15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Rikhardinkadun kirjasto. Suketus jääköön edelleen kuvien ulkopuolelle.

Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice -blogista.

Otan osaa kirjabloggaajien yhteistempaukseen, koska

– julkiset, avoimet ja maksuttomat kirjastot ovat sivistysyhteiskunnan selkäranka.
– haluan olla osa tuota selkärankaa.
– ajatus kirjastojen aseman heikentämisestä saa sieluni käpertymään rullalle.
– jokaisella kansalaisella tulee olla yhtäläinen pääsy kirjojen, kulttuurin, tiedon ja sivistyksen äärelle.
– kirjastot ovat turvasatamiani. Erityisen turvallisia satamia ovat elämäni varrella olleet Järvenpään kaupunginkirjasto (tätä kirjastoa käyttäen kasvoin lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi), Tampereen pääkirjasto Metso (turvapaikka uudessa kotikaupungissani syksystä 2006), Tampereen yliopiston kirjasto (etenkin Humanika, mutta sittemmin myös Linna), Kaisa-talon kirjasto (jossa kirjoitin graduni syksyllä 2012) sekä Rikhardinkadun kirjasto (joka on ollut kotikirjastoni Helsinkiin muuttamisesta tammikuussa 2011 alkaen).

Ja kaiken kaikkiaan: koska kirjastot on vaan niin jees!

Kauan eläköön suomalainen kirjasto!

20 kommenttia:

  1. Amen. Hyvä tiivistys, itse jaarittelin pitkästi samat asiat :-) Kammottava ajatus, etteivät kirjastopalvelut olisikaan enää jatkossa kaikkien ulottuvilla. Uskon, että seuraukset näkyisivät surullisesti, jos eivät ihan heti, joidenkin vuosien kuluttua. Haluammeko tässä maailmassa olla niitä, jotka katselevat vain kuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sivistykselle perustuvan kansalaisyhteiskunnan vähittäinen rapauttaminen on käsittämättömintä, mitä Suomen politiikassa on tällä vuosituhannella puuhailtu. Osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä haikailla takaisin luokkayhteiskuntaan.

      Poista
  2. Valtion sivistys mitataan sillä, onko kansalaisilla yhdenmukainen oikeus lukemiseen ja miten se kohtelee heikompiaan, kaikkia heikompiaan.

    <3

    VastaaPoista
  3. Rikhardinkadun kirjasto on kyllä niin kaunis!

    Suomalaiset kirjastopalvelut ovat olleet maailman huippuluokkaa, toivottavasti jatkossakin. Mikään muu kulttuuripalvelu ei ole samanlainen peruspalvelu, yhtä tasa-arvoinen ja toimiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riku on rakkauteni kohde. Historian havina rakennuksessa tulee kaupan päälle.

      Näin on, ja siitä on pidettävä kiinni!

      Poista
  4. Kaikesta tästä samaa mieltä. Kirjastot, kuten taidenäyttelyt, toimii minulla hartauden harjoituksen tyyssijoina. Pidän kovasti nykyisestä kirjastostani, jossa kaikki alkoi ja kohdallani myös luultavasti päättyy, eli Turun vanha pääkirjasto. Mutta erikseen fanitan sinun nykyistä kirjastoasi, Rikhardinkadun kirjastoa. Se on ehdottomasti maan söpöin, vekkulein kirjatorneineen ja siinä on vielä portaat suoraan taidelainaamoon, jossa voi nauttia samalla myös kuvataiteesta. Ja vielä galleria Amakin vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikuun marssin heti ensimmäisenä arkipäivänä Helsinkiin muuton jälkeen ja sinne olen aina palannut. Nykyään Lauttasaaren kirjasto taitaa olla himpun verran lähempänä, ja syksyllä aukeaa ihkauusi Jätkäsaaren kirjasto naapuriin, mutta Rikusta en luovu!

      Kirjastolla on minuun meditatiivinen vaikutus. Lähes yhtä hyvä kuin luonnolla.

      Poista
  5. Kirjasto on suorastaan elinehto vannoutuneelle lukijalle. Kirjasto on sivistyksen ja kulttuurin kivijalka joka tulee säilyttää kaikkien ulottuvilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laadukkailla kirjastopalveluilla on varmasti tekemistä suomalaisten mittavan lukuharrastuksen kanssa. Miten ilman kirjastoja voisimme koskaan lukea murto-osaakaan siitä, mitä haluamme? Kirjaston merkitys on ehdoton!

      Poista
  6. Allekirjoitan perustelusi ja hyväksyn kirjastotempauksen. Lisää näkyvyyttä kirjastoille on plussaa.

    Pidän itsekin tuosta Rikun kirjastosta. Oikeastaan suosikkini on Töölön kirjasto, mutta se on remontissa. Evakossa olen käynyt Kymppikirjastossa ja olen yrittänyt sopeutua myös Kallion kirjastoon. Siellä oli viime käynnillä mukava boheeminoloinen tunnelma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastot tarjoavat kyllä aivan uskomattoman laajoja palveluja vauvasta vaariin. Se on mahtavaa!

      Töölössä olen käynyt vain pari kertaa, samoin Kalliossa. Kymppiin lähinnä palautan lainoja ohikulkumatkalla. Syksyllä saamme oman, ihkauuden kirjaston Jätkäsaareen!

      Poista
  7. Hyvin tiivistetty. Kirjastot ovat merkittäviä ja tärkeitä niin sivistyksen kuin tasavertaisuudenkin kannalta. On vaikea ajatella maatamme ilman tätä ansiokasta kirjastoverkostoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Kirjastot ovat ehdoton osa suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa. Ne ovat antaneet paljon ja ovat välttämättömiä myös tulevaisuudessa.

      Poista
  8. Hieno ytimekäs kirjoitus!
    Minäkin käyn Rikhardinkadun kirjastossa silloin tällöin, kirjojen, mutta myös tunnelman vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hieno kirjasto. Odotan kyllä innolla syksyllä avattavaa Jätkäsaaren kirjastoa!

      Poista
  9. Just näin! Riku on ihana, olen piipahtanut siellä silloin tällöin laulutuntireissuilla, lämmin tunnelma ja komea rakennus (+ hyvät kirjat, tietysti). Toivottavasti Jätkäsaareenkin tulee hieno ja kiva kirjasto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että tulee. Kivaa päästä asiakkaaksi ihan alusta alkaen. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!