20. lokakuuta 2015

Helsingin Kirjamessut 2015 – Messumenoja viikonlopulle




Jihuu, enää kaksi yötä Helsingin Kirjamessuihin! Eilen listailin torstain ja perjantain kiinnostavia tapahtumia ja esiintymisiä (joista vain murto-osaan itsekään luonnollisesti edes ehdin saati lopulta jaksan mennä), nyt on luvassa viikonlopun kiinnostavat kohtaamiset.

Lauantai 24.10.

Hyvää huomenta Suomi: kuka täällä pärjää? (Louhi klo 11.30)

Maahanmuutto, nuorten köyhyys ja syrjäytyminen näkyvät syksyn kirjatarjonnassa. Onko kaikilla suomalaisilla nuorilla yhtäläiset mahdollisuudet onneen ja menestykseen? Keskustelussa kansanedustajat Li Andersson (vas.) ja Wille Rydman (kok.), Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, Helsingin nuorisotoimen johtaja Tommi Laitio sekä kirjailija Katariina Romppainen. Haastattelijoina KirjaKallion oppilaat.

Hyvän elämän filosofiaa (Sibelius klo 12.30)

Punnittu puheenvuoro ihmisen mahdollisuuksista hyvään elämään. Ilkka Niiniluoto pohtii inhimillisiä perusasioita, kuten tahdon vapautta, viisauden olemusta ja oppimisen iloa. Kirja on läpileikkaus tunnetun filosofin ajattelusta. Haastattelijana Esa Saarinen.

Kirjailija ja historiantutkija: saman menneisyyden kaksi rekonstruktiota (Eino Leino klo 13.00)

Kirjailija, historiantutkija ja käsikirjoittaja Leonid Juzefovitš muuttaa historian tosiasiat jännittäväksi dokumentaariseksi kerronnaksi, joka vetää vertoja jännitysromaanille.

Kuulet kumman soiton – puhetta sodasta ja sotapuhetta (Eino Leino klo 14.00)

Miten sodasta kirjoittava, sotapuhetta analysoiva ja rauhantyötä tekevä näkee kiristyvän ja jopa vihaisen ilmapiirin? Keskustelemassa Katja Kettu ja Ilkka Lehdonmäki. Haastattelijana Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho.

Tietokirja.fi: Tietokirjaraati (Aino klo 15.00)

Tietokirjaraadissa arvioidaan viisi ajankohtaista tietokirjaa Levyraadista tutulla formaatilla. Raadissa tuomareina toimivat Tuija Brax, Heikki Haapavaara, Holle Holopainen ja Anna-Stina Nykänen. Puhetta johtaa Ari Elo.

E-kirjojen suosio kasvaa -paneelikeskustelu (Kullervo klo 16.00)

E-kirjojen myynti ja kirjastojen lainausmäärät kasvavat. Mitä luetaan, kuka lukee, mitkä ovat e-kirjojen bestsellerit? Keskustelemassa kustantajan, kirjailijan, lukijoiden, e-kirjakaupan ja kirjaston edustajat. Keskustelua vetää Essi Manner.

Hätä on tarpeen – kulttuuripessimismin nousu 1965–2015 (Wine Corner klo 16.30)

Tommi Uschanovin odotettu uusi kirja analysoi länsimaisen kulttuurin omakuvassa tapahtunutta isoa muutosta. Kehitysoptimismin on korvannut neuvottomuuden ja voimattomuuden valta. Onko pessimismiin aihetta vai paljastaako se vain osan kulttuurimme näkymistä?


Sunnuntai 25.10.

Vähemmistöt suomalaisessa kirjallisuudessa (Aino klo 11.00)

Vammaiset, sukupuolivähemmistöjen sekä etnisten vähemmistöjen edustajat eivät juuri näy suomalaisessa kirjallisuudessa. Miksi? Voiko enemmistöön kuuluva kirjoittaa vähemmistösta? Keskustelijoina Anja Snellman, Maija Haavisto ja Mari Pyy. Haastattelijana Taika Dahlbom.

Inspiroiva Berliini (Wine Corner klo 11.30)

Mark Mallon, joka ylläpitää suomalaiskirjailijoiden residenssiä Berliinissä, ja Mikko Rimminen, joka on kirjoittanut Berliinissä ja Berliinistä, keskustelevat kaupungin merkityksestä inspiraation lähteenä. Haastattelijana Stefan Moster.

Naisjohtaja ja mieshoitaja: puhetta sukupuolirooleista (Louhi klo 12.00)

Mitä tytöt ja pojat ovat, saavat ja haluavat olla? Sukupuoliroolit puhuttavat tänä vuonna myös nuortenkirjallisuudessa. Keskustelemassa kirjailijat Antti Holma, Tuuti Piippo, Eveliina Talvitie sekä tutkija Saara Särmä.

Minkälainen on hyvä tyttöhahmo? (Louhi klo 14.00)

Nuoret tytöt ovat yhä useammin nuortenkirjojen päähenkilöitä. Minkälainen sitten on hyvä tyttöhahmo? Jyräävätkö "poikatytöt" ja onko kaikissa naishahmoissa ripaus Peppiä? Keskustelussa mukana kirjailijat Paula Noronen, Maria Carole, Iida Sammalisto sekä toimittaja Maria Petterson, opettaja Vesa Linja-Aho ja kirjailija Eppu Nuotio. Haastattelijoina KirjaKallion oppilaat.

Uskonnon varjot – Hengellinen väkivalta kristillisissä yhteisöissä (Mika Waltari klo 14.30)

Hengellinen väkivalta on merkittävä ongelma Suomessa. Sitä esiintyy uskonnollisissa yhteisöissä, ja siinä käytetään yhteistä hengellistä vakaumusta väkivallan välineenä. Aini Linjakumpu kartoittaa, mitä hengellinen väkivalta on ja miten se ilmenee. Haastattelijana Matti Myllykoski.

Muuttuva sukupuoli (Katri Vala klo 15.30)

Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen katsominen ei riitä, jos halutaan ratkoa nykyisiä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiä. Keskustelua on laajennettava myös muihin eriarvoistaviin normeihin: ihonväriin, ikään ja yhteiskuntaluokkaan. Leena-Maija Rossin haastattelijana piispa Irja Askola.

Kirjalliset hiljaisuudet - sukupuoli, vähemmistöt ja sensuuri (Aleksis Kivi klo 16.30)

Tuula Juvonen ja Katriina Rosavaara keskustelevat sananvapaudesta seksuaalisten vähemmistöjen näkökulmasta. Haastattelijana Johanna Sillanpää.

Kirjallisuuden vastaanotto ja kritiikki (Katri Vala klo 17.00)

Suomessa ilmestyy vuosittain 10 000 kirjaa – miten ne otetaan vastaan? Päämediaan päätyy vain kourallinen kirjoja – ja iso osa kirjallisuudesta elääkin suoremmassa suhteessa omaan yleisöönsä. Keskustelemassa kustantaja Anna-Riikka Carlson ja toimittaja Pietari Kylmälä, keskustelua vetää kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomadon päätoimittaja Aleksis Salusjärvi.

Nopea ja hidas journalismi (Wine Corner klo 17.30)

Onko nopea journalismi liian nopeaa ja hidas journalismi liian hidasta? Taisteluissa klikkauksista faktoja ei ehditä tarkistaa, ja kun hidas jorunalismi ne lopulta perkaa, ketään ei enää kiinnosta? Keskustelemassa toimittajat Anu Silfverberg, Tommi Parkkonen ja Elina Grunström.

***

Ehkä hieman hillitympi valikoima kuin torstaille ja perjantaille, ja näihin minulla on kaikki edellytykset jopa ehtiä paikalle. Katsotaan, millainen todellisuus lopulta on.

Kirjamessut ovat mukava ja kuitenkin ristiriitainen tapahtuma. Ihmismassat alkavat helposti ahdistaa, tulee jano ja vessahätä, jalat väsyvät, rahat loppuvat. Ja kuitenkin tuleva viikonloppu on minulle yksi syksyn odotetuimmista, pääsenhän lempipuuhani äärelle!

Kuljeskelen messuilla blogipassi paidanhelmassa, tule vetämään hihasta, jos bongaat ja tekee mieli moikata. Odotan innolla niin vanhojen tuttujen kuin uusien ihmisten tapaamista.


Ylihuomenna se alkaa! Mukavia kirjamessuja kaikille!

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia valintoja, useita niistä mietin myös itse, mutta sitten oli jokin päällekkäinen, mielenkiintoisempi, tai ainakin siltä tuntuva, samaan aikaan.
    Olen messuilla lauantain, toivottavasti törmätään jossain välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on ohjelmaa ja moni kiinnostava päällekäin, mutta niinhän se väistämättä tällaisissa massatapahtumissa menee. Eiköhän me lauantaina nähdä!

      Poista
  2. Harmi kun messut ovat Helsingissä, en millään pääse sinne asti. Mutta tosi mielenkiintoisia asioita olet bongannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyrin tekemään jonkinlaista koontia myös jälkikäteen siitä, mitä lopulta tuli nähtyä ja kuultua. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!