30. heinäkuuta 2018
George Saunders: Lincoln bardossa
George Saundersin ensimmäinen romaani Lincoln bardossa palkittiin viime vuonna Man Booker Prizella. Kyse on sirpalemaisesta kollaasiromaanista, joka koostuu eri kertojaäänien lyhyiksi ja lyhyehköiksi pätkiksi suikaloiduista puheenvuoroista. Rakenne on mielenkiintoinen ja nopealukuisuudestaan huolimatta jollain tapaa raskas.
Ydintarina kertoo Yhdysvaltojen presidenttiä Abraham Lincolnia kesken sisällissodan kohdanneesta henkilökohtaisesta tragediasta. Hänen poikansa Willie vilustuu ja hoidosta huolimatta kuolee tautiin. Isku on kova vanhemmille, ja vaikka Lincoln tekee koko ajan tuhansien ihmisten elämään ja kuolemaan vaikuttavia päätöksiä, oman pojan kuolemasta hän ei tahdo toeta. Lincoln vierailee hautausmaalla poikansa kryptassa pitääkseen tätä vielä hetken sylissään.
Vähänpä presidentti kuitenkaan kuolemasta tietää. Willie on useiden muiden kuolleiden henkien kanssa siirtynyt elämän ja kuoleman välitilaan, buddhalaisittain bardoon. Henget ovat läsnä, mutteivät kuitenkaan ole. He eivät ole aineellisia, mutta kullakin on olomuodossaan yhä jotakin olennaista muistuttamassa omasta elämästä – ja ehkä kuolemastakin. Kuolema tosin on bardossa tabu.
Yhden yön aikana saadaan kokea useiden kiehtovien persoonien ääni ja tarina. On ylhäisön edustajia ja köyhälistöä, orjia ja isäntiä, miehiä ja naisia, pastori ja pikkurikollisia. Kaikille yhteistä on kuitenkin vimmattu halu pitää kiinni siitä, mikä vielä on jäljellä elämäksi sanotusta ilmiökokonaisuudesta. Jossain vaiheessa on kuitenkin aika päästä irti ja siirtyä eteenpäin, niin paljon kuin se pelottaakin.
Lincoln bardossa on ehdottomasti kokeellinen romaani. Sen muotoon ja rakenteeseen kestää tottua, mutta sen rytmi on antoisa. Saunders yhdistelee ja historiankirjoituksen keinoja ja muistamisen kerrontaa kutkuttelevalla tavalla ja saa kiinnittämään huomion kerronnan ristiriitoihin. Osa tekstikatkelmista on oikeista historiallisista dokumenteista, osa on kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Tehokkailla ja yksinkertaisilla keinoilla Saunders näyttää, miten erilaisia tulkintoja ja kerronnan tapoja historiaan ja sen kerroksiin väistämättä jää.
Vaikka bardossa oleskelevat henget ovat monella tapaa äärimmilleen pingottuneita, heissä on silti vielä ripaus ihmisyyttä. Lincoln bardossa poikkeaa virkistävällä tavalla Saundersilta aiemmin lukemastani lyhytproosasta, josta olen pitänyt aivan tolkuttoman paljon (Joulukuun kymmenes, Sotapuiston perikato). Taivun edelleen novellien puoleen, mutta tämä teos osoittaa, että Saundersilla on annettavaa myös pitkälle proosalle. Jään kiinnostuneena odottamaan jatkoa.
George Saunders: Lincoln bardossa
Suomentaja: Kaijamari Sivill
Ulkoasu: Ilkka Kärkkäinen
Siltala 2018
415 s.
Lincoln in the Bardo (2017)
Arvostelukappale.
Toisaalla: Donna mobilen kirjat, Luetut, lukemattomat, Tekstiluola, Sanoissa ja sivuilla, Kirjojen keskellä, Piippuhyllyllä, Kirsin Book Club, Opus eka
Haasteet: Yhdysvallat-lukuhaaste (Kirja poliitikosta)
Tunnisteet:
2000-luku,
Arvostelukappale,
Fantasia,
George Saunders,
Historiallista,
Jenkkiä,
Kuolema,
Palkitut,
Siltala,
Sota,
Suru,
Yhdysvallat-haaste
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos esittelystä! Vaikuttaa siltä, että kirja vaatisi hyvän keskittymisen ajan eikä ihan helposti antaudu, mutta palkitsisi. Saundersin novelleja olen lukenut ja pitänyt.
VastaaPoistaErinomaisen osuva määritelmä: tämä ei tosiaan ihan helposti antaudu, mutta sitten kun antautuu, se vie kuin pässiä narussa. Saunders on persoonallinen ja mieleenpainuva kirjoittaja, jonka tekstien suomennoksissa on tehty erinomaista työtä.
PoistaOlen hypistellyt tätä kirjastossa useita kertoja ja hieman lukenutkin alkua, mutta ei ottanut tuulta alleen edes sen verran, että olisin jaksanut kirjaa kotiin kantaa. Ainakaan toistaiseksi. Mosaiikkimainen rakennekaan ei oikein innosta eikä aihekaan. Mutta silti roikotan kirjaa vielä ehkä joskus -listalla. Saundersin novellejakaan en ole lukenut, ehkä pitäisi kokeilla niitä ensin.
VastaaPoistaKannattaa ehkä mielummin tarttua ensin novelleihin, niissä Saundersin villi tyyli pääsee mielestäni (toistaiseksi ainakin) parhaiten oikeuksiinsa. Luulen, että saattaisi hyvinkin pitää hänen kumartelemattomasta ja synkän humoristisesta tyylistään.
Poista