12. toukokuuta 2013

Kirjallisuuden äidit -lukuhaasteen koonti

Sinisen linnan kirjaston Maria aloitti viime keväänä ihastuttavan Kirjallisuuden äidit -lukuhaasteen, jonka tarkoituksena oli lukea äitiyttä tavalla tai toisella käsittelevää kirjallisuutta vähintään kolmen kirjan verran tämän vuoden äitienpäivään mennessä.

Äitienpäivä on nyt koittanut ja minunkin on aika koota lukukokemukseni.

Luin haasteen hengessä varmaan huomattavasti enemmänkin kirjoja, mutta seuraavat neljä ovat erityisesti sitä varten ajateltuja.
Pauliina Vanhatalon Korvaamaton on surumielinen tarina käräjäoikeuden tuomarista, joka joutuu oman elämänsä surullisten tapahtumien vuoksi punnitsemaan vakavasti myös työssään kohtaamiaan ihmiskohtaloita ja oikeudenmukaisuuden käsitettä. Tarina on vahva, muttei unohtumaton.

Satu Grönroosin Lumen syli on 1960-luvun kuva Jyväskylästä. Tarina kerrotaan pienen Helmi-tytön ja Helmin nuoren luokanopettajan Kaarinan näkökulmista. Mukana on menetystä, pelkoa, kasvamista, perhesuhteita, vanhemmuutta ja välinpitämättömyyttä. Tämä kirja on jäänyt mieleeni ja pidän siitä edelleen, kun lukemisesta on jo monta kuukautta.

Helvi Hämäläisen Lumous pohtii painavasti äitiyttä ja tunnetta sen merkityksettömyydestä. Tarinan päähenkilö on nuorehko perheenäiti Anna, joka kaipaa kaikkea muuta kuin sitä, missä elää ja on. 1930-luvun pikkuporvarillinen Suomi kuvataan kulissina, joka voi kaatua milloin tahansa. Tarina on hitaasti mehevöityvä, mutta paikoin tuskastuttavan hidas.

Karoliina Timosen Aika mennyt palaa yhdistää kahden eri aikakauden äitityden ja avioliiton kuvaukset kiehtovalla tavalla. Mukana on unenomaisia ja ahdistavaa tunnelmaa ja tunteita, joiden sanoiksi pukeminen voi joskus olla liian vaikeaa.

___

Äitiys on kiehtova teema, johon kirjallisuus antaa aina uusia näkökulmia. Jatkan äitiys- ja perhekuvausten parissa seikkailua tämän haasteen jälkeenkin – teema on yksi ikisuosikeistani – mutta haaste oli hauska tapa terävöittää sen tarkkailua.

Toivotan rauhallista ja mukavaa äitienpäivän viettoa kaikille äideille. Itse lähden pian kuljettamaan eilen kyhäämääni sitruuna-marenkitorttua kieli keskellä suuta oman äitini iloksi. Toivottavasti saan viemiseni ehjänä perille.

Ps. Vielä ehtii hyvin osallistua kesäteatterilippujen arvontaan täällä.

6 kommenttia:

 1. Kiitos haasteeseen osallistumisesta, jonka ansiosta muistin, että minäkin olen haasteen aikana lukenut Vanhatalon ja Karoliinan kirjat ja että tuo Lumous täytyy varata kirjaston varastosta! Jospa ensi viikolla ehtisin järkätä haasteen päätöskekkerit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kivasta haasteesta. Hyvä, että onnistuin muistuttamaan. ;)

   Poista
 2. Hyviä haastekirjoja! Tuosta Helvi Hämäläisen kirjasta en muista koskaan kuulleeni, kuulostaa mielenkiintoiselta (ja kansikin on hieno!). Pauliina Vanhataloltakin haluaisin lukea jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli tuollainen retropainos, kansi on kieltämättä hieno. Kirja sinänsä ei ollut mitenkään erityisen viihdyttävä, tylsistyin. Mutta tuli luettua. ;)

   Poista
 3. Tuosta Lumouksesta en ole kuullutkaan, mutta Hämäläistä lukeneena ja hänen historiansa tietäen, lukukokemus on takuulla todenmakuinen.

  Lumen Syli oli muistaakseni omallakin Kirjallisuuden äidit -listallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelma on Lumouksessa voimakas, mutta aivan varauksetta en siihen tykästynyt. Ehkä liian hidasta jahkailua makuuni. :)

   Lumen syli on kyllä hieno kirja, pidin siitä hurjasti!

   Poista

Kiitos kommentistasi!