9. toukokuuta 2016

Tietohaaste – tartutko?

Kyllä, Suketus on elossa ja blogikin, vaikka kovasti on hiljaista pidellyt. Elämä, tuo rienaava aikavaras, on runnonut tieltään kaiken muun. Lukenut olen, mutta hitaasti ja valikoiden. Tulossa kyllä on tekstejä ainakin Juha Itkosesta ja Mika Waltarista. Kunhan tässä vain malttaisin!

NY - http://nyphotographic.com/ CC BY-SA 3.0

Klassikkojen lumoissa -blogin Lukumato haastoi minut jo aikaa sitten mukaan Tietohaasteeseen. Kiitos haasteesta, tietenkin osallistun, vaikka jäinkin sen kanssa hieman jumittamaan.


Ohjeet:

–Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
–Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
–Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
–Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoista. Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.
–Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.



Tietokirjat, jotka haluan esitellä ja joita suosittelen luettavaksi:


Jaakko Hämeen-Anttila
Islamin käsikirja (Otava 2004)




Erinomainen ja tiivis katsaus islamiin. Erittäin suositeltavaa luettavaa kelle tahansa, aihe on monessa mielessä ajankohtainen ja Hämeen-Anttilan kirja tarjoaa mainion väylän sen äärelle.


Kirsi Vainio-Korhonen
Ujostelemattomat – Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa (WSOY 2012)




Aihepiiri kiehtoo minua paljon, teinhän näitä teemoja sivuten gradunikin. Vainio-Korhosella on vahva ja vakaa tietämys aiheesta, ja lähestymiskulma kirjassa on arkinen. Siinä tavalliset ihmiset, lähinnä siis kätilöt, nousevat suureen rooliin. Kirja murtaa monia myyttejä esimerkiksi siitä, etteivät miehet olisi kuunaan osallistuneet synnytyksiin. Suosittelen!


Eino Jutikkala & Kauko Pirinen
Suomen historia (WSOY 1999, 5., uudistettu painos)


Jokaisen historianopiskelijan klassikko! Tämä käskettiin hankkimaan heti ensimmäisellä historian peruskurssilla, ja tokihan kuuliaisena opiskelijaneitokaisena tottelin. Kirjan olen lukenut syksyllä 2006 kyseisen kurssin tenttiin, ja hyvää tekisi ottaa uusi luentakierros. Tutustu vaikka vain paloittain, kunhan tutustut!



Marjo T. Nurminen
Tiedon tyttäret – Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen (WSOY 2008)




Upea yleisteos eurooppalaisten oppineiden naisten historiasta. Tämä on syytä ottaa luettavakseen, etenkin jos tulee joskus mieleen inistä, ettei feminismiä enää tarvita ja että "tasa-arvo on mennyt jo liian pitkälle" (sic). Kirja on kaiken lisäksi ulkoasultaan huumaavan tyrmäävä.


Juha Sihvola
Maailmankansalaisen etiikka (Otava 2004)






Ajatuksia herättävä teos oikeudenmukaisuudesta ja etiikasta maailmassa. Ei helpoin mahdollinen, mutta palkitsee puurtajan. Lämmin suositus.



Nettisivut, joilla kannattaa vierailla:


Uutistamo

Tiedemedia Uutistamo tarjoaa helposti lähestyttävän ja aidosti tutkitun näkökulman kiinnostavimpiin keskustelunaiheisiin julkaisemalla tutkijoiden kirjoittamia yleistajuisia artikkeleita. Uutistamon aihekirjo on laaja kulttuurista politiikkaan ja terveydestä teknologiaan. Aidosti tutkittua, helposti lähestyttävää.


Valtiotieteellisen yhdistyksen verkkolehti, jonka tehtävänä on yhteiskuntatieteiden, erityisesti politiikan tutkimuksen, yleistajuistaminen. Lehti julkaisee tutkijoiden ja yhteiskuntatieteilijöiden artikkeleita ja arvioita ajankohtaisista ja ajattomista poliittisista kysymyksistä ja politiikan tutkimuksesta.



The Ulkopolitist on vuonna 2011 perustettu kansainvälisen politiikan ilmiöitä sekä suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä sitoutumaton verkkolehti. Sen sisällöntuotannosta vastaa 28 nuorta eri ulkopolitiikan ja kansainvälisten suhteiden osa-alueiden asiantuntijaa.



Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.


Alusta!

Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön yhteiskuntaa ja kulttuuria ruotiva tutkimuksellinen verkkolehti. Se tarjoaa tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille helpon ja nopean kanavan osallistua yhteiskuntaa ja kulttuuria koskevaan julkiseen keskusteluun. Samalla se avaa lukijoilleen ja katsojilleen tutkimuksen maailman ja nostaa esiin uusia keskustelunaiheita.


Haastan seuraavaksi tiedon äärelle


sekä ihan vain juuri Sinut, jos haluat lähteä mukaan!

12 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta! Luulenpa, että ajan kanssa tähän vastaankin. Pitää vain fundeerata ihan rauhassa, mitä esittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos innostut vastaamaan. Kuulisin mielelläni sinun tietokirjavinkkisi nimittäin!

      Poista
    2. Haasteeseen on vastattu_ http://mustikkakummunanna.blogspot.fi/2016/05/tietohaaste.html

      Poista
    3. Haasteeseen on vastattu_ http://mustikkakummunanna.blogspot.fi/2016/05/tietohaaste.html

      Poista
  2. Tuo Hämeen-Anttilan Islamin käsikirja kiinnostaa kyllä ehdottomasti, ihan jo työnkin puolesta kun saan jatkuvasti olla niin usean eri uskonto- ja kulttuuritaustaisen perheen kanssa tekemisissä. Hurjan mielenkiintoinen tämä postaus muutenkin, kiitos siitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa ottaa se lukemistoon! On nimittäin sen verran hyvin tehty kirja, että lukeminen on helppoa ja tiedon sisäistäminen onnistuu vähemmälläkin vaivalla. Ja on varmasti hyödyksi sinulle työssä ja muutenkin.

      Poista
  3. Hep! Luen paljon tietokirjoja, joten nappaan haasteen saman tien! Kiitos myös kirjavinkeistä. Tiedon tyttäret odottaakin jo lukemista hyllyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippujuttu, Kirjavuorenpeikko! Jään odottelemaan innolla, mitä valitset vinkattavaksi.

      Poista
    2. Täältä pesee: http://kirjavuori.blogspot.fi/2016/05/tietohaaste.html

      Poista
    3. Mahtavaa, erinomainen lista!

      Poista
  4. Kiitos tästä. Islamin käsikirja onkin jo entuudestaan tuttu, mutta muut tulivat ihan uutena tietona. Tutustun ajan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle mainiosta haasteesta, joka vaati hieman aivonystyröiden hierontaa. Tuli oikein mukava olo, kun muistelin kaikkia hyviä tietokirjoja, joita etenkin opiskeluaikoina luin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!