14. elokuuta 2016

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unetEmma Puikkosen Eurooppalaiset unet on helähtelevä episodiromaani, jonka luvuissa kuljetaan ajassa, paikassa ja mielentiloissa ristiin rastiin Euroopan laitoja. Henkilöt kohtaavat toisiaan, pidempään tai ohimennen, kulkevat elämässään tiettyjä polkuja pitkin ja samalla Euroopan historia ja tulevaisuus kohisee taustalla vahvana.

Puikkonen rakentaa kerrontansa huolellisesti, ilmavasti ja pakottomasti. Mittaa kirjalla on alle 200 sivua, mutta tarinassa on kaikki tarvittava, jotta se muodostaa kiehtovan, elävän ja sykkivän kokonaisuuden.

Eurooppalaiset unet tulevat todeksi niin Gdanskin telakalla työläisten lakon alla, sairasvuoteella pohjoisessa, jalkapallo-ottelussa Belgradissa, ihmissalakuljettajien rekassa, berliiniläisessä hotellihuoneessa ja muurin molemmin puolin, tosi-tv-sarjan kuvauksissa Ibizalla, nuorisojengissä Tukholmassa, tulevaisuuden Lontoossa. Vaikka yhtäläisyydet voivat kylmiltään kuulostaa näennäisiltä, todellisuudessa ne ovat sitäkin vahvempia.

Puikkonen leikittelee ajatuksella pienistä yhteyksistä, toisiinsa johtavista tapahtumista ja kohtaamisista, joita ei voi suunnitella – vai voiko sittenkin? Pieniä maagisen realismin elementtejä on mukana sopivasti ripoteltuna, ja juuri se tekee kirjan tunnelmasta unenomaisen, hieman leikittelevän ja kuitenkin syvästi melankolisen.

Eurooppalaiset unet on romaani, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Vahvaa kotimaista kirjallisuutta, joka on samalla niin universaalia, että sen voi kokea omakseen hyvin monelta eri kantilta tai erilaisissa tilanteissa. Varsinainen aarre, syyttä suotta vaille suurempaa näkyvyyttä jäänyt.


Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Ulkoasu: Anna Makkonen
WSOY 2016
179 s.

Omasta hyllystä.

______

Toisaalla: Reader, why did I marry him?, Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Kirjapolkuni, Lumiomena, Kulttuuri kukoistaa, Täysien sivujen nautinto

12 kommenttia:

 1. Millä tavalla vaille suurempaa näkyvyyttä jäänyt? Tämän vuoden romaani ja jo monessa blogissa luettu. Itse en kyllä ole lukenut, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Laitan listalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja ansaitsisi kyllä paljon pöhinää ja mainostusta, en usko, että on suurelle yleisölle tullut vastaan siinä määrin kuin hyvin voisi. Lähinnä sitä ehkä ajoin toiveellani takaa. Ja lue ihmeessä Leena, uskon että pitäisit!

   Poista
  2. Kun kirjoitin tästä en siinä vaiheessa löytänyt ainuttakaan muuta blogikirjoitusta (joka ei tietenkään tarkoita, etteikö niitä olisi voinut olla). Olen mainostanut tätä kirjaa ihan hemmetisti. Viimeksi viikonloppuna kirjallisuudenopiskelukavereilleni ja taas lähti Eurooppalaiset unet useamman ihmisen lukulistalle.

   Tämä on järkyttävän hieno. Ja tässä on se yksi kohta erityisesti, joka on niin sellainen, että värisen taas täällä, kun vaan ajattelenkin. Mahtavaa ja kiitos Suketus että kirjoituksellasi viet eteenpäin Eurooppalaisten unien ilosanomaa.

   Poista
  3. Sinulta tämän bongasinkin, Omppu, ja etsin heti ensimmäisestä divarista käsiini. On kyllä niin hieno kirja, että!

   Poista
 2. En minä ainakaan tähän muualla ole törmännyt, joten allekirjoittaisin kyllä vähemmän näkyvyyden lausahduksen itsekin. :) Mutta mielenkiintoisen oloinen teos, kiitos kun sen vinkkasit! Välillä jotkin uutuudet jää toisten jalkoihin, kustantamot itsekin nostavat aivan eri tavalla toisten teoksia esiin, ja jotkut taas pitää melkein itse löytää. Mutta onneksi on monipuoliset kirjablogit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kirjablogeista kyllä saa muuten piiloon jäävä teoskin edes jotain näkyvyyttä. Ja onneksi meillä on kullakin niin omanlaisemme maku ja kiinnostuksenkohteet, että kirjoja nousee esiin laajalla spektrillä. Kokeile tätä, on kokemisen arvoinen kirja!

   Poista
 3. Ilmavaa, unenomaista, universaalia. Allekirjoitan. Mutta ei ihan helppo luettava, eikä sellaiseksi tarkoitettukaan. Kirjailija on kunnianhimoinen ja haastava, ja tämä on pelkästään kiittävässä mielessä sanottu. Matkamusiikki-kirjan jälkeen jotenkin luonteva jatko, pidemmille reiteille Eurooppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, fyysistä mittaansa syvempi ja suurempi, niin kuin usein hiotussa kirjallisuudessa tuppaa olemaan. Tämä oli ensimmäinen lukemani Puikkosen kirja, ehdottomasti luen muunkin tuotannon!

   Poista
 4. Luulin jo varanneeni tämän Ompun bloggauksen luettuani mutta enpä näköjään ollutkaan sitä tehnyt. Korjaan asian. Kuulostaa erinomaiselta syysluettavalta.

  VastaaPoista
 5. En minäkään tästä ole nähnyt juttua kuin blogeissa ja niissäkin yllättävän vähän. Kirja on lukulistallani, mutta olen lukenut kirjailijalta aiemmin Turkulaisen näytelmän, eikä se noussut suosikiksi, niin siksi vähän vierastan. Mutta ehdottomasti aion kokeilla tätä kaikkien näiden kehujen jälkeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti sinun pitää kokeilla tätä, Katri! Puikkonen on onnistunut rakentamaan tiiviiseen tilaan monta tarinaa, jotka kaikki elävät omaa elämäänsä ja kertovat paljon meistä kaikista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!