15. kesäkuuta 2018

Pirkko Saisio: Betoniyö



Simo ja Ilkka ovat veljekset, joita yhdistää karu tausta yksinhuoltajaäidin vähävaraisessa ja alkoholinhuuruisessa kodissa. Simo on koulupudokas, joka ei oikein uskalla kertoa siitä kellekään ja Ilkka puolestaan on menossa vankilaan istumaan tuomiotaan pikkurötöksestä. Vielä on kuitenkin viikonloppu aikaa ennen sitä.

Veljekset viettävät painostavan kesäpäivän ja -yön Itä-Helsingin kaduilla, kuppiloissa ja laitureilla. Simon on vaikeaa sanoittaa mitään mielessään olevaa, hän on miellyttämisenhaluinen ja myötäilevä. Ilkalla on omat ajatussfäärinsä, joista pikkuveli ei aina ota selkoa, vaikka kuinka yrittää.

Jossain vaiheessa veljesten tiet eroavat, ja molemmilla on luvassa omanlaisensa kuoppien kiertely. Ilkka päätyy kohtaamaan tutun porukan, jossa vaikuttaisi olevan kuitenkin uudet säännöt. Simo jatkaa omaa yksinäistä vaellustaan ilman kiinnekohtia ja päätyy juttusille naapuruston erikoisena pidetyn miehen luokse. Molemmilla nuorilla miehillä on vastassa asioita, joita he mielummin olisivat olleet kokematta ja näkemättä – ja kyvyttömyys käsitellä yllättäviä tunteita ja tekoja.

Pirkko Saision tuotanto on minulle tutumpaa teatterin lavalta kuin romaaneista. Betoniyö on hänen 1980-luvun alussa julkaistu romaaninsa, tuotannon alkupäätä edustava aikalaiskuvaus, josta Pirjo Honkasalo on tehnyt myös elokuvan (jota en ole nähnyt). 1980-luvun alku tulee voimakkaasti esiin tekstissä ja tunnelmassa, Saisio tavoittelee ja tavoittaa ajankuvaa, juuri sitä hetkeä ja tuokiota, jossa hänen henkilönsä elävät.

Simo ja Ilkka eivät ole saaneet parhaita kortteja käteensä, mutta räpiköivät jollain tasolla ja selviytymiskeinoilla eteenpäin. Jos tekee nopean leikkauksen tähän hetkeen, lähes 40 vuoden päähän Betoniyön tapahtumista, on tylyä tajuta, kuinka paljon samantyyppistä syrjäytymistä ja syrjäyttämistä yhteiskunnassa edelleen on. Sijattomuus, merkityksettömyys ja tulevaisuuden näkymien puute ovat vastaansanomaton osa tarinan veljesten elämää, kuten ovat valitettavasti liian monelle 2010-luvun simolle ja ilkallekin.

Tarina muotoutuu pitkälti dialogin ympärille. Yleistunnelma kirjassa on apaattinen, jollain tapaa tuhnuinen. Painostava kesäpäivä hiostaa niin henkilöitä kuin lukijaakin, eikä mikään tunnu menevän parempaan suuntaan. Saisio tavoittaa pienillä eleillä maailman, jota läheskään kaikki eivät halua nähdä, eivät edes vilkaista. Mutta siellä se on, vahvasti olemassa, kaikkialla.


Pirkko Saisio: Betoniyö
Tammi 2011 (1. painos 1981)
171 s.

Omasta hyllystä.

_________

Toisaalla: Reader, why did I marry him?, Kirjasähkökäyrä, Kirjakaapin kummitus, Matkalla tuntemattomaan

Haasteet: Helmet-lukuhaasteen kohta 5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit, Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaasteen kohta 4. Kirja, josta on tehty elokuva.

6 kommenttia:

  1. Pitäisi lukea Saisiota enemmän. Minullekin hänen teatteripuolensa taitaa olla hitusen tutumpi kuin romaanit. Kiehtova kannanottaja ja keskustelija, jonka tuotanto pitäisi muistaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuli semmoinen olo, että ehdottomasti olisi luettava muukin tuotanto läpi kunnolla. Tästä romaanista sai ainakin ajateltavaa, vaikka sen jättämä tunnetila olikin jotenkin tuhnuinen ja ankea. Ehkä juuri siksi.

      Poista
  2. Tämä kirja kuului 80-luvulla ehdottomiin suosikkeihini. Olisikin mielenkiintoista lukea kirja uudelleen ja nähdä, miten aika on vaikuttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Olisi kiinnostavaa kuulla, herättääkö se sinussa nyt vuosia myöhemmin toisenlaisia ajatuksia ja tunteita.

      Poista
  3. Suosittelen aivan ehdottomasti Saision huikeaa omaelämäkerrallista trilogiaa (Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja), uudemmista myös Signaali teki vaikutuksen.

    - Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne suosituksista! Toivottavasti tartun näihin nopeammin kuin antamaasi suositukseen Saramagon Kertomus sokeudesta, koska se oli sairaan hyvä ja ihan turhaan annoin sen roikkua listalla vuosikaudet. Tuota trilogiaa on toinenkin ystäväni suositellut jo vuosikausia sitten. Ryhdyn hommiin!

      Poista

Kiitos kommentistasi!