15. toukokuuta 2013

Afrikan tähti: Michael K:n elämä



J. M. Coetzee: Michael K:n elämä
Suomentaja: Seppo Loponen
Otava 2003
187 s.
Life & Times of Michael K (1983)

Kirjastosta.


Michael K on köyhiin oloihin syntynyt mies, joka ei ehkä saanut synnyinlahjanaan terävimpiä aivoja, mutta sitäkin suuremman sitkeyden hän sai. Michael K työskentelee Kapkaupungin puisto-osastolla ja haluaisi elämän olevan rauhallista. Sotatila ja elämänsä muiden piikana raataneen äidin sairastuminen saavat asiat pois raiteiltaan. Michael K lähtee kuljettamaan äitiään maaseudulle, pois kaupungista ja väistämättömästä kurjuudesta.

Sairaus nitistää äidin matkan aikana, ja pojan on selvittävä eteenpäin yksin ja omin voimin. Periksiantamattoman luonteensa ansiosta hän selviytyy alkeellisissa oloissa hylätyllä maatilalla, onnistuu jopa aloittamaan pienimuotoisen omavaraistalouden ja haluaa vain tyyntä ja rauhaa. Ympärillä luhistuva yhteiskunta ei kuitenkaan jätä vähään tyytyvää miestä rauhaan, vaan Michel K päätyy työleirille, jonka lääkärin näkökulmasta loppuosa tarinaa kerrotaan. Mikä on lopulta yksilön paikka ja arvo?

J. M. Coetzee on epämääräisesti tuttu kirjailija, sillä lienen joskus useampia vuosia sitten lukenut jonkin hänen kirjansa (millään en kyllä muista, minkä). Osasin odottaa rankkaa luettavaa Michael K:n elämään tarttuessani. Teos on luettavana yllättävän raskas, vieläkin raskaampi kuin luulin. Tyyli on jotenkin hyvin monotoninen, ja tarina etenee kuin höyryjuna – muttei silti ole erityisen vetävä.

Kirja ei ole pitkä, mutta alle 200 sivuun saa kulumaan runsaasti aikaa ja vaivaa. Miljöö, jonka Coetzee rakentaa, on kiehtova ja ahdistava, ja maailma, jossa kirjassa eletään, on pitkälti vailla toivoa. Vain ajoittain, etenkin silloin, kun Michael K kylvää kurpitsansiemenet ja saa hetken aikaa olla rauhassa, lukijakin rauhoittuu.

Sotatila ja kansalaisten kontrollointi tuntuu tukahduttavalta ja osin absurdilta, vaikka täysin reaalimaailmassa eletään. Toivottomuus ja ymmärrys siitä, että oma elämä ja sen hallinta on muualla kuin omissa käsissä, jää kalvamaan. Michael K:ta voisi sanoa ressukaksi, mutta sitä hän ei pohjimmiltaan ole. Kenties hän on hieman yksinkertainen, mutta toisaalta kirja antaa ymmärtää, että kontrolloidussa maailmassa yksilön ominaisuuksilla ei ole mitään väliä. Kun olemme tai kun meistä koetetaan tehdä vain ratasjärjestelmien osia, yksilö menettää merkityksensä itsessään arvokkaana. Vain kokonaisuudella on väliä, ja jos se saadaan aikaan pakottamalla, ei osien tarkkaan hiontaan ole tarvetta.

En nauttinut tämän kirjan lukemisesta, mutta se kalvoi mieltäni keskeneräisenä yöpöydän reunalla. Mikään makupala tämä ei ole, mutta uteliaisuuteni se herätti: lienee syytä tutustua muuhunkin Coetzeen tuotantoon – nyt ainakin muistan, mitä olen jo lukenut.

___

Myös Luru on lukenut Michael K:n elämän.

Osallistun kirjalla Afrikan tähti -haasteeseen sekä etenen Maailmanvalloituksessani Etelä-Afrikkaan.

11 kommenttia:

  1. Lue Coetzeen Häpeäpaalu! Varmasti oksettaa! :D

    VastaaPoista
  2. Minäkään en voi sanoa varsinaisesti pitäneeni tästä kirjasta, mutta jotenkin se silti jäi mieleen pyörimään. Kirjan maailma - ja Michaelin elämä - on tosiaan aika toivoton. Onneksi oli vähän sitä kasvimaan hoitoa välissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottomuus on kirjassa kyllä mielenkiintoisesti kuvattu. Se ei ole sillä tavalla mässäilevän musertavaa kuin joskus, vaikka päällekäyvää onkin. Taidokas teos, muttei helppo tai miellyttävä.

      Poista
  3. Olen lukenut tämän kirjan ja tuntuu uskomattomalta että kirja on tosiaan alle 200 sivua. Aika pitkä ja kivinen tie siinä ehditään kulkea.

    VastaaPoista
  4. Ei selkeästi hyväntuulenkirja, mutta kiitos vinkistä, tämän voisin kyllä lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikken voi sanoa pitäneeni tästä kirjasta, on se kuitenkin suositeltavaa luettavaa. Coetzeen tyyli on todella kiinnostava. Ja aihe tässä painava.

      Poista
  5. Kiinnostaisi ihan tuon Nobelin takia ja myös siksi, että minullekin kirjailija on jotenkin etäisesti tuttu, mutta ei kyllä ehkä houkuta synkkyyttä lukea ylenmääräisesti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä _ihan_ mahdottoman synkkä ole, tai siis synkkyys on perusteltua. Tosiaan kun en muista sitä toista kirjaa, jonka olen Coetzeelta lukenut, en osaa kummemin suositella, kannattaako lukea juuri tämä vai kenties jokin muu opus. Mutta tutustumisen arvoinen kyllä!

      Poista
  6. Heippa! Sain tämän juuri luettua. Olen kyllä samaa mieltä: varsinainen herkkupala tämä ei ole mutta jotain mieleenpainuvaa kirjan tunnelmassa on.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!