1. toukokuuta 2017

Perheiden kiemuroita mantereelta toiselle – Huhtikuun Kuukauden lyhyet

Hyvää toukokuuta! Tämä kevät on kyllä imenyt naisesta kaikki voimat, eikä huhtikuussa tullut edes oikein luettua. Jumittaa ja harmittaa, kun apeus valtaa mieltä ja arki on puurtamisesta painavaa. Viikonloppuna koettu lumisade ei piristänyt mieltä sen suuremmin, mutta ehkä nyt kuun vaihduttua on olemassa jokin toivo oikean kevään alkamisesta.

Alkuvuodesta aloittelin Kuukauden lyhyet -postaussarjaa, jonka toinen osa tulee nyt. Lukeminen ei tosiaan ole oikein maittanut huhtikuun aikana, ja valitettavasti bloggaaminen luetusta vielä vähemmän. Tässä siis kootusti kolme kirjaa, jotka kaikesta huolimatta luin. (Han Kangin Vegetaristista aion kirjoittaa vielä täyspitkästi.)


Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni. Elämänkuvia
WSOY 2014
200 s., e-kirja

Omasta hyllystä.


Joni Skiftesvik on minulle jostain syystä tuntematon kirjailija, vaikka muistan hänen tuotantoaan suositellun minulle täällä blogissanikin. Minulle kirja-alet ovat helppo tapa "tyrkyttää" luettavaa, joten tämänkin kirjan klikkailin itselleni joskus e-kirja-alesta.

Kyse on eräänlaisesta muistelmakirjasta, jossa Skiftesvik alkaa keriä auki muistojaan, kun hänen vaimonsa Hilkka pääsee sydämensiirtoleikkaukseen ja hän joutuu itse omien sydänvaivojensa vuoksi sairaalaan. Vakava paikka oman ja puolison terveyden äärellä synnyttää halun muistella, mitä kaikkea elämän varrelle on mahtunutkaan.

Skiftesvik kertoo lapsuudestaan Perämeren rannalla, elämästään yksinhuoltajaäidin poikana, jonka norjalainen isä tuli ja meni meren mukana, nuoruusvuosien touhuista ja sittemmin perhe-elämästä ja lehtimiehen urasta. On koettu ja nähty paljon, suuria henkilökohtaisia surujakin siinä missä historian käännekohtia. Kirjailijan uran alku paljastuu myös.

Valkoinen Toyota vei vaimoni on leppoisa, rauhallinen teos, jonka lukeminen tekee mielelle hyvää, vaikka paikoin aiheet ovat kaikkea muuta kuin kepoisia. Se ei tempoile eikä touhota, vaan antaa lukijankin rakentaa rauhassa mielikuvansa ja käsityksensä. Luen ehdottomasti lisää Skiftesvikiä!

Haasteet: 59. lukemani kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteeseen.



Miika Nousiainen: Juurihoito
Otava 2016
334 s., e-kirja

Kirjastosta.


Miika Nousiainen on minulle haastava kirjailija siinä mielessä, että pidän todella paljon hänestä julkisuuden henkilönä ja esiintyjänä. Valitettavasti taitaa kuitenkin olla niin, että hänen kirjansa sen sijaan eivät oikein kolahda minuun. Olen lukenut aiemmin Vadelmavenepakolaisen ja nyt lukupiiriä varten tuoreimman Juurihoidon.

Pekka Kirnuvaara on juuri eronnut mainostoimiston copywriter, joka päätyy surkeassa kunnossa olevan purukalustonsa kanssa kalliolaiselle hammasklinikalle hoitoon. Hammaslääkäri on nimeltään Esko Kirnuvaara, eikä Pekalla mene kauaa selvittää, että se ovat velipuolet, jotka isä Onni on hylännyt jo varhain. Sukua alkaa paljastua lisää vähitellen, ja tuoreet veljekset lähtevät selvittämään omia juuriaan ensin Lieksaan ja sieltä Ruotsin kautta Thaimaahan ja Australiaan asti. Mukaan joukkoon liittyy yhä uusia sisaruspuolia, sillä Onni on ollut ehtiväinen perheenperustaja.

Juurihoito on lempeänhumoristinen perhesaaga ja tarina juurista ja juurettomuudesta. Sangen erikoinen perhekuvio on pitkällä absurdin puolella, mutta se ei ole tarinan ongelma. Omalla kohdallani haasteeksi muodostui eräänlainen naiivius: lukijalle tarjoillaan kaikki valmiiksi pureskeltuna ja selitettynä henkilöiden moraalisia pohdiskeluja ja päätelmiä myöten. Kirjan huumori on jotenkin vaaratonta, eikä naurattanut minua sen kummemmin. Latteaksi jäänyt lukukokemus, valitettavasti.

Haasteet: 54. lukemani kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteeseen. Muuttoliikkeessä-haaste (suomalaisten siirtolaisuus).



Rodrigo Hasbún: Kiintymyksiä
Suomentaja: Sari Selander
Like 2017
132 s.
Los afectos (2015)

Kirjastosta.


Hans ja Aurelia Ertl ovat muuttaneet toisen maailmansodan jälkeen Saksasta Boliviaan Hansin natsimenneisyyden vuoksi. Boliviassa koittaa uusi elämä, ympäristö ja kieli. Perheen kolme tytärtä taistelevat paikasta uudessa maailmassa ja perheen hierarkiassa. Isä on etäinen, omissa maailmoissaan ja äiti liian heikko tehdäkseen asioille mitään. Niinpä perheen sisäiset suhteet joutuvat koetukselle, eivätkä koskaan löydä tasapainoa. Vanhimmasta tyttärestä Monikasta tulee vasemmistosissi, joka sekaantuu Che Guevaran murhan jälkilöylyihin.

Kiintymyksiä on lyhyestä mitastaan huolimatta hyvin tiivistä ja intensiivistä luettavaa. Jouduin hidastelemaan useassa paikassa, selailemaan kirjaa takaisinpäin ja selvittelemään tapahtumia, kertojia ja teemoja mielessäni tavallista tarkemmin. Hyvä niin – ei kirjallisuuden pidäkään aina päästää lukijaa helpolla – mutta valitettavasti kirja osui luettavaksi sellaisena aikana, jolloin en varmastikaan saanut siitä kaikkea irti.

Perhesuhteiden ajautuminen kohti väistämätöntä irtaantumista ja välien katkeamista on romaanin hienoin anti. Kuinka pieleen voivatkaan asiat mennä, kun ei kyetä tai haluta selvittää niitä, puhua ja sopeutua. Toisaalta voi miettiä, kuinka paljoon ihmisen on perheensä vuoksi taivuttava, mikäli joku perheenjäsenistä on henkilö, jonka kanssa ei voi tehdä yhteistyötä tai päästä yhteisymmärrykseen.

Kiinnostava mutta haastava pienoisromaani, joka oli ensimmäinen kosketukseni bolivialaiseen kirjallisuuteen.

Haasteet: 55. lukemani kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteeseen. Nikotteleva Maailmanvalloitus etenee Boliviaan.

12 kommenttia:

  1. Bongaan sinulta aina yhtäläisyyksiä kirjamaussamme ja taas tuli bingo! Jätin Vadelmavenepakolaisen kesken, minulle se maistui pitkitetyltä vitsiltä enkä sen jälkeen ole tuntenut houkutusta tarttua kirjailijan seuraavaankaan, ilmeisesti myös humoristiseen teokseen.

    Kolmas lukemasi kuulostaa mielenkiintoiselta aihemaailmalta, mutta jos joutuu selailemaan taaksepäin ja selvittelemään lukemaansa, niin se ei taas kuulosta hyvällä tavalla haastavalta.

    Valkoinen Toyota oli minulle ensimmäinen Skiftesvik ja pidin paljon, joten sekin kokemus siis mätsäsi kanssasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, meillä on kyllä tosi paljon samaa lukumaussamme, Leena! Se tuntuu jotenkin niin mahtavalta, harvemmin osuu niin hyvin yksiin jonkun kanssa. Minä kyllä ajattelin vielä kokeilla Nousiaista, Metsäjättiä on kehuttu, mutta ehkä hyväksyn sen, etteivät hänen kirjansa ole oikein makuuni.

      Skiftesvikiä pitää ehdottomasti lukea lisää, vaikkapa seuraavaksi se esikoisteos, jonka kirjoitusprosessista hän tässä Toyotassa kertoo.

      Poista
  2. Skiftesvikin kirja on minusta hyvin koskettava. Lue ehdottomasti Puhalluskukka ja Taivaankorjaaja myös. Siinä poikien tarina on kerrottu eri tyylillä kuin tässä, proosallisemmin, mihin varmaan vaikuttaa monikin asia, mm. tragedian tuoreus ja kirjailijan ikä.
    Eikö olekin hieno kansi tässä, tuo vesi, jossa he seisovat toisiaan lohduttaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, kirja kyllä kiinnostaa ja Skiftesvikin tuotanto muutenkin, sillä pidin hänen rauhallisesta tyylistään ja toteavuudestaan, joskaan proosallisempikaan lähestyminen ei karkota kauemmas.

      Poista
  3. Skiftesvikin Valkoinen Toyota vei vaimoni on minullakin hyllyssäni, mutta lukematta. Olen kuitenkin lukenut muita hänen kirjojaan ja pitänyt kovasti. Nousiaisen Vadelmavenepakolainen ja Maaninkavaara kyllä iskivät minulle johonkin huumorintajun tragikoomisuuden ytimeen, joten Juurihoitokin on ehkä joskus luettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein tiedä, mikä minua näissä Nousiaisen kirjoissa hiertää. Maaninkavaara on Kobolla joskus hankittuna e-kirjana, ehkä luen senkin vielä jossain vaiheessa. Ärsyttää oikein, kun lukukokemus jää latteaksi.

      Poista
  4. Hyvää alkanutta toukokuuta, alavireistä on ollut koko kevättalvi, mutta joka päivä kevät, se oikea kevät, ei se räntäsateinen ja kolea on lähempänä.Skif tesvikin tuotantoon tutustuin jo kauan sitten, Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja oli ensimmäinen lukukokemus Skiftesvikin hienosta tuotannosta. Kaikki on tullut luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En siis ole ainoa, jolle alkuvuosi on ollut jollain tapaa raskas (koko kulunut työvuosi kyllä on, huokaus), mutta onneksi kevät vaikuttaisi vähitellen lopultakin tulevan. Skiftesvik on siis selvästi lisätutustumisen väärti, pidän sen mielessäni!

      Poista
  5. Minä en pitänyt Vadelmavenepakolaisesta puolen välin jälkeen kovin paljon, sen huumori meni minusta jo yli. Mutta Juurihoidosta pidin paljonkin, vaikka toki on totta, että henkilöiden pohdiskelua eri epäkohdista yms. oli aika paljonkin.

    Tuohon Skiftesvikin kirjaan olisi ollut kiva palata nyt, kun tein Kirjojen Suomi -bloggaustani Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja -novellikokoelmasta (postaus ilmestyy parin päivän päästä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, sinulle osui se! Pitääkin muistaa kurkata tuumauksesi, kun juttu ilmestyy (huomenna?). Tällaiset uudet kirjailijalöydöt ovat mainioita etenkin silloin, kun heillä on laaja tuotanto – tietää ainakin, että on paljon luettavaa odottamassa vuoroaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!