11. toukokuuta 2013

Lukudiplomi X: Kirahvin kyyneleetAlexander McCall Smith: Kirahvin kyyneleet – Mma Ramotswe tutkii
Suomentaja: Jaakko Kankaanpää
Otava 2004
300 s.
Tears of the Giraffe (2000)

Kirjastosta.


Precious Ramotswe, Botswanan ensimmäinen ja ainoa naisetsivä, on hiljalleen vakiinnuttanut asemansa arkisten mysteerien ja perhesalaisuuksien ratkojana. Omassa elämässäänkin hänellä riittää yllätyksiä, sillä tuore kihlaus sympaattisen automekaanikon J. L. B. Matekonin kanssa herättää ympäristössä sekä vilpittömiä onnentoivotuksia että katkeruutta.

Mma Ramotswen on pohdittava monia keskeisiä seikkoja muuttuvassa elämäntilanteessaan ja samalla työrintamalla. On päätettävä, mihin taloon pariskunta asettautuu asumaan, on pidettävä nokkela sihteeri Mma Makutsi tyytyväisenä ja ahkerana ja on tietenkin ratkottava asiakkaiden arvoituksia. Vastaan tulee muun muassa epäily erään avioliiton ulkopuolisesta suhteesta, joka osoittautuu luulta monimutkaisemmaksi, sekä surumielinen kadonneen yhdysvaltalaisnuorukaisen tapaus. Helläsydäminen sulhanen aiheuttaa omalla toiminnallaan Mma Ramotswelle omanlaisiaan haasteita, kun tämä ei voi kieltäytyä kahden orpolapsen adoptoinnista.

Kirahvin kyyneleet on toinen osa Mma Ramotswe tutkii -sarjasta, johon ihastuin totaalisesti luettuani ensimmäisen osan maaliskuussa matkalla Wienistä kotiin. Kun huomasin, että sarja käy osaltani viimeisiään vievän Lukudiplomi-haasteen Jännitystä-osioon, kakkososan nappaaminen kirjastosta ei vaatinut minkäänlaista harkintaa.

Minut aloitusosassa mukaansa temmannut tyyli pitää kakkososassakin pintansa. Sydämellinen ja terävä Mma Ramotswe hurmaa edelleen, ja sekä hän että muut pysyvät sivuhenkilöt alkavat saada hieman lisää sävyjä. Tällä kertaa ei liikuta aivan niin paljon menneisyydessä ja taustoissa kuin avausosassa, eli eteenpäin päästään. Jonkin verran vakavammalle asteelle tässä kenties päädytään, ja kirjailija panee henkilöidensä suuhun jopa kantaaottavia ajatuksia. Paasaamista ei kuitenkaan edes lähennellä, vaan lukeminen on edelleen mukavaa ja leppoisaa, muttei lainkaan tyhjänpäiväistä.

Tällainen rauhallinen rytmi, kotoisat huolet ja pienet terävät piikit muodostavat mainion kokonaisuuden, jonka parissa viihdyn erinomaisesti, epäilemättä myös jatkossa. Joskus on täydellisen ihastuttavaa upota vetävään kirjaan, jota ei tarvitse ottaa liian vakavasti, mutta joka tarjoaa hyvän ja ennen kaikkea viihdyttävän lukukokemuksen, jonka parista on melkein surku palata todellisuuteen.


Lukudiplomi-haaste, suoritus X
Jännitystä

Tehtävä 3. Laadi etsintäkuulutusilmoitus lukukirjasi rikollisesta.


WANTED

Löydettävä pian! Pidätettävä tavattaessa!

Kunnioitetun, koko Gaboronen tunteman ja Botswanan parhaan automekaanikon J. L. B. Matekonin

kotiapulainen

Florence

epäiltynä salakähmäisistä suunnitelmista isäntänsä avioliiton turmelemiseksi.

Tuntomerkit: 

- 35-vuotias
- isokokoinen ja lihaksikas
- käyttää sinistä työtakkia ja leninkiä
- paha suustaan
- laiska

Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan suoraan poliisille tai Naisten Etsivätoimisto nro 1:n toimitusjohtajalle Mma Ramotswelle. 

___

Kirahvin kyyneleitä ovat tutkailleet myös Sanna / Luettua ja Villasukka kirjahyllyssä.

Täten kuittaan Hyönteisdokumentti-blogin Lukudiplomi-haasteen suoritetuksi! Jee!

Lisäksi nappaan yhden pisteen ja samalla smaragdin Afrikan tähti -haasteessa.

8 kommenttia:

 1. Muistelen pitäneeni tästä toisesta osasta jopa enemmän kuin ensimmäisestä, vaikka ekakin oli todella mainio. Näitä Mma Ramotswe-kirjoja onkin tullut luettua varmaan kahdeksan osaa. Sitten tuntui että sain jo lievän yliannostuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkin jo pitkällä sarjassa. Minä taidan säästellä näitä lukujumihetkiin ja mahdollisesti kesälomareissuille. Voin niin nähdä itseni lukemassa Mma Ramotswen seikkailuja mökkini terassilla heinäkuussa...

   Poista
 2. Mma Ramotswe on ihana kirjasarja, hänen seikkailuistaan ei etukäteen tiedä, mitä eteen tulee. Ratkaisutkin ovat varsin omaperäisiä, tykkään paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin, se on hauskaa! Lisäksi pidän siitä lempeästä tunnelmasta ja arvoitusten kotoisuudesta ja inhimillisyydestä.

   Poista
 3. Luin juuri kuudennen osan ja bloggasin sen. Voi että näistä tulee hyvä mieli! Liian monta ei kannata kuitenkaan peräjälkeen lukea, mutta pienen tauon jälkeen aina uusi kirja maistuu, ja maistuukin aurinkoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon sen, tällainen kuukauden-parin väli tuntuu aika hyvältä. Seuraava siis joskus kesähelteillä. ;)

   Poista
 4. Vaikuttaa edelleen kiintoisalta ja olen muuten tässä välissä saanut hommattua tämän kirjasarjan ekan osan. Ramotswe-neitsyys on tosin vielä tallella, sillä en ole lukenut sitä vielä. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!