9. tammikuuta 2021

Vuosi 2020, heippa, ja blogini on 15-vuotias, mitä hittoa!

 

Kuva: Pixabay

Sinne se meni. Päiviään pidempi, kalenteria, jaksamista, elämäniloa ja tulevaisuudenuskoa koetellut vuosi 2020. Onhan tämä uusikin vuosi saanut melkoisen lähtölaukauksen Capitol-kukkulalla, ja muutenkin, mutta todettava on, ehkä ensimmäistä kertaa koskaan, että mennyttä vuotta ei jää hetkeäkään ikävä.

Vuosi 2020 oli minulle monella tavalla ylettömän raskas. Niin kuin se oli monelle muullekin. Päällimmäiseksi siitä jää mieleen painostava ahdistus, väsymys, erittäin lähellä käynyt masennus. Tietynlainen epäusko: miten tämä poikkeustila ja poikkeuselämä voi jatkua aina vaan. Eikö tämä koskaan lopu?

Toisaalta viime vuosi oli myös ihmeellinen, koska sain tyttären. Siis minä! Tyttären! Hän on kertakaikkisen mainio tapaus, osaa jo itse kaivaa kirjoja kirjakopastaan (ja repiäkin niitä, neuvolasta saatu satukirja menetti jo alkusivunsa nopeissa käänteissä), rakastaa keinumista, puita ja eduskunnan kyselytunnin katsomista (en tiedä mitä on meneillään, mutta etenkin keskustalaisten miesministerien äänien kuunteleminen on hänestä selvästi rauhoittavaa ja ihanaa, pitääkö olla huolissaan?), vipeltää menemään ja opettelee hienosti nukkumaan itse, ensiaskeleiden uskon tulevan ennen helmikuista yksivuotispäivää.

Mutta siinä missä lapsen saaminen on ollut jännittävää ja hienoa, se on ollut myös raskasta, kehon ja mielen hyvinvoinnin vakavasti vaarantavaa, valtava identiteettikriisi ja ennen kaikkea hyvin kaukana minkään sortin hempeistä vauvakuplista. Kaikenlainen vastasyntyneiden perheille osoitettava lässytys ja pumpulipölinä pitäisi kieltää lailla. Tai vähintään toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että hyvääkin tarkoittavat sanat voivat satuttaa todella paljon, kun niitä käytetään varomattomasti. (Ei, en ole kieltämässä ketään puhumasta mitä huvittaa, sen kun puhutaan ja toivotellaan ja lässytetään vaan, mutta ei kannnata myöskään olettaa, että siirappisista "Nauti nyt, kun vauva on niin vähän aikaa pieni!" -hölinöistä välttämättä ilahtuu. Etenkään, kun pandemia estää kaiken normaalin elämän ja mahdollisuudet edes opetella sitä normaalia elämää vauvan kanssa.)

Se siitä ja loput kirjeessä, kuten edesmennyt mummini sanoi.

Kirjoista, niistä minun piti kirjoittaa. Jotakin. Bloggaaminen kärsi vuonna 2020 edellämainituista syistä, sillä myös lukeminen meinasi jossain vaiheessa jäädä tyystin ja minusta tuntui, etten enää ikinä jaksa keskittyä. Tietenkin pelko oli turha, mutta edelleen mielessä on harmitus siitä, kuinka yksi rakkaimmista vapaa-ajanviettotavoistani kärsi niin suuren kolauksen, etten oikein tiedä, kuinka se pääsee palaamaan ennalleen. Ja milloin.

Luin muistiinpanojeni mukaan viime vuonna 57 kirjaa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin ehkä, öö, ikinä. Muutama noista listatuista on kesällä lapsen kanssa lukemiani ja jopa bloggaamiani lastenkirjoja, muuten ne olivat ihan vain itseäni varten lukemiani ja kuuntelemiani.

Erityisen suuren vaikutuksen tekivät Johannes Anyurun He hukkuvat äitiensä kyyneliin (vau, siis, vau!), Petina Gappahin Pimeydestä loistaa valo, Elizabeth Stroutin Olive Kitteridge ja Kaikki on mahdollista (josta en valitettavasti blogannut), Kristina Carlsonin Eunukki (ei bloggausta), Téa Obrehtin Vedetön maa ja Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä (kuuntelin äänikirjana, enkä blogannut). Myös Finlandia-palkinnon napannut Anni Kytömäen Margarita oli mieluisaa luettavaa, vaikkei yllä Kultarinnan tasolle.

Tietokirjallisuuden puolelta huomasin yllätyksekseni viihtyväni elämäkertojen parissa. Tutustuin tarkemmin Tellervo Koivistoon, Claes Anderssoniin ja David Foster Wallaceen. Olisinpa saanut blogattua muistakin kuin Wallacesta, pidin nimittäin todella paljon Koiviston ja Anderssonin elämäkerroista.

Loppuvuoteni suurin kirjallinen urakka liittyi kuitenkin pitkäaikaiseen unelmaani, kun luin David Foster Wallacen lokakuussa lopultakin suomeksi ilmestynyttä Päättymätöntä riemua (kiitos Tero Valkonen ja Siltala!) pitkään, hartaasti ja välillä aivan liian lyhyissä pätkissä. Mutta tiedättekö mitä. NYT OLEN SAANUT SEN LUETTUA. Kaksi ja puoli kuukautta siihen meni, mutta NYT SE ON LUETTU. Siitä bloggaan aivan taatusti, kunhan edes vähän saan ajatuksiani kasaan. UPEA ROMAANI, jolla onkin aika päheetä päästä aloittamaan kirjavuosi 2021.

Haasteet menivät miten menivät, lähinnä penkin alle. Helmet-haasteeseen sain ruksittua 38 kohtaa, mikä on kyllä ihan hyvin tilanteen huomioon ottaen. Tänä vuonna olen ilman muuta taas mukana siinä(kin).

Ja, niin. Huomenna on ymmärtääkseni 10.1. Se tarkoittaa, että tämä bloginrääpäleeni, kaatopaikkani, tekstitunkioni, bittiavaruuteni, hölinäkanavani, jotakuinkin koskaan uudistumaton digidinosaurukseni täyttää 15 vuotta. VIISITOISTA VUOTTA olen tätä pitänyt yllä. Välillä innolla, välillä en. Mutta hemmetti, täällä sitä ollaan edelleen. Ainakin silloin tällöin.

Blogin tuomat parhaat asiat elämässäni: 

1) Olen saanut tämän kautta uusia ihmisiä elämääni, tuttavia ja kamuja ja sellaisiakin ihmisiä, jotka nykypäivänä saan laskea parhaimpiin ystäviini. Se jos mikä on uskomatonta.

2) Olen lukenut ja kirjoittanut paljon enemmän, kuin ilman blogia olisin todennäköisesti ikinä tehnyt.

3) Olen päässyt osallistumaan monenlaisiin kirjallisiin ja kultturelleihin tapahtumiin, tavannut kirja-alan ammattilaisia, kirjailijoita, muiden alojen taiteilijoita, juonut skumppaa ja punaviiniä siellä sun täällä, saanut hengen ja ruumiin ravintoa, kurkistanut kulisseihin, osallistunut teatterikritiikin kurssillekin, kirjamessuille ja niiden oheistapahtumiin, ylipäänsä päässyt kokemaan ja näkemään sellaista, mikä kasvattaa omaa henkistä ja fyysistäkin hyvinvointia. Kiitos siitä monelle eri taholle. Ja tämä kaikki, vaikka en edes bloggaa omalla nimelläni, vaikken ylläpidä sähäköitä blogin sometilejä tai ole muutenkaan varmaan millään muotoa juuri hyödyksi oikeastaan mitenkään.


Toivon siis, että saan herätettyä jossain määrin lamaantuneen teinini jälleen elämänsä iloon ja kuntoon ja että korona joskus saadaan sillä tavalla haltuun, että kaikenmoisia bakkanaaleja voidaan taas järjestää livenä ja että lukeminen ja kirjoittaminen taas maistuisivat ja että täällä ehkä vielä käy joku muukin kuin venäläinen roskabottiarmeija.

Kiitos blogini sinnikkäille lukijoille, jotka ette ole hylänneet ja unohtaneet, tai vaikka vähän olisittekin, niin ehkä palaatte silti silloin tällöin tai ainakin muistatte, kuinka joskus ennen oli jotain mukavaa.


Hyvää ja onnistunutta uutta vuotta 2021 juuri sinulle!

36 kommenttia:

  1. Lämpimät onnittelut hienosta ja pitkään kypsyneestä blogistasi! Ja myös Päättyneen riemun lukemisesta. Laukkasin sen läpi niska hiessä, enkä voi sanoa vain nauttineeni. Pikkuihmisten mieliteot voivat olla moninaiset mutta että eduskunnan kyselytunti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, uskollinen lukija ja kommentoija! Voi mikä harmi, ettei Riemu ollutkaan sinulle rajaton. Olihan se kyllä uuvuttava. Mutta minulle antoisa.

      Joskus syksyllä hän heräsi päiväunilta kiukkuisena, ja kun en muutakaan keksinyt, niin avasin tv:n, josta juuri tuli kyselytunti. Ja se toimi kuin joku musta magia!

      Poista
  2. Lämpimät onnitteluni digidinosauruksesi mittavasta taipaleesta ja kiitos monista mukavista lukutuokioista avaustesi parissa, kuin myös tästäkin, jossa pohjavire itseironioineen on suorastaan herkullinen!!

    Mennyt vuosi oli epätodellinen, kärsivällisyyttä ja resilienssiä huutava, haastava jnpp. mutta niin vain uuteen on tultu ja ainakin tänään aurinko paistaa kirkkaalta taivalta ja hanget hohtavat; kevättä ja valoa kohden.

    Voi pientä lukijanalkua, joka intoutuu kirjaimellisesti makustelemaan tekstiä;) Hyviä ennusmerkkejä tulevan ja sanavaraston sekä mielikuvituksen kehittymiselle.

    Ne lässyttelyt & hyssyttelyt voit jättää omaan arvoonsa, lapsen kanssa joutuuu/pääsee ihan uusille urille. Muistan elävästi itkeneeni puhelimessä Isälleni kertoessani, että viittä vaille ikiliikkuja on keksitty ja puuskahtaen toiveeni saada olla mustekala monine lonkeroineen, kun eivät nämä kaksi riitä. Vaan niin vaan viskovat äidin omat kultakakarat, kuten he koiruuksia tehtyään itseään kutsuivat, viittäkymppiä ja ovat lujasti kiinni elämässä.

    Lamaantuneelle teinille virkoamisia, hyvää henkistä ja fyysistä vointia sekä mainioita askelia kohtia valoa, ilos ja kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka, sinäkin uskollinen ja sanataiturillinen kommentoijani!

      Todellakin, viime vuosi oli jotain sellaista, jota ei ihan hevillä olisi uskonut kokevansa. Mutta niin se vain kului, päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Onneksi välillä myös ilon ja onnen pilkahduksina, eikä pelkästään aivan synkkänä. Olkoon uusi vuosi kaikin tavoin kevyempi kantaa ja kokea!

      Poista
  3. Iloisia teinivuosien jatkoja blogillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ketjukolaaja! Kyllä täällä sinnikkäästi jatketaan.

      Poista
  4. Paljon onnea hienosta virstanpylväästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitokset, Celestine! Hassua, miten aika on voinut kulua niin. Muistan vieläkin, kuinka tein bloggertunnukset ja avasin blogini. Miten siitä voi olla niin kauan?

      Poista
  5. Onnea syntymäpäiväsankarille! Toivottavasti pääsemme tapaamaan kirjojen merkeissä pian (tänä vuonna?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit! Toivon todellakin samaa, lasilla viiniä tai ilman!

      Poista
  6. Hiphei ja onnea 15-vuotiaalle ja onnea Sinulle sekä
    blogistasi että viime vuodesta selviämisestä! Toivottavasti bloggausinto jatkuu myös pitkälle hamaan tulevaisuuteen, meitä dinosauruksia tarvitaan. Ja hei, luit ”huonona” vuotena suurin piirtein saman verran kuin minä normaalina, että hyvin sä vedät, bloggaajana, äitinä ja kaikkea ❤️
    Ps. Jäin miettimään tätä kyselytuntiasiaa. Oisko se Savonlinnassa vietetty aika johtanut siihen, että pienokainen lähtökohtaisesti tuntee vetoa turvallisiin maalaismiesten ääniin 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Amma! Ihania sanoja, arvostan <3 Tiedän, että olen huonosta vuodesta huolimatta lukenut kuitenkin määrällisesti paljon, mutta jotenkin silti vaivaa, kuinka paljon jäi lukematta, kun ei vain jaksanut. Mutta onneksi voi lukea nyt ja tulevaisuudessa, kun eivät ne lukematta jääneet kirjat mihinkään katoa.

      Teoriasi on mahdollinen! Ehkä minuun on Savossa imeytynyt jokin hämmentävä ominaisuus, joka vaikutti myös lapseen peruuttamattomasti. Tosiaalta huonompiakin vaikutuksia voisi kuitenkin olla, jos nyt vakavissaan miettii. Katsotaan, josko veisin muksun vaaliteltoille kevään korvalla - täytyyhän sitä testata, toimiiko rauhoittava vaikutus myös livenä! (Vaikka keskustan vaalityötä ei Helsingissä taideta ylettömästi tehdäkään... hmm...)

      Poista
  7. Voi miten huikea saavutus 15v. blogi ja bloggaaja. Rippikouluikä.
    Onnentoivotukset ja tsempit jatkolle...

    ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai, innokas ja sinnikäs kommentoijani <3

      Lukuilo tuntuisi kurkkivan varovasti jostain taas. Kyllä se siitä.

      Poista
  8. Paljon onnea blogille!
    Minusta olet lukenut tilanteesi huomioon ottaen tosi paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! Tiedostan myös, että olen silti lukenut paljon, vaikka se itsestä tuntuu vähältä. Ehkä yksi syy fiilikselle on, että osa viime vuoden lukemisista on mennyt jotenkin tyystin ohi, kun en ole ollut parhaassa mahdollisessa vireessä lukiessani ja kun niiiiin paljon on jäänyt bloggaamatta ja siten ajattelematta läpi.

      Poista
  9. Onnittelut 15-vuotiaalle!
    Ja sinulle hyvin selvitystä vuodesta! Vaikka nyt missasitkin kokemuksen innovoida etäopetusta diginatiiveille...

    Ja luettujen määrä on kuitenkin varsin mallikas, mikä se paljon lukevan virallinen raja olikaan, 20 kirjaa vuodessa?

    Toivottavasti nähdään sitten kun sellaiset asiat ovat taas mahdollisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Gregorius! Mielessä on tosiaan käynyt, että eräänlainen ammatillinen sukupolvikokemus jäi väliin, mutta veikkaanpa, että digiopetus on tullut jäädäkseen jollain tasolla, eli eiköhän siihenkin savottaan ehdi vielä vallan hyvin.

      Määritelmän raja taitaa tosiaan olla noilla main, joten siihen nähden ei kyllä ole mitään "hätää".

      Toivotaan todellakin, että päästään tänä vuonna taas kahvikupillisten ääreen!

      Poista
  10. Paljon onnea 15 vuodesta!

    Lapsen saaminen on aina myllerrys ja muuttaa kaiken.
    Kouluissa on ollut raskasta koronavuonna, moni on uupunut, eli siinä mielessä vauvavuotesi sattui hyvään aikaan.
    En tiedä, miten pitkään aiot vielä olla vauvaa hoitamassa, mutta toivotan jaksamista ja hauskoja hetkiä hänen seurassaan.
    Vipeltämisestä tulee mieleen Sauli Niinistön vastaus toimittajalle kun tämä kyseli, mitä suunnitelmia hänellä on kesän vietosta Aaron kanssa Kultarannassa. Hän sanoi, että juostaan kilpaa nurmella, eikä aina tiedä, kumpi on edellä ja kumpi perässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta! Mukavat ja tsemppaavat sanasi ovat ennenkin olleet minulle merkityksellisiä, niin nytkin.

      Tarkoitus on ensi elokuussa palata töihin, jahka sellaisia löydän. Määräaikaisuuksien kanssa elämien toi oman twistinsä jo ennen lasta, mutta nyt ne vasta niljakkailta tuntuvatkin, kun aika paljon asioita pitäisi pystyä ennakoimaan, enkä voi nyt enää sitten esimerkiksi hakea töitä ympäri Suomen. Onneksi puoliso toki hoitaa oman osuutensa, eikä yksin tarvitse murehtia ja selvitä.

      Liike on todellakin kehittymissuunnassa, aivan villiä, että hän vasta oli paikoillaan makoileva pallero ja nyt liikkuu määrätietoisesti sinne, minne itse haluaa!

      Poista
  11. Paljon onnea! Olet minulle, varsin nuorelle (6 v. kohta) bloggarille yksi esikuvistani <3 Kiitos lukuisista kirjavinkeistä, toivottavasti jaksat vielä pitkään!

    VastaaPoista
  12. Voi miten hienoa, 15 vuotta. Lämpimät onnittelut. Se on tosi pitkä aika, hienoa että olet jaksanut. Blogissasi on aina mukava käydä. Ja kaikkein ihaninta on, että sinulla on siellä nyt maailman ihanan pikku ihminen. Kaikkea hyvää teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Se todellakin on pitkä aika. Mukava kuulla, että tänne on kiva tulla (vaikka sisältöä on nyt jonkin aikaa tullut niin paljon vähemmän kuin ennen). Kyllä tämä blogi vain on niin rakas juttu itselle, että ei tästä eroonkaan pääse. Uusin eväin uuteen vuoteen!

      Poista
  13. Onnea 15-vuotiaalle teinille! Voi, minä luin vain 32 kirjaa viime vuonna ja sekin oli onneksi paremmin kuin sitä edellisenä, jolloin luin vain 19. Tiedän tunteen, kun lukeminen vain jää kaiken muun alle elämän muuttuessa, vaikka tekisikin mieli lukea. Nyt olen onneksi löytämässä lukurytmiä ja motivaatiota uudelleen, mutta sille täytyy vain antaa aikaa. :)

    Voimia ja elämäniloa uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pearl Clover! Tuo on juuri se ikävä juttu: kun tekisi mieli lukea, mutta ei voi/ehdi/kykene. Eri juttu ehkä on, jos ei edes halua, silloin vähäkirjaisuus ei ehkä tunnu niin ikävältä. Onneksi kirjat odottavat, ne ovat niin uskollisia.

      Samoin ihanaa lukuvuotta ja motivaatiota ja muutakin mukavaa sinulle!

      Poista
  14. Ovi raottumassa kohti alkanutta vuotta, toivotaan että sieltä tulisi sellaisia pieniä iloja, onnellisia ihan tavallisia päiviä, voimia eteenpäin.
    Lapsessa näemme elämänilon ja tulevaisuuden.

    Lukeminen ei ole itselleni pelkkä harrastus, se on elämäntapa. Aina on oltava luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta, aina on oltava luettavaa ja elämäntavasta minullakin on kyse. Siksi tuo vähäinen lukeminen ehkä tuntuukin niin kurjalta. Mutta nyt voi lähteä uuteen vuoteen uusin voimin. Kirjat odottavat, vaikka lukijat hidastelisivat.

      Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

      Poista
  15. Onnea kunnioitettavaan ikään ehtineelle blogille! Täälläkin kovasti odotellaan bakkanaaleja, josko niihin pian taas päästäisiin :D Sanoin eilen, että sitten kun ovet avautuu niin jonkun aikaa menen teatteriin joka viikko, ihan vaan siksi kun sinne pääsee.

    Onnea myös vauvavuodesta selviämisestä, ei varmasti ollut helpoin mahdollinen. Toivottavasti tämä samaan aikaan kaoottinen ja apaattinen aika alkaisi palata normaaliksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna!

      Toivottavasti päästään edes joihinkin samoihin bakkanaaleihin tänä vuonna viinilasin äärelle! Minullakin on ihan älytön himo teatteriin tai mihin tahansa elävään esitykseen, leffakin kävisi. Kyllä tässä eteenpäin tarvotaan tavalla tai toisella, paitsi just nyt ei, kun tuli tuo lumikaaos eikä rattaiden kanssa pääse liikkumaan (ehhehheh).

      Poista
  16. Hieman myöhäiset onnittelut ikäkaimalle! Minulla on ilmeisesti kunnia olla eka kommentoija blogissasi <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!