Aulikki Oksasen Kolmas sisar -runokokoelman nimikkohenkilö on seikkailija, kärsijä, väärinymmärretty ja silti rakastettu. Hän pääsee ääneen tai pikemminkin katseen kohteeksi vasta aivan lopussa, kokoelman päättävän monisivuisen runosikermän päähenkilönä. Runo on villi, ihastuttavalla tavalla runonlaulannan perinteelle kumartava saaga.
Kokonaisuutena Kolmas sisar on runoteos, joka houkuttelee lukemaan. Oksanen kirjoittaa luonnosta, ihmisen ja luonnon kohtaamisesta, tavoista ymmärtää luontoa. Luonto saa hahmoja ja muotoja, joita ihmisen on helpompi lähestyä, mutta kesyttää se ei itseään anna, vaan pysyy etäällä, omassa rauhassaan.
Kolmannen sisaren yleistunnelma on kujeileva. Maailmasta voi löytää aina jotain sellaista, jolle voi nauraa tai edes hymähtää: jopa myrskyllä on oma huvittava puolensa, eikä roolien ylläpitäminen kestä ikuisuuksiin.
Kokoelman alaotsikkona on Runoja ja laulurunoja. Mukana onkin tekstejä, joita ovat laulaneet esimerkiksi Vuokko Hovatta ja Vesa-Matti Loiri. Laulumaisuus näkyy tietynlaisena toisteisuutena, kuten kertosäkeissä tapana on. Runoja lukiessa se ei tuo varsinaista lisäarvoa, vaan sai ainakin kaltaiseni kevytrunonlukijan silmät pomppimaan nopeammin eteenpäin. Pidän kuitenkin paljon Oksasen runojen rytmistä, se on jotenkin keinuva ja houkutteleva. Ehkä laulumaisuus saa sen aikaan, kukaties.
Kirja on kuvitettu Oksasen omilla piirroksilla ja grafiikkatöillä, mikä lisää sen veikeää tunnelmaa. Oksasen kuvissa on samantyyppistä kujeilua kuin runoissa itsessään, ja kokonaisuus on toimiva. Runoissa on paljon tarinallisuutta: ne kertovat kiertävän runonlaulajan tapaan pienistä sattumuksista siinä missä traagisista rakkaustarinoistakin. On maagisia elementtejä mutta myös arkisinta arkea.
Huomattava osuus on välimerellisillä tuokiokuvilla ja tunnelmilla. Runojen mukana saattoi leijua jonnekin Välimeren rannalle, pieniin kyliin ja vuorten rinteille, yrttien ja räiskyvien kasvien huumaavaan tuoksuun, vuosituhantisen kulttuuriperinnön äärelle.
Erityisen paljon minua ilahdutti juuri nyt runo Kesä tulee käymään
Kesä tulee käymään.
Se viihtyy hyvin,
loikoo rannalla
ja saunoo kunnolla,
ja sammuu laiturille niin kuin eno.
Ja sitten se jo lähtee,
koska sille
on tullut joku kiireellinen meno.
Aulikki Oksanen: Kolmas sisar
Siltala 2011
93 s.
Kirjastosta.
Toisaalla: Sallan lukupäiväkirja, Lumiomena, Kirjamielellä, Kirjava kammari
Haasteet: 70. luettu kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteessa, Helmet-haasteen kohta 22. Kuvitettu kirja, Runohaaste
______________
Ja sitten se Runokävely-vinkki!
Järjestämme muutamien kirjabloggajakollegoiden kanssa torstaina 6.7., Eino Leinon ja Runon ja suven päivänä Runokävelyn Helsingissä. Tapahtuma alkaa klo 16.00 Runebergin patsaalla ja päättyy klo 19 Kansalaistorille. Kuljemme siis oheisen reitin mukaisesti Helsingin keskustassa, luemme (kotimaisia) runoja ääneen ja yksikseen ja kutsumme mukaan Juuri Sinut. Mukana kulkee myös Helsingin kaupunginkirjaston Runopyörä, josta voi lainata runoja luettavakseen. Tapahtuma ei edellytä mitään ennakkotietoja tai -valmiuksia, ja siihen voi osallistua vain lyhyeksikin toviksi missä tahansa reitin varrella.
Tervetuloa mukaan!
Kiitos vinkistä, laitan muistiin ja saatan tullakin :)
VastaaPoistaOlisipa tosi hauskaa, jos tulisit mukaan Runokävelyyn, Pearl Clover! Olisi mukavaa tavata livenäkin.
PoistaKuulostaapa kivalta runokokoelmalta, voisinpa tutustuakin! Itse olen lukenut pääosin kokeellisia nykyrunoja, joista en ymmärrä paljonkaan :)
VastaaPoistaKannattaa vilkaista, tässä on tosiaan sellaista mukavaa runonlaulannan perinnettä mukana, eikä mielestäni yhtään vaikeaa, vaan ihastuttavan kerronnallista.
PoistaJa matkan varrella huudetaan: Runoja perkele! :D :D :D
VastaaPoistaJa mustikkasoppa valuu pitkin leukaa!
PoistaTuo runokävely olisi aivan ihana! Harmi kun en silloin pääse pääkaupunkiseudulle! Rakastan runoja, tähän täytyy tutustua!
VastaaPoistaVoi harmi, Vilma, olisi ollut mahtavaa tavata runojen merkeissä. Lupaan yrittää aktiivista somepäivittämistä ainakin Twitteriin, niin voi etänäkin seurata, mitä kävelyn varrella tapahtuu. Suosittelen tätä kokoelmaa, minulle tuli sen lukemisesta hyvä olo.
Poista