21. kesäkuuta 2018

Melba Escobar: Kauneussalonki

Karen Valdés tekee pitkiä päiviä bogotalaisen kauneussalongin kosmetologina. Hänen tavoitteensa on saada säästöön sen verran rahaa, että voisi hakea nelivuotiaan poikansa Emilion luokseen, lopultakin. Poika on Karenin äidin hoidossa Cartagenassa, ja ikävä on suuri. Kauneussalonki sijaitsee Bogotán paremmalla alueella ja sen asiakkaina ovat kaupungin kermaan kuuluvat naiset, kuka kainalokarvoineen, kuka selluliitteineen. Mikä tahansa hoito onnistuu, ja Karenista on tulossa hyvää vauhtia salongin paras kosmetologi.

Kunnes yksi hänen asiakkaistaan kuolee. Lukiotyttö Sabrina Guzmán menehtyy ja viralliseksi syyksi ilmoitetaan itsemurha lääkkeillä. Karen on ollut viimeinen, joka on nähnyt hänet elossa. Jokin ei kuitenkaan täsmää, ja Sabrinan vanhemmat alkavat selvittää tapausta yksityisetsivän avulla. Viralliselta syyttäjältä on turha hakea apua: toimisto pursuaa juttuja, eikä tiettyjä tapauksia tutkita tarkemmin.

Kaikkea tarkkailee psykoanalyytikko Claire Dalvard, niin ikään Karenin asiakas, joka itse nauttii sangen yltäkylläisestä elämästä, mutta joka haluaa ottaa sisukkaan Karenin siipiensä suojaan. Clairen lapsuudenystävä Lucía on vastikään eronnut miehestään Eduardo Ramellista, joka puolestaan on maankuulu self help -kirjailija. Paitsi että kaikki Eduardon kirjat on haamukirjoittanut Lucía. Jotain tekemistä Eduardollakin on Sabrinan hämärän kuoleman kanssa, bisnesmies Aníbal Diazgranadosista puhumattakaan.

Melba Escobarin Kauneussalonki yllätti. Odotin lukevani jotakin tavanomaisehkoa dekkaria, jossa amatöörit hoitavat poliisien työt kun nämä eivät itse kykene. Sen sijaan luinkin kurkkua kuristavan kuvauksen epätasa-arvoisen ja väkivaltaisen yhteiskunnan karuista puolista, naisiin kohdistuvasta törkeästä seksuaalisesta väkivallasta ja läpimädästä korruptiosta.

Kerronnassa on jotain, joka toi mieleeni Kate Atkinsonin dekkarit. Näkökulmat vaihtelevat ja kerronnan pyörteet kasvavat kasvamistaan. Välillä joutuu pysähtymään ja palaamaan takaisinkin, kun tapahtumat etenevät ja tuottavat takaumia. Kertojaääniä on useita, ja vaikka Claire ja Lucía saavat ainoina minäkertojan paikat, päähenkilö on ehdottomasti Karen kaikkine komplekseineen.

Henkilöt ovat moniulotteisia joskin jossain määrin etäisiä, ja heidän kauttaan Escobar kuvaa rikkinäisen yhteiskunnan toimintaa – vai pikemminkin räpiköintiä eteenpäin. Ainoastaan rahalla ja vallalla on väliä, ja jos niitä sattuu olemaan naisella, on osattava myös muuten pujotella koko ajan tiellä olevien esteiden välissä. Ilman rahaa ei ole päätäntävaltaa omasta elämästä tai sen rakenteista, sen saa Karenkin huomata menettäessään sinnikkäästi säästämänsä rahat. Omien valintojen merkitys on lopulta hyvin marginaalinen, kun rakenteelliset voimat asetetaan vastakkain.

Kauneussalonki etenee romaanina sujuvasti, sen maailmaan uppoaa ja sen antaa kiehtoa ja surettaa. Päällimmäinen tunne on epäusko ja epätoivo: onko todella niin, ettei yksilö voi vaikuttaa ympäristöönsä käytännössä mitenkään, onko todella alistuttava olemaan ikuisesti osa koneistoa, jota ei itsekään arvosta? Jatkuva väkivalta ja sen uhka, korruptio ja valtasuhteet, kunnioituksen ja oman tilan puute, pelko ja näköalattomuus ilmenevät romaanin sivuilla niin monella tavalla, että laskuissa menee sekaisin.

Melba Escobarin kuvaama Kolumbia on ristiriitojen ja kipeää tekevien osumien maa.


Melba Escobar: Kauneussalonki
Suomentaja: Taina Helkamo
Aula & Co 2018
262 s.
La Casa de la Belleza (2015)

Arvostelukappale.

________

Haasteet: Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaasteen kohta 39. Kirja, jossa rikoksia ratkaisee joku muu kuin poliisi, Prinsessoja ja astronautteja -haaste (Naisen kirjoittama dekkari)

12 kommenttia:

  1. Sillä perusteella minkä kuvan Kolumbiasta huumesotineen on muodostanut kirja vaikuttaa hyvinkin realistiselta. Mikä nimi muuten kirjailijalla, kuin sarjakuvasankarin tai kaksoisagentin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kuva Etelä-Amerikasta on hyvin kaksijakoinen ja karu. Minulla on kolumbialainen tuttava, joka tosin kuuluu hyväosaisempaan väkeen. Hän ei mielellään juuri puhu maansa asioista, vaan keskittyy tietoisesti muihin aiheisiin. En ole viitsinyt liikoja udella, aihe on selvästi herkkä.

      Kirjailijan nimi on kyllä mainio.

      Poista
  2. En kestä, kun tämä ilmestyy painettuna kirjana vasta heinäkuussa!! Olen siis odottanut tätä kirjaa jo talvesta asti... ja vähän aikaa sitten jo suunnittelin, että tilaan sen netistä espanjankielisenä, jos sitä ei ala pian kuulua...

    Menetin sydämeni Latinalaiselle Amerikalle kerran kauan sitten siellä reissatessani - Kolumbiassa vaihdoin vain lentokonetta, mutta sekin on kiinnostava maa. Siellä päin maailmaa ovat aika rankkoja nuo ongelmat... Siis todella mielenkiintoinen kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kiinnostuin tästä jo ensimmäiset maininnat huomatessani. Aivan pian se on painettuna saatavilla, niin pääset lukemaan!

      Itse en ole koskaan käynyt Etelä-Amerikassa, mutta haaveena se kyllä on. Etenkin Chile ja Argentina kiinnostavat minua paljon. Joskus vielä...!

      Poista
  3. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Tähän täytyy tarttua, kun tulee joskus vastaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, tämä on monitahoinen ja mukaansatempaava kirja.

      Poista
  4. Kiitos kirjan esittelystä. Heti tuli tunne, että haluan lukea tämän, eli kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, Anneli! Toivottavasti tykkäät. Minulle tämä oli yllättäjä, mutta ehdottoman positiivinen sellainen – rankoista aiheistaan huolimatta.

      Poista
  5. Odotin tätä kirjaa koko kevään, tässä on niin hurjan paljon omaa esteettistä silmääni hivelevät kannet sekä toki myös kirjallisesti mielenkiintoinen asetelma. Täytyy hankkia jostain käsiin kunhan varsinaisesti ilmestyy, vaikuttaa toimivalta kesälukemiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannet ovat upeat ainakin kuvassa, varmasti myös livenä. Se vika e-kirjoissa on, että kansitaide jää niiden kanssa kokematta.

      Suosittelen kyllä lukemaan, vaikka karu fiilis tästä jääkin. Omaääninen kerronta ja kiinnostava miljöö antavat paljon.

      Poista
  6. Luin juuri Kauneussalongin ja kirjoittelin postaukseni odottelemaan naistenviikkoa. Hurja kirja. Hienosti rakenneltu ja kirjoitettu. Kuten kirjoitat, moniulotteinen. Tät kirjaa täytyy rummuttaa - eikä muutenkaan kolumbialaista nykykirjallisuutta liiemilti liiku. Kirjan tyyli on terävä ja tehokas. Huh, olen ihan fiiliksissä - kauhuissani ja vaikuttunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tässä on paljon, mistä ottaa kiinni ja mistä kulmasta tarkastella. Hienoa kuulla, että tykkäsit. Luen postauksesi sitten innolla. Tämä on lukemisen ja puhumisen arvoinen kirja.

      Poista

Kiitos kommentistasi!