20. heinäkuuta 2018

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään

Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään esittelee todellisuuden, jossa vanheneminen ja ajan kulku saavat aivan uudenlaisen merkityksen. Päähenkilö on Tom Hazard, 41-vuotias lontoolaismies, lähiökoulun historianopetteja, yksinäinen susi.

Tomin salaisuus on todellinen, sellainen, jota ei kannata tai saa ääneen sanoa: hän on syntynyt vuonna 1581 Ranskassa ja oikealta iältään siis pitkälle yli 400-vuotias. Hän on kokenut uuden ajan alun noitavainot, Shakespearen menestyskauden, valistuksen, löytöretket, vallankumoukset, sodat, teknologian ja lääketieteen kehityksen. Hänen "vaivalleen" on nimikin: anageria. Hänen kehonsa vanhenee ällistyttävän hitaasti ja on lisäksi terve kuin pukki, sillä esimerkiksi tavanomaiset virussairaudet eivät häneen iske.

Tom on menettänyt perheensä ja rakkaansa jo vuosisatoja sitten. Hänen äitinsä kohtaloksi koitui pojan outo olemus – äiti hukutettiin noitana. Tomin elämän suuri rakkaus Rose kuoli puolestaan ruttoon jo viisikymppisenä ennen 1600-luvun puoliväliä. Rosella ja Tomilla on kuitenkin tytär, Marion, joka peri isänsä harvinaisen ominaisuuden. Häntä Tom etsii, vuodesta toiseen, ympäri maailmaa.

Anageriaa potevat ihmiset, pitkäikäisten albatrossien mukaan itsensä nimenneet Albat, ovat liittyneet yhteen löyhän mutta lopulta sitäkin kontrolloivamman järjestön kautta. Elämä tavallisten ihmisten, Päivänkorentojen, seassa on haastavaa, sillä jossain vaiheessa ikääntymättömyys pistää aina silmään. Niinpä Albat elävät yleensä maksimissaan kahdeksan vuotta samassa paikassa, ennen kuin vaihtavat asuinpaikkaa ja identiteettiä. Ja, niin – rakastua ei saa.

Kuinka aika pysäytetään on viihdyttävä lukukokemus, joka tempaisee mukaansa. Tom on päähenkilönä sympaattinen ja surumielinen, hänen yksinäisyytensä ja kaipauksensa on käsinkosketeltavaa. Historianopettajana hänellä on melkoinen lyömäase: historia muuttuu eläväksi, kun siitä kertoo henkilö, joka on itse elänyt ja kokenut kaiken. Kunhan ei vain möläytä jotain, mikä herättää epäilykset. On raastavaa, kuinka sijattomaksi ja juurettomaksi ihminen muuttuu, kun kiintyminen on kiellettyä.

Vaikka viihdyin Haigin romaanin kanssa hyvin, jokin siinä hiersi. Ehkä kirja yritti jollain tapaa olla syvällisempi kuin osasikaan, alleviivasi sanomaansa ja etenkin tarinan loppupuolella teki helpon tuntuisia ratkaisuja. En voinut myöskään olla kohottelematta kulmiani hyvin ilmeisille valinnoille, mitä Tomin kohtaamiin historiallisiin henkilöihin tulee. Kirjan teema sellaisenaan olisi jo riittänyt pitkälle, ei ajan kulkua olisi ollut mitenkään välttämätöntä korostaa nimenomaan kaikenmoisten julkimoiden kohtaamisella – heitä tuli välillä ovista ja ikkunoista.

Kuinka aika pysäytetään sopii vetävän tarinan ystäville, aikaa, kiintymystä ja yksinäisyyttä pohtiville, historiasta kiinnostuneille ja elämän ihmeellisyyttä janoaville.


Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään
Suomentaja: Sarianna Silvonen
Ulkoasu: Tuomo Parikka
Aula & Co 2018
363 s.
How to Stop Time (2017)

Arvostelukappale.

_________

Toisaalla: Vinttikamarissa, Kirjasähkökäyrä, Lumiomena, Mummo matkalla, Kirjan vuoksi, Kirjaluotsi, Kirjojen keskellä

10 kommenttia:

  1. Kiitos Suketus <3
    Viihdyin tosi hyvin Tomin mukana historiasta nykyisyyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haigin kerrontatyyli on kyllä koukuttava, ja surumielinen päähenkilö pitää tiiviisti mukanaan. Pidin erityisen paljon löytöretkiin keskittyvistä osioista.

      Poista
  2. Kiitos kirjan esittelystä. Minulta on jäänyt tämä kirja täysin vaille huomiota. Alkoi kiinnostamaan. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tämä on oikein mukavaa luettavaa, vaikka hieman jotakin asioita kritisoinkin.

      Poista
  3. Haigin kerronta vei kyllä minutkin mennessään, sillä siinä oli eräänlaista vanhan ajan kunnon tarinan iskennän makua:)
    Julkkisvalinnat oudoksuttivat "osoittelevuudessaan"; niissä vähempi olisi ollut enempi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, varmasti osasyynä olikin se, että kiinnostavat osuudet sijoittuivat menneisyyteen, jolloin juuri tarinankerronnalla oli olennainen paikkansa. Itse en oikein päässyt puusta pitkään Haigin tekemien valintojen kanssa: pitikö vaikkapa Fitzgeraldit kohdata, jotta lukija ihan varmasti ymmärtää, että ollaan huolettomalla 1920-luvulla?

      Poista
  4. Pidän ehdottomasti silmäni auki kirjastossa tämän varalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, tämä on oikein mukavaa luettavaa, kirjan idea on mahtava.

      Poista
  5. Hengenheimolaiseni tunnistan: minusta myös filosofeeraaminen tässä kirjassa usein nolottaa. Kirja on sellainen, josta minun OLISI pitänyt täysin hullaantua. Viihdytti se, mutta jotain jäi hampaankoloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ristiriitainen, kyllä. Sopi lomalukemiseksi hyvin, eikä onneksi ollut mittaansa pidempi sitten lopulta. Ideasta edelleen täydet pisteet.

      Poista

Kiitos kommentistasi!