12. kesäkuuta 2013
Harjukaupungin salakäytävät
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Kansi: Jussi S. Karjalainen
Atena 2010
375 s.
Oma ostos.
Kustantaja Olli Suomisella on pienimuotoinen ongelma. Päällisin puolin hän elää varsin moitteetonta elämää Jyväskylässä luokanopettajavaimonsa Ainon ja poikansa Laurin kansssa. Työ kustantamo Kirjatornissa tuo mukavasti paineita ja haasteita, elokuvakerhon jäsenyys auttaa eskapismissa, keski-ikä alkaa kolkutella, mutta aivan tyytyväinen hän ei elämäänsä ole.
Kun Ollin nuoruudenmuistot muuttuvat yllättäen nostalgiasta totiseksi todeksi, alkaa tapahtua kummia. Enää katoilevat sateenvarjot eivät ole Ollin suurin huolenaihe, vaan teini-iän rakkaus ihanaan päärynämekkoiseen tyttöön tulee huimaavan konkreettiseksi, joskin erittäin elokuvalliseksi osaksi Ollin oikeaa elämää. Jyväskylä on harvinaisen täynnä merkityksellisyyshiukkasia, jotka Olli on jo ehtinyt (tai halunnut) unohtaa. Aina valinta ei kuitenkaan ole päähenkilön oma.
Harjukaupungin salakäytävät on kirja, josta en olisi luultavasti koskaan kuullutkaan ilman kirjablogeja. Tämä maagista realismia viljelevä teos päätyi jonkin kirjakaupan alelaarista hyllyni koristukseksi ja sittemmin TBR-listalleni. Nyt se on luettu, vihdoinkin.
Pääsääntöisesti kirja on herättänyt ihastusta. Niin paljon kuin haluaisinkin kokea yhteenkuuluvuutta muiden lukijoiden kanssa, tällä kertaa en siinä onnistu.
Harjukaupungin salakäytävät on kyllä aivan mainio kirja, en minä sillä. Tarina on mielikuvituksellinen ja sopivasti vinksahtanut, yllätyksiä tarjoillaan ja lukija pääsee todellakin kurkistamaan aivan uusiin ulottuvuuksiin. Jollakin tapaa en vain ollut aivan myyty.
Ensinnäkin kirjan alkupuoli on aivan liian jaaritteleva makuuni. Suoraan sanoen en paikoin voinut vähempää välittää elämänsä tylsyydessä piehtaroivan Ollin aatoksista. Hän vain tuntuu laahustavan pitkin kotikaupunkiaan ja arkeaan, voivottelee ja säälii itseään. Vaimokin on tylsä ja poika jotenkin etäinen. Nyyh. Odotin todella kauan, milloin ihmeessä kirjan jännyys oikein alkaa. Ollin päiväunet eivät sitä minulle tarjoilleet.
No, jahka tarina pääsee kunnolla vauhtiin ja lukija pääsee mukaan niihin salakäytäviin, meno alkaa reipastua. Mitään ihastuksesta huokailua se ei kuitenkaan minussa missään vaiheessa aiheuttanut. Taidokas ja kokonainen tarina, kyllä, mutta ei se mitään kattoa räjäytä. Kirjan kertoja suhtautuu Olliin ja koko tarinaan jotenkin lempeän ivallisesti, mikä hieman häiritsi lukemistani. Tarinassa kun on lopulta hyvin traagisia sävyjä, jotka eivät ihan niin voimakkaasti pääse vaikuttamaan.
Pisteitä irtoaa ilman muuta huikeasta mielikuvituksesta. Tosin on todettava, että Kertun elämänvaiheissa on aika paljon sellaista, mikä tuntui päälleliimatulta, vaikka (tai koska?) hurjaa onkin. Kaikkea en ostanut sitten millään, ja sekin häiritsi.
Ja ne Kertun kirjoista peräisin olevat sitaatit olivat paikoin suoraan sanoen aivan tolkuttoman tylsiä, vaikka ymmärrän niiden käytön. Toisaalta se voi johtua siitä, etten itse ole todella pätkän vertaa cinemaattinen ihminen.
Vaikka näemmä ryöpytän kirjaa aika paljon, pidin siitä kuitenkin. Etenkin alkukankeuden jälkeen tarina on vetävä ja vauhdikas, ja sen monikerroksisuus on huikea. Ei mitään ajanhukkaa, vaan kokonaisuudessaan mainio lukukokemus, jonka perusteella aion lukea muutakin Jääskeläisen kirjoittamaa.
Ja täytyy varmaan jossain vaiheessa lukea se vaihtoehtoinen loppu, joka kirjalle on olemassa. Oma painokseni on Rouge.
___
Kirja on ollut varsinainen blogihitti, joten muiden kirjoituksia löytyy hyvin helposti hakukoneiden avustuksella. Tuorein kollegan näkemys on eiliseltä, jolloin Kaisa kirjoitti kirjasta.
Osallistun Harjukaupungin salakäytävillä Lukemattomat kirjailijat -haasteeseen sekä TBR-listani lyhentämiseen.
Tunnisteet:
2000-luku,
Atena,
Identiteetti,
Jyväskylä,
Kotimaista,
Lukemattomat kirjailijat,
Nostalgia,
Nuoruus,
Omasta hyllystä,
Outo,
Pasi Ilmari Jääskeläinen,
TBR
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Yleensä miesten itsesääliset jaarittelut nostavat karvani pystyyn, mutta tässä kirjassa en sitä kokenut. Sattumalta tarina oli minulle osin omakohtainen, joten samaistumisen voima teki taikaa.
VastaaPoistaTämä on raikas ja erilainen arvio, jonka nyt linkitän lukuisien kirjan lukeneiden jatkoksi.
Tarinaan samaistuminen on ihanaa, kun se osuu kohdalle sopivasti!
PoistaKiitos, Leena. Toivon tälle kirjalle näkyvyyttä, vaikkei se satasella uponnutkaan minuun.
Harjukaupungin salakäytävät on minulla juuri kesken (pikkuisen hitaasti lähti minustakin tarina käyntiin mutta suht nopeasti sain kuitenkin lukemisen rullaamaan). Ja nyt vihdoin löysin tiedon, että myös tämä minun kirjani on Rouge-versio (tuli vähän yllärinä koko kahden verion juttu, sillä kirjaston tarrat takakannessa peittävät infon versioista).
VastaaPoistaMinä taisin lukea siitä jostain blogista, ylläri ;) Mutta olihan siellä sitten ihan viimeisellä sivulla painettuna, että vaihtoehtoinen loppu on luettavissa netissä.
PoistaOdottelen, mitä tuumaat!
Piti tulla heti lukaisemaan, mitä mieltä olit. Varsin samantyylinen lukukokemus meillä, tosin ilmeisesti minulle enemmän räjäyttävämpi (vaikkakin erikoisesti vasta, kun olin kirjan lukenut kokonaan). Tunnistan samoja tuntemuksia kuin itse koin. Oletko käynyt lukemassa vaihtoehtoista loppua? Osuiko rougen loppu sinuun vai menikö se mielestäsi överiksi? Olisi kiva kuulla :) Minullakin oli rouge, josta pidin enemmän kuin blanchesta (sen, mitä nyt toista silmäilin). Syksyn teosta odotellessa!
VastaaPoistaEn ole vielä lukenut, pitäisi ehkä vilkaista. Olihan tämä aika villi, mutta jotenkin kyllä ympyrä sulkeutui mainiosti tavallaan...
PoistaMinäkin laitan muut Jääskeläisen kirjat lukujonoon vuoroaan odottamaan. :)