18. kesäkuuta 2018
Philip Pullman: Vedenpaisumus – Lyran kirjat 1
Kuka muistaa Philip Pullmanin huikean Universumien Tomu -sarjan? Kultaisen kompassin, Salaperäisen veitsen ja Maagisen kaukoputken? Nuo kirjat kolahtivat minuun nuorena todella osuvasti, ja luin sarjan monta kertaa läpi alusta loppuun. Joskus taisin aloittaa sen heti uudelleen loppuun päästyäni. Lukemattomien rinnakkaistodellisuuksien välillä kulkeva, koko universumin rakennetta ravisteleva sarja on yksi parhaista ikinä lukemistani. Uskallan sanoa niin, vaikken ole Tomun maailmaan palannutkaan vuosikausiin, viimeksi ehkä joskus parikymppisenä.
Nyt Philip Pullman on palannut samaan kirjalliseen maailmaan kirjoittamalla jatkoa Tomulle. Tai oikeastaan kyse on alkuperäistrilogiaa edeltäviin tapahtumiin paneutuvasta tarinasta, joka pohjustaa Lyran elämää ja myöhemmin tulevia vaiheita hänen elämässään.
Vedenpaisumus sijoittuu Lyran maailmaan, Isoon-Britanniaan. Päähenkilö on majatalon poika Malcolm, joka käy koulua ja auttelee perhettään majatalossa. Hän on näppärä ja nokkela kaveri, joka rakastaa kanootilla melomista ja kaikenlaista puuhailua. Malcolm on apupoikana myös läheisessä nunnaluostarissa, jonne eräänä päivänä tuodaan pieni vauva, Lyra. Malcolm on aina kaivannut sisaruksia, ja hän ihastuu Lyraan kovasti. Jotain hyvin salaperäistä lapseen kuitenkin liittyy, sillä pian käy selväksi, että varsin moni taho on ylettömän kiinnostunut lapsen sijainnista.
Samaan aikaan kirkko kiristää otettaan yhteiskunnasta ja vaatii yhä puhdasoppisempia näkemyksiä niin tavalliselta kansalta kuin tutkijoiltakin. Kouluissakin rekrytoidaan lapsia osallistumaan eräänlaiseen vasikointikampanjaan, jossa lapsia kannustetaan ilmiantamaan kaikki "epäilyttävä" kirkolle Pyhän Aleksanterin legioonan nimissä. Opettajakunta kokeekin mullistuksen, kun yksi toisensa perään vapaamielisemmät ja kriittisemmät opettajat katoavat.
Kirkolla on vastavoimansa, joka pyrkii pysymään maan alla mahdollisimman hyvin. Tohtori Hannah Relf kuuluu tähän ryhmittymään, ja koska hän tutkii ja tulkitsee työkseen aletiometriä – kullasta tehtyä laitetta, joka vastaa symbolien avulla kysymyksiin, jotka sille esitetään – hänellä on tilaisuus toimia myös vastarintaliikkeen eduksi. Malcolm ja tohtori Relf tapaavat ja ystävystyvät. Malcolm alkaa lainata tohtori Relfiltä kirjoja ja tohtori Relf saa puolestaan Malcolmilta olennaisia tietoja majatalon ja luostarin tapahtumista.
Tilanne kärjistyy, kun viikkokausien sade aiheuttaa lopulta hallitsemattoman tulvan. Malcolm, majatalon aputyttö Alice ja Lyra pakenevat Malcolmin kanootilla nousevaa vettä. Ja millainen matka heillä onkaan edessään, ennen kuin kukaan voi tuntea olevansa turvassa...
Luin Vedenpaisumusta pitkälti nostalgialasit nenälläni. Oli ihastuttavaa tavata vanhoja tuttuja, etenkin lordi Asriel, mutta myös kammottava rouva Coulter. Vauva-Lyrassa on jo havaittavissa erikoislaatuisia piirteitä, mutta paljonkohan niitä olisi huomannut, ellei tietäisi, mitä on myöhemmin luvassa. Aletiometri kiehtoo aina vain, ja Tomustakin ollaan jo kiinnostuneita, vaikkei luonnollisesti vielä tiedetä, mitä se on. Kirkko sitä kuitenkin osaa jo vihata ja pelätä.
Erityisen paljon olen aina viehättynyt Pullmanin rohkeasta ja kriittisestä asenteesta uskontoa kohtaan. Ei niinkään ihmisen henkilökohtaisesti kokemaa uskoa vaan sitä, millaisia valtarakenteita, väärinkäytöksiä ja sensuuria sen varjolla rakennetaan – missä tahansa kuviteltavissa olevassa maailmassa. Nuortenkirjallisuudessa aihe ei ole mitenkään ylettömän yleinen, mutta Pullmanin käsissä se saa mielenkiintoisia ilmentymiä.
Itsenäisenä tarinana tai sen aloittajana Vedenpaisumuksessa on kuitenkin ongelmakohtia. Voisin uskoa, että Universumien Tomua tuntemattomalle lukijalle se ei avaudu tai avautuu hitaasti ja epäselvästi. Tarinassa on myös suvantokohtia ja löysiä hetkiä, ja se olisi ehdottomasti kaivannut tiivistämistä ja karsintaakin. Monet asiat tapahtuvat turhan moneen kertaan: Malcolm vierailee luostarissa, Malcolm vierailee tohtori Relfin luona, Malcolm kohtaa outoja ja kiinnostavia henkilöitä majatalossa ja sitten kaikki tapahtuu uudelleen. Myös kanoottimatkalla on toisteisuutta, jonka merkitystä en kyennyt tulkitsemaan. Kirja on lähes 700-sivuinen ja ottaen huomioon, että se on trilogian avausosa, paljon on vielä kertomatta. Toivon, että tyyli tiivistyy seuraavissa osissa, sillä pituus ei sellaisenaan ole tarinalle ansio. Toisaalta tässä suomenkielisessä painoksessa on miellyttävä fontti ja hieman tavallista väljempi taitto, mikä on tuo helpotusta lukurasitukselle.
Ehdottomasti olen myös sitä mieltä, että Lyraan ja kaikkeen häneen liittyvään kannattaa tutustua ensin alkuperäissarjan kautta. Otava onkin ottanut uusintapainokset Universumien Tomusta, joten sitä on nyt hyvin saatavilla. Alkuperäiset suomennokset on puolestaan kustantanut Tammi.
Philip Pullman: Vedenpaisumus – Lyran kirjat 1
Suomentaja: Helene Bützow
Otava 2018
687 s.
The Book of Dust 1. La Belle Sauvage (2017)
Arvostelukappale.
_________
Toisaalla: Taikakirjaimet, Mustetta paperilla
Haasteet: Jatkumo
Tunnisteet:
2000-luku,
Arvostelukappale,
Brittiläistä,
Fantasia,
Jatkumo,
Lapsille,
Nuortenkirja,
Otava,
Philip Pullman,
Seikkailu,
Uskonto,
Yhteiskunta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luin Tomu-trilogian päätösosa alkuvuodesta, ja Pullmannin sarja valloitti minut, vaikka löysinkin sen vasta näin aikuisiällä. Uusi painos sarjasta on tosi näyttävä, ja olenkin pähkäillyt hankkiako se omaksi vai ei... tämä uusi Lyra-kirja onkin siis ihan kesän pakollista luettavaa. :)
VastaaPoistaMinulla on ensimmäiset painokset omassa hyllyssä rakkaina aarteina, moneen kertaan luettuina ja jo vähän repaleisinakin. Täytyypä käydä kirjakaupassa ihailemassa uusintapainoksia. Ehdottomasti kannattaa lukea Vedenpaisumus alkuperäissarjan päälle. Kiva, että olet löytänyt Universumien Tomun – parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
PoistaLuin Universumin tomun teini-ikäisenä, elokuvaversion innoittamana, ja rakastuin sarjaan. En tosin ole jostain syystä palannut sen pariin uudestaan.
VastaaPoistaKun kuulin tämän uuden sarjan ilmestymisestä, aloin vakaasti harkita sarjan lukemista uudestaan - voisinkin tehdä sen kesän aikana. Sen jälkeen voisi sitten hyvällä omallatunnolla tutustua tähänkin. :)
Minä en olekaan sitä Kultaisen kompassin leffaversiota nähnyt, voisinkin ottaa tavoitteeksi katsoa se! Ja alkuperäissarja houkuttelisi kyllä kovasti uudelleen, mitä enemmän asiaa nyt ajattelen.
PoistaMinäkin pidin sarjasta nuorena. Ensimmäinen osa oli suosikkini, kolmas osa olisi sekin kaivannut mielestäni hieman tiivistämistä. Tämän uusimman kirjan aion lukea mahdollisimman pian!
VastaaPoistaMuistaakseni sekin tosiaan on melkoinen möhkäle, muttei silti vedä vertoja tälle Vedenpaisumukselle. Voi vitsi, pitäisi ehkä tosiaan ahmaista alkuperäissarja tässä kesän aikana, sen verran paljon nostalgisia hyvän lukumielen fiiliksiä nyt on noussut muistoistani esiin...
Poista