9. kesäkuuta 2009

Kadonneet pisteet ja dilemma

Minähän olen nyt opiskellut päätoimisesti kolme vuotta, ja tästä tuloksena opintorekisterissäni on opintopisteitä ("noppia", tai mitä lienevätkään) reilusti yli 200. Silti näyttää nyt vahvasti, etten saa sitä saakelin kandidaatintodistusta ennen ensi syksyä. Sivuaineopinnot ovat aivan levällään, eikä niistä saa raavittua kasaan riittävää 85 pistettä siten, että ne muodostaisivat jonkinmoisen järkevän kokonaisuuden. Ilmoittauduin äsken sähköiseen kesätenttiin, sosiologiaa ajattelin koettaa ponkaista kesän aikana sen verran, että 60 pistettä täyttyy. Kuulemma sen verran on hyvä olla "pitkää sivuainetta", antaa muka ammatillista pätevyyttä (tenttikirjoistahan se löytyy, varsinkin niitä lukematta). Ja kandidaatintutkintoon kannattaa sisällyttää ne sivuaineet, joita ei aio jatkaa enää maisterivaiheessa.

Nyt tarvitsisinkin ulkopuolista mielipidettä seuraavaan dilemmaan. Olen suorittanut 11 opintopistettä filosofiaa. Odotanko syksyyn ja tentin pari höpökirjaa saadakseni kasaan 15 op (joka on vähimmäismäärä sille, että opiskeltu aine mainitaan todistuksessa omana kohtanaan) vai annanko olla ja unohdan koko filosofian? Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaa sitä, että kandidaatintutkintoni roikkuu ainoastaan muutamasta sosiologian kirjatentistä. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, että tutkinto valmistuu vasta joskus loppusyksystä.

Hankalaa. Kuulen mieluusti mielipiteitä täysin vierailta ihmisiltä (miksei tosin tutuiltakin). En osaa päättää! Haluaisin joka tapauksessa saada sen tutkinnon kasaan mahdollisimman pian, jotta pääsen loogisesti etenemään maisteriopintoihin. Tykkään periodeista ja elän välietappeja saavuttaen. Muutenhan tuolla kandilla ei tee juurikaan mitään, mutta onhan se kiva hoitaa alta pois, ettei ainakaan jää roikkumaan. Pakollinenhan se nykyisin on, toisin kuin ennen.

Ajatella, sitten olisin jo HuK, en enää fil. yo. Jännää.

Mitä tarkemmin asiaa itse pohdin, sitä fiksummalta tuntuisi antaa sen filosofian olla ja unohtua. Minulla on sivuaineita muutenkin ihan riittämiin, ei kai sillä väliä ole, jos ne muutamat filosofian pisteet hautautuvat "muut opinnot" -kohtaan. Ei minusta kuitenkaan tule filosofia. Eikä filosofian opettajaa. Tai muutakaan opettajaa. Prööööööööööööööööööööt.

Kesäopintoja ylipäänsä tulin ajatelleeksi tajuttuani, etten tienaa kesällä riittävästi, jotta saisin maksettua asunto-ongelmani ja vielä ostettua jotain levitettä leivälle. Huomenna marssinkin yliopiston opintotukitoimistoon vikisemään kesäopintotukea. Mahtavaa. On se kiva, kun saa tehdä oman alan töitä, joista maksetaan niin vähän, ettei sillä tule toimeen.

Mutta sulla sentään edes on töitä...

4 kommenttia:

  1. Täällä on ödeema. Kurkussa.

    Mie itee tenttisin kyllä noi filosofiat pois, muttei sille nyt mitään järkevää syytä ole. Jos haluat tutkinnon kasaan asap, silloin vedät sossut naamariin ja sillä tsipulit! Filosofia on muutenkin nössöille. (Ai mikä etiikan kurssi?)

    Mää aion roikottaa kandia ens kevääseen asti, että saan siihen kaiken mitä vaan vielä irti lähtee. Kunhan voin ensi vuoden kesätyöhakemuksiin (voi stanan stana sentään) laittaa, että kandeja ollaan, yläfemma ja silleen. Mullahan kyllä noita sivuaineita puuttuu ja rankasti... Saiskohan erään dosentin ankaraa dissausta kasetilla jostain? Tulis tähänkin opiskeluun vähän ryhtiä.

    VastaaPoista
  2. Olen tässä tullut siihen tulokseen, että annan kandin muhia rauhassa ja teen filosofiaa loppuun niin paljon kuin jaksan. Mihin tässä kiire ois, opintotukikuukausiakin on jäljellä vaikka muille jakaa? (EN JAA, turha kysyä!) Sitäpaitsi mua on alkanut kiinnostaa pedagogiset yhtenä vaihtoehtona, vaikka olen niitä vastaan angastannutkin. Kele. Antakaa minulle putkitutkinto ja rajatut sivuaineet, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kumma kyllä, mäkin olen nyt päättänyt tehdä ne pedagogiset. Olis tässä elämässä kai muutakin tähdellistä tekemistä, mutta tuo kokonaisuus saattaa toisaalta tulevaisuudessa pelastaa akateemiselta työttömyydeltä. En sitten tiedä, onko pahempi olla päivärahalla vai kaitsemassa kasiluokkalaisia Kokkolassa määräaikaisessa työsuhteessa. Enemmän niitä hommia taitaa kuitenkin olla kouluissa kuin museoissa... Mennään sitten yhdessä dissaamaan kasvatustieteitä, sovittu!

    VastaaPoista
  4. Jenni kulta, kasiluokkalaiset ei oo mitään verrattuna niihin yseihin. Kokemuksen syvä rintaääni jylisee nurkissa. Mut ihanaa että saan tukijoita "kasvatustieteet on perseestä"-ryhmääni. Ehkä jossain vaiheessa saisin nyittyä nekin kasaan. Ehkä.

    M.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!