua per teksti, osin allekin. Rakenteet ovat napakoita, eikä turhaa täytelätinää ole.
Tiloissa kuvaa useampaan otteeseen minullekin tuttuja seutuja, kuten Helsingin kantakaupunkia, jossa asun, ja paikkoja, joissa olen vieraillut ja ajastani nauttinut (Berliini, Pellinki). Paikoin vähän naurattikin, kuinka tutulta moni asia tuntui. Lähinnä siksi, että mietin, onko omissa kokemuksissani mitään persoonallista tai omintakeista, jos voin kerran lukea niistä esseekokoelmasta – joka ei ole minun kirjoittamani.
Tietenkin on, se on yksi Laajarinteen keskeisimmistä sanomista. Kokemuksien ja muistojen arvokkuus, henkilökohtaisuus ja ainutlaatuisuus tekee niistä uniikkeja. Jaamme paljon, mutta merkittävän osan pidämme myös vain itsellämme, vaikka se olisikin samantyyppistä kuin jollain toisella.
Toisaalta Laajarinteen esseissä on asioita, joita toivoisin voivani pitää omina kokemuksinani. Toisinaan, kun turhaudun työhöni ja arkeen, haaveilen elämästä vapaana kirjoittajana kahvilan hälyssä, aina uuden kahvin äärellä. Haaveilen ajasta lukea enemmän, ahmia kaikki ne klassikot ja merkittävät tutkimukset, joita en koskaan ole lukenut. Toivon, että olisin osa wanhan ajan sivistyneistöä (jota ei taida enää olla olemassakaan), että voisin rauhoittua ja keskittyä ihmislajin mittaamattoman arvokkaaseen yhteiseen kulttuuriperintöön vailla huolta seuraavasta pätkäduunista, laskunmaksupäivästä ja kotitöistä.
Yksi tärkeä tila onkin haaveiden ja unelmien tila – ja niiden toteutuminen. Se voi tosin tuottaa joskus erikoisia sivuvaikutuksia, kuten Stendhalin oireyhtymän eli Firenzen syndrooman kaltaisen tilan, josta Laajarinne kirjoittaa esseessä Neljäs ulottuvuus ja kertoo omasta pyhiinvaellusmatkastaan Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Klovharuun. Teksti on ehkä suosikkini kokoelmassa, sillä Laajarinne pohtii siinä ansiokkaasti paikkojen historiallista muistia – "Eivät museot vaan rauniot ovat ihmiskunnan muisti" – ja vaikutusta ihmiseen. Tämä on yksi suosikkiteemoistani, jota ajattelen paljon.
Olen pienestä pitäen miettinyt uusissa paikoissa käydessäni, mitä kaikkea niissä on tapahtunut ennen minua. Etenkin autiotalot, hiljentyneet kylät, heinäpellon laidat ja maaseutumaisemat kutkuttavat mielikuvitusta ja saavat pohtimaan kaikkia niissä eläneitä ja olleita ihmisiä omine menneisyyksineen. Olen jossain määrin taipuvainen melankoliseen nyyhkymuisteluun, ja esimerkiksi kesämökillämme haluan aina istua terassilla samassa paikassa, jossa edesmennyt mummini mökin emäntänä aina istui. Tulee turvallinen olo, kun voi muistella mummia, arvailla, mitä hän siinä istuessaan mietiskeli (mummi vietti käytännössä kaikki lomansa ja sittemmin eläkekesänsä mökkisaaressamme, useimmiten yksin) ja samalla ajatella, että on minun vuoroni saada omat muistoni tästä paikasta ja näistä hetkistä. (Saan lähes hepulin, jos joku autuaan tietämätön vieras vahingossa istuu minun paikalleni.)
Tiloissa on hieno esseekokoelma. Sitä on helppoa lähestyä, ja Laajarinne ottaa lukijan omakseen nopeasti. Teksti soljuu silmissä ja jää mieleen pyörimään, lauseissa on voimaa ja ajatuksissa kirkkautta. Mikä parasta: lukija saa omat muistonsa, kokemuksena ja ajatuksensa heräämään, kuplimaan ja kasvamaan.
Jukka Laajarinne: Tiloissa – Esseitä
Ulkoasu: Timo Mänttäri
Atena 2016
260 s.
Arvostelukappale.
_______
Helmet-haasteen kohta 36. Kokoelma esseitä tai kolumneja
Tunnisteet:
2000-luku,
Arvostelukappale,
Atena,
Esseet,
Helmet-haaste,
Jukka Laajarinne,
Kaupunkikulttuuri,
Kotimaista
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hieno lainaus tuo "Eivät museot vaan rauniot ovat ihmiskunnan muisti". Sopii minunkin ajatusmaailmaani.
VastaaPoistaNiinpä, siinä on olennainen pointti. Rauniot eivät kysele intendenttien tai kuraattorien (joita molempia toki ammattikuntina arvostan) perään tai näyttelyohjelman tai suunnitelmien. Ne ovat mitä ovat ja kertovat tarinaansa juuri niin.
PoistaDarling, voimme aina olla uuden ajan sivistyneistöä!
VastaaPoistaOlen pannut tämän kirjan merkille ja kun tästä puhut huomaan, että tässä on monia asioita, jotka minua kiinnostaa. Aiemmin kun asuin talossa, joka oli rakennut 1900-luvun alussa mietin usein niitä kaikkia ihmisiä, jotka ovat siellä ennen asuneet ja heidän tarinoitaan. Että kyllä. Bingo. Tämä on jossain vaiheessa luettava. Kiitos ja mainiota pääsiäistä!
Onneksi, siihen on pyrittävä!
PoistaLue ihmeessä tämä kirja, Omppu. Laajarinteellä on paljon perusteltua sanottavaa, ja kuten kirjoitinkin, lukija pääsee itse pohtimaan vaikka mitä. Minäkin asuin aikoinaan 1920-luvun talossa, ja se kutkutti mieltäni paljon.
Lisään listalleni heti. Vaikuttaa just sopivalta luettavalta joko saaressa tai sitten Ruotsinlaivan kannella, rauhallisesti päivälaivalla Tukholmaan, josta nyt unelmoin. Voi olla, että tunnelma jota haen on sekin kadonnutta, 50-luvun laivankansimasemaa. Joka tapauksessa siellä on joku tämmöinen kirja mukana, niissä raidallisissa kansituolissa kun istuskelen. Ei taida kyllä niitäkään olla.
VastaaPoistaHienoa, Leena! Uskon, että pidät tästä kirjasta paljon. Saari tai risteily, molemmat kuulostavat oikein hyvältä. Tiloissa saa kaipaamaan jotain sellaista, mikä on jo kadonnut, mutta samalla se saa arvostamaan sitä, mikä on itsellä käsillä.
PoistaMulla on tämä aloitettuna kanssa, vaikuttaa kiinnostavalta. -palaan sitten myöhemmin lukemaan sun tekstiä paremmin.
VastaaPoistaHyviä lukuhetkiä, jään odottelemaan mietteitäsi!
PoistaMielenkiintoinen postaus, vinkistä kiitän:) Sinulle on hyvänmielenhaaste kera kevätkukkasin blogissani: http://mummomatkalla.blogspot.fi/2016/03/sieluni-hymyt-haaste.html Aurinkoisia kevätkelejä ja hyvää mieltä:)
VastaaPoistaKiitos haasteesta Takkutukka! Ja sitä samaa sinulle!
PoistaKiitos tästä; Tiloissa oli jotenkin päässyt livahtamaan ohi silmien, mutta tekstisi vakuutti siitä, että tämä on luettava ja pian.
VastaaPoistaEhdottomasti, Maria. Tässä kirjassa on paljon ja hyvää.
Poista