10. maaliskuuta 2019

Kuukauden kielinä korea ja norja – ja Jatkumo-haastekin päättyi



Mainion Kuukauden kieli -haasteen alkuvuoden kielinä olivat korea ja norja. Maaliskuun kielenä on islanti, mutten vielä ole keksinyt, minkä kirjan lukisin. (Onko vinkkejä?) Onhan tässä aikaa vielä – ja lukemisen iloakin kovasti huhuilen takaisin luokseni. Mikään ei meinaa innostaa, lukeminen takkuaa ja olo on sen suhteen kurja.

Eteläkorealaisen Young-Deuk Kwon sarjakuva Yölinja kertoo nuorten aikuisten opiskelijamaailmasta. Sen asetelma on sangen perinteikäs: ihastumisia ristiin rastiin, kaveruuden punnitsemista, oman suunnan etsimistä. Kaikkea tätä mahtuu vain reiluun kolmeenkymmeneen sivuun.

Yeoung-Su on nuori opiskelija, joka päätyy pitkästä aikaa hengailemaan vanhan kaverinsa Jeong-Taen kanssa. Nuorukaiset kohtaavat myös hurmaavan Seon-Min, jota kohtaan molemmilla on omanlaisensa tunteet. Tästä seuraa sotkua jos jonkinlaista.

Tarina on aika yksinkertainen, mutta sen tunnelma on melankolisuudessaan vangitseva. Paljon jää sanomatta, henkilöiden välillä on selvittämättömiä asioita ja tietysti kaikilla on omatkin ajatuksensa. Young-Deuk Kwon saa pienessä mitassa kerrottua paljon, ja moni asia jää myös kutkuttamaan mielikuvitusta.

Kirjasta oli tosin vaikeaa saada faktatietoja kasaan, enkä edelleenkään ole ihan varma, onko se julkaistu alunperin koreaksi vai englanniksi. Joka tapauksessa nappaan sillä haastesuorituksen, mennään nyt vähän villisti epävarmoilla vesillä. Heh.

Young-Deuk Kwon: Yölinja
Suomentaja: Tiina Lehikoinen
Huuda Huuda 2009
32 s.

Kirjastosta.


Norjalainen Anne B. Ragde on minulle tuttu Berliininpoppelit-trilogiansa kautta, jonka luin joskus monta vuotta sitten. Nappasin luettavakseni hänen hyvin erityyppisen teoksensa Satunnaista seuraa. Sen päähenkilö on nelikymppisyyttä lähestyvä, trondheimilainen musiikkitoimittaja Ingunn. Ingunn elää villiä sinkkuelämää, harrastaa nettideittejä ja hyviä juomia, tekee paljon töitä, kuuntelee musiikkia, hoitaa välillä naapurin koiraa.

Jossain vaiheessa Ingunnille tulee jokin mielenhäiriö ja hän hankkii kävelysauvat. Lenkillä hän kohtaa innokkaan pikkutytön Emman ja tämän isän Tomin, jotka molemmat jäävät jostain syystä Ingunnin mieleen.

Helppoa omien tapojen muuttaminen tai omien ajatusten suunnan vaihtaminen ei kuitenkaan ole. Ingunn potee selvästi ikä- ja elämänkriisiä: hän havahtuu siihen, ettei ole ihan varma, millaista elämää haluaa viettää.

Satunnaista seuraa on sujuvaa, vaivatonta luettavaa, mutta ei se juurikaan sen syvempiä ajatuksia tarjoile. Ingunnista on vaikeaa päästä perille, ja etenkin kirjan loppupuolen käänteet lähes tihkuivat hunajaa siihen malliin, että jäin todella miettimään, mitä genreä kirjan on tarkoitus edustaa. Chick litiksi se tuntuisi turhan särmikkäältä ja jopa tylyltä, mutta ihan vain romaaniksi se tuntuu pyörivän turhan paljon lähinnä seksin ympärillä. Siinä mielessä siis kiinnostava kirja, joka ei ihan suoraan paljasta kaikkia kasvojaan, mutta ei mikään erityisen mieleenpainuva lukuelämys kuitenkaan.


Anne B. Ragde: Satunnaista seuraa
Suomentaja: Katriina Huttunen
Tammi 2010
250 s.
Nattønsket (2009)

Kirjastosta.




Yöpöydän kirjat -blogin Jatkumo-haaste päättyi helmikuun lopussa. Haastetta tuli aika huomaamatta suoritettua vuoden aikana, ja sainkin lopulta luettua jopa 24 sarjaan kuuluvaa kirjaa 19 eri sarjasta. Sain siis itselleni kunnianimen Sarjastaja.

Kiitos Niinalle haasteesta!

Luetut kirjat:

Marguerite Abouet & Clément OubrerieAya – Elämää Yop Cityssä – Aya #1
K. K. AlongiPakenijat (Otava 2018) – Kevätuhrit #3
Holly Bourne...ja onnellista uutta vuotta? (Gummerus 2018) – Normaali #3.5
Karin ErlandssonHelmenkalastaja (S&S 2017) – Taru Silmäterästä #1
Eva FrantzSininen huvila (S&S 2017) – Anna Glad #1
Eva FrantzKahdeksas neito (S&S 2018) – Anna Glad #2
Sini HelminenKaarnan kätkössä (Myllylahti 2017) – Väkiveriset #1
Sini HelminenKiven sisässä (Myllylahti 2017) – Väkiveriset #2
Sini HelminenVeden vallassa (Myllylahti 2018) – Väkiveriset #3
Erin HunterSoturikissat – Villiin luontoon (Art House 2009) – Soturikissat #1
Kaj Korkea-aho & Ted ForsströmZoo! Sydänkohtauksia (Otava 2018) – Zoo! #2
Katharine McGeeTuhat kerrosta – Pudotus (Otava 2016) – Tuhat kerrosta #1
Katharine McGeeTuhat kerrosta – Huipulla (Otava 2018) – Tuhat kerrosta #2
Harri NykänenRaid (WSOY 1992) – Raid #1
Kimmo OhtonenIkimaa – Soturin tie (Otava 2018) – Ikimaa #1
Philip PullmanVedenpaisumus – Lyran kirjat 1 (Otava 2018) – Lyran kirjat #1
Elina RouhiainenAistienvartija (Tammi 2018) – Väki #2
Riad SattoufTulevaisuuden arabi. Lapsuus Lähi-idässä (1978–1984) (WSOY 2015) – Tulevaisuuden arabi #1
Jarkko TonttiVedeeran taru (Otava 2012) – Vedeera #1
Jarkko TonttiVedeera vaarallisilla vesillä (Aviador 2018) – Vedeera #2
Jessica TownsendNevermoor – Morriganin koetukset (Otava 2018) – Nevermoor #1
Bianca TuretskyMuotimatkaaja Titanicin kannella (WSOY 2011) – The Time-Traveling Fashionista #1
Anders Vacklin & Aki ParhamaaBeta. Sensored Reality 1 (Tammi 2018) – Sensored Reality #1
Helena WarisVedenkehrääjä (Otava 2018) – Linnunsitoja #2

6 kommenttia:

  1. Komea lista luettuja sarjakirjoja! Ihanaa, kun olit mukana haasteessa ja onnittelut korkeimman tason saavuttamisesta. Meillä on peräti kuusi samaa kirjaa, Pakenijat, ...ja onnellista uutta vuotta?, Veden vallassa, Nevermoor - Morriganin koetukset, Beta ja Vedenkehrääjä. :) Tämä oli kiinnostava haaste vetää, kartoitti tosi paljon ainakin omia lukutottumuksia eikä vaatinut paljoa erityistä panostamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähes huomaamatta näitä sarjakirjoja tuli luettua. Moni sarja onkin seuraamisen ja lukemisen arvoinen – toisista puolestaan tietää tarpeeksi jo yhden osan perusteella. Kiitos sinulle haasteesta.

      Poista
  2. Satunnaista seuraa on yksi puistattavampia lukukokemuksiani ikinä. Otin sen aikoinaan reissuun ainoaksi kirjaksi ja odotin jotain kepeää ja viihdyttävää. Ei ollut kumpaakaan.. Silti oli pakko lukea, kun ei muutakaan tekemistä ollut. Todella vaivaannuttavia seksikohtauksia, päähenkilön aivoitukset ja valinnat olivat käsittämättömiä eikä rakkaussuhde ollut millään tapaa uskottava. Piinallinen kokemus kaiken kaikkiaan. .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O-ou, voin kuvitella tuon tilanteen, jossa on reissussa mukana jokin kivaksi olettamansa kirja ja sitten se ei olekaan lainkaan sitä, mitä odotti... eikä muuta luettavaa ole! Minuakin Ingunn jäi vaivaamaan, en saanut hänestä otetta.

      Poista
  3. Löysit eteläkorealaisen sarjakuvan - enpä edes osannut etsiä moista! Norjasta minäkin luin Ragden teoksen eli trilogialle jatkoksi neljännen osan Perintötila. Oli ok, muttei mitenkään järisyttävä. Viideskin osa on jo suomennettu.

    Islannista ei ole kovin paljon käännetty suomeksi, mutta luin teoksen Argonin lastu Sjónilta. Kiinnostava pienoisromaani, joka sekoitti matkakertomukseen niin antiikin kuin Islannin (tai muinaisskandnaavista) mytologiaa. Sjónilta on suomennettu muutakin, ja tässä kuussa pitäisi tulla uusi kirja suomeksi, CoDex 1962.

    Ja sitten on dekkaristeja, Arnaldur Indriðason ja Yrsa Sigurðardóttir, ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin Berliininpoppeleista, siis niistä ensimmäisestä kolmesta, sikäli kuin muistan. Siitä on niin kauan jo, kun ne luin. Jatko kiinnostaisi tavallaan, mutta toisaalta tunsin saaneeni paljon jo alkuperäisosista. Kiitos Islanti-vinkistä! Olen lukenut jonkin kirjan Sjónilta ehkä jollain lukumaratonilla, samoin jonkin islantilaisen dekkarinkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!