1. huhtikuuta 2016

Steampunk! Silintereitä ja siipirattaitaMaukkaita makupaloja, höyryäviä herkkuja!

Osuuskumman kolmas steampunkkokoelma Silintereitä ja siipirattaita on viihdyttävää ja erinomaista luettavaa. Kokoelmassa on kolmetoista novellia, joita yhdistävä teema on steampunk-henki ja sijoittuminen Suomenmaan kamaralle.

Miltä tuntuisi ajatus Turkuun tai Tampereelle saapuvista ilmalaivoista ja gondoleista? Tai yhä voimissaan olevasta Venäjän keisarikunnasta? Tai kellokoneistosta, joka on tehty ihmisestä tai laskukoneesta, joka imee itseensä ihmisen elinvoimaa?

Minusta aika veikeältä, joskin paikoin myös selkäpiitä karmivalta!

Luin novellit suorastaan ahmien. Pidin kaikista, ja oikeasti tarkoitan sitä. En ole kovinkaan tuttu steampunk-genren kanssa, ja ehkä osa innostuksestani oli puhdasta uteliaisuutta ja uuden äärellä olemisen iloa. Mutta mitä siitä, ei mitään!

Erityisen suuresti minua miellyttivät Kari Välimäen Kellopeliseppä, Hanna Morren Käsi kädestä, Magdalena Hain Rattaiden tanssi, J. S. Meresmaan Unet jotka tekevät surulliseksi aamuisin, Maija Haaviston Josefinan ihmeellinen vaunu ja Saara Henrikssonin Valaanpyytäjän vaimo.

Kari Välimäki, Hanna Morre, Magdalena Hai ja Maija Haavisto käsittelevät novelleissaan ihmisen ja koneen yhteyttä,  "lisäosia" ja teknologiaa yhdessä inhimillisten ominaisuuksien ja tarpeiden kanssa. Meresmaan novelli on ihastuttava ennen kaikkea kiehtovien fantasiaelementtiensä ja aikaspriaalinsa vuoksi. Henriksson taas sukeltaa historialliseen fiktioon ja jostain syystä erityisen suuresti ihailemaani merenkäyntiteemaan.

Muissakaan ei mitään vikaa ole, missään nimessä.

Teknologia kohtaa historian ja mekaniikka ihmisen, kun steampunk pääsee tosissaan valloilleen. Kokoelman novelleissa on teeman mukaisesti jotain hyvin suomalaista, ja samalla ne ovat universaaleja ja rajat ylittäviä. Novelleihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos ei genre vielä ole tuttu – ja silloinkin, kun on, sillä näissä tarinoissa totisesti riittää mutusteltavaa, ihmeteltävää ja ihasteltavaa.


Anne Leinonen & Mia Myllymäki (toim.): Steampunk! Silintereitä ja siipirattaita
Ulkoasu: J. S. Meresmaa
Osuuskumma 2016
334 s., e-kirja

Arvostelukappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!