9. toukokuuta 2013

Hotelli- ja ravintolamuseossa

Tulipa tehtyä toivioretki Kaapelitehtaalle viime viikonloppuna. Ystäväni Tampereelta oli pistäytymässä Helsingissä, ja koska sää oli liian kolea puistokaljoille, päätimme harjoittaa toisenlaista sielunkulttuuria. Siispä nokka kohti Ruoholahtea ja Hotelli- ja ravintolamuseota, jossa kumpikaan ei ollut aiemmin käynyt.

Kaapelitehdas yllätti iloisesti, sillä ennen museoon menemistä oli pakko piipahtaa käynnissä olleessa Kierrätystehdas-tapahtumassa, josta Pihi nainen raportoi jo tuoreeltaan. Ihan muutama kirja saattoi päätyä kassin pohjalle kierrätyslaareista, ja uudet korvakorutkin hankin. Hupsista.

Uudet korvikset, jotka pääsevät tänään neitsytmatkalleen.
Ostettu Uusix-verstaan kojusta.
Uusia kirjoja hyllyyn, kun nehän saattavat vaikka loppua
vahingossa joskus kesken.

Kiertelyn ja taidokkaiden tavaroiden ihastelun jälkeen suuntasimme lopulta alkuperäiseen kohteeseemme eli Hotelli- ja ravintolamuseoon, joka sijaitsee siis Helsingissä Kaapelitehtaalla G-rapussa. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 ja liput kustantavat aikuisilta 7 euroa, alennusryhmiltä 4 euroa.

Museo ei ole suuren suuri, mutta se on erittäin virkistävä kokemus. Museorakenteiden välissä saa kulkea rauhassa, värimaailma on samaan aikaan moderni ja retro, eikä tietoa yritetä tunkea kävijän päähän ahdistavia määriä.


Museo opastaa pysyvässä perusnäyttelyssään läpi suomalaisen hotelli- ja ravintolahistorian kevyellä mutta asiantuntevalla otteella. Tavaraa ei pursua, vaan esillä on järkevästi valittuja esineitä ja yksityiskohtia hotelli- ja ravintolamaailmasta.

Helsinkiläisravintoloiden viinilistoja.
Ihastuttava hotellihuone 1950- vaiko -60-luvun hengessä.

Olimme viime lauantain kierroksemme aikana museon ainoat asiakkaat, joten hyvin varmasti mahtuu mukaan joukkoon. Uskoisin lastenkin viihtyvän museossa, sillä siellä on paljon kiinnostavaa katseltavaa. Ehkä ravintolaosuudesta saa kuitenkin enemmän irti näin aikuisnäkökulmasta.Kieltolakihengessä näyttelystä löytyi salaperäinen ovi, johon kolmesti koputtamalla pääsi tutustumaan salakapakkaan ja kovan teen kulttuuriin. Kieltolaki ja sen kiertäminen on yksi todella kiinnostava 1900-luvun ilmiö Suomessa, ja Hotelli- ja ravintolamuseo on ottanut siihen erinomaisen näkökulman.

Hauska ravintolapeli seikkailuhenkisille.

Museon Tuoksubaari tuo elämyksiä myös nenälle.

Osallistava ja moniaistillinen museo on jees, ja Hotelli- ja ravintolamuseo on ottanut tämän osuuden tosissaan. Näyttelyssä on muun muassa hauska ravintolailtapeli, karaokemahdollisuus (!) sekä Tuoksubaari, jonka avulla museovieras saa kokeilla huumaavia tuoksuja ja arvailla niiden lähteitä.Ehkä hauskin ja suurin vetonaula ainakin meille oli kuitenkin museon uunituore Flirttikone, josta voi selailla erilaisiin teemoihin sopivia iskurepliikkejä ja tulostaa osuvimmat itselleen muistiin ja lompakkoon sopivaa käyttöhetkeä odottamaan. Museovieras voi myös halutessaan jättää omia ideoitaan Flirttikoneeseen lisättäväksi. Juuri tällaisia juttuja pitää museoissa olla: on ihan turhaa ottaa itseään ja alaansa liian vakavasti.

Tämä kahden hengen testiryhmä suosittelee Hotelli- ja ravintolamuseota lämpimästi!

8 kommenttia:

 1. Minulta on niin mennyt Kierrätystehdas-tapahtuma ja tuo museokin ohi korvien... Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin se olisi mennyt ohi, ellemme olisi sinne sattuneet tuon museoreissun vuoksi. Tuleehan noita uusia! :)

   Poista
 2. Oi, hotelli- ja ravintolamuseoon haluan ehdottomasti! Teatterimuseossa kävimme syntymäpäivänäni ja sinne menisin mielelläni vielä uudelleenkin. Ihanaa, että Helsingissä on tällaisia osallistavia ja osaavia museoita. <3

  ps. ihanat korvikset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä ehdottomasti! Itse aion kesällä mennä ainakin Tamminiemeen, varmaan muihinkin museoihin. Nyt kun en enää itse ole alalla, innostaa ihan uudella tavalla vierailla museoissa.

   Poista
 3. Tuonne museoon haluaisin ehdottomasti vierailemaan, samoin kuin Linnean mainitsemaan Teatterimuseoon. Karaoke, Tuoksubaari ja Flirttikone kuulostavat etenkin jutuilta, mitä pitäisi päästä testaamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihin saa näppärästi yhteislipunkin, jos molemmat kiinnostavat samalla kertaa. Flirttikone on ihan mahtava, emme meinanneet päästä eteenpäin kun siitä puski niin hauskoja juttuja. ;)

   Poista
 4. Flirttikone näyttää mainiolta :) Tämä on kyllä sellainen museo, johon ei ihan ensimmäiseksi tule varta vasten lähdettyä, joten kiitos esittelystä!

  Blogissani on sinulle haaste:
  http://lurunluvut.blogspot.be/2013/05/liebster-blog-ja-11-kirjallista.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! Mekin vaan yhtäkkiä keksittiin, että siellä voisi käväistä, ja ei muuta kuin sanoista tekoihin. Monet paikat jäävät käymättä, kun aina ajattelee, että sinne menee "joskus".

   Kiitos haasteesta. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!