28. toukokuuta 2013

Kuinka luonto ja nainen valloitetaan



Marko Nenonen: Kuinka luonto ja nainen valloitetaan. Esseitä elämän erehdyksistä.
Kansi: Ville Rauvola
Atena 2011
265 s.

Kirjastosta.


Tämä esseekokoelma on yrittänyt tulla luetuksi jo useamman kerran. Tai ainakin se on roikkunut uusittavissa kirjastolainoissani todella kauan. Kirjan on kirjoittanut entinen opettajani yliopistolta, mikä oli keskeisin syy siihen tarttumiselle alunperin.

Kokoelmassa on 12 esseetä, joiden aihepiirit liikkuvat tieteenhistoriasta taloustieteeseen ja humanisteihin bisnesmaailmassa, Ruokolahden leijonasta Concorde-lentokoneisiin, viinin historiasta romaneihin. Yhteisenä nimittäjänä voi pitää terävää näkökulmaa ja pilkettä silmäkulmassa sekä ymmärrystä siitä, kuinka vähällä me usein loppujen lopuksi brassailemme. Nenonen peräänkuuluttaa kriittisyyttä ja omilla aivoilla ajattelemista tilanteessa kuin tilanteessa. Massan mukana on harvemmin tarpeen mennä, sillä useimmiten sivupolut tarjoavat aarteita – ja toisaalta hieno ulkokuori voi pettää.

Historia näkyy kirjassa vahvasti, vaikkeivät kaikki esseet ole erityisen historiatieteellisiä, vaan kurottavat pitkälti myös nykyaikaan ja yhteiskuntaan ympärillämme. Nenonen on onnistunut esittämään teoksessaan kiinnostavia näkökulmia ja yksityiskohtia, jotka kutkuttavat lukijan uteliaisuutta. Oma suosikkini esseistä on Viinin kuohuva historia Ranskassa, joka kertoo kiinnostavasti viineistä, viininteon historiasta ja viinikulttuuriin kuuluvasta hienostelusta. Toisaalta essee aiheutti myös lähes vastustamattoman himon viileään ja kirpsakkaan Rieslingiin...

Tällaisia kirjoja lukee puhtaasti lukemisen ja sivistymisen ilosta. Vaikka kirjoittaja ei halua kaataa lukijan niskaan tietoähkyä, tätä kirjaa lukiessa oppi kuin huomaamatta uutta ja vähintään tuli tarkasteltua monia seikkoja uudella tavalla. Opiskeluaikoina tuntui välillä, että kaikki ne syy-seuraus-suhteet, suuret kehityslinjat ja ilmiökokonaisuudet, jotka olisi pitänyt osata hallita, ylittivät käsityskyvyn korkealta ja kovaa. Samalla unohtui katsoa lähelle, pienempiin osiin. Onneksi sitä kuitenkin lopulta oppi, ettei kaikkea voi koskaan tietää ja hallita – ja myös hyväksyi sen. Ja löysi kauneuden ja kiehtovuuden myös lähempää.

Kuinka luonto ja nainen valloitetaan on suositeltavaa lukemista kelle tahansa esseemäistä tyyliä ja kuin varkain uusien asioiden oppimista arvostavalle, historian pienistä ilmiöistä kiinnostuneelle lukijalle. Nenosen tekstiä on ilo lukea, sillä se on lennokasta ja koukuttavaa, eikä pientä vinoa hymyä unohdeta missään vaiheessa.

___

Haasteet: Kansankynttiläin kokoontumisajot (Historia).

10 kommenttia:

  1. Mulla on nyt monta syytä lukea tämä:
    1. Sain vasta jokin aika tietää, että hauska heppu, joka täällä Moskovassa aika ajoin pyörii, on Nenonen ja että hän on historioitsija.
    2. Pidän ihan älyttömästi Rieslingistä
    3. Pieni sivistyminenkään ei olisi yhtään

    Kiitos siis innostavasta arviosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoo, kerro terkkuja, jos vielä ehdit tapaamaan!

      Kuohuviinihimolle tämä on vielä pahempi, sillä siihen laatuun keskitytään aivan erityisesti. ;)

      Suosittelen!

      Poista
  2. Mun on ihan pakko kysyä, näin jokusen kerran Nenosen kursseilla istuneena, että puhuttiinko teoksessa maitovalaista, Nordkappista tai Nokian menestyksestä?

    Yst. terv. P3 Suomen esihistoria syksy 2006.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokia kyllä, maitovalaat ja Nordkapp jäivät tällä kertaa havaintojeni mukaan mainitsematta. ;)

      Poista
  3. Jo pelkästään kirjan nimi kuulostaa humoristisesti houkuttelevalta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskallan suositella. Tästä tulee hyvälle mielelle.

      Poista
  4. Aah, kiitos tästä arviosta! Kirja meni ehdottomasti kesälukulistalle.

    "Pieni vino hymy", hieno summaus, heh!

    VastaaPoista
  5. Oi, kuulostaa ihan minun kirjaltani! Kiitos kirjavinkkarille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos innostuit! Kirjablogien ilo on hyvät kirjavinkit opuksista, joista ei ole ikinä kuullutkaan. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!