13. maaliskuuta 2015

Caitlin Moran: Naisena olemisen taito



Puuuuuuuuuh, sanoo opo viimeisen kokonaisen yhteishakuviikon jälkeen. Alan olla aika kuitti, mutta onneksi suurin osa urakasta on kunnialla takana. Tiistaihin asti on aikaa yrittää vielä muutaman hannailijan kanssa saada homma pakettiin. Yllätti jälleen raskaudellaan tämäkin sirkus, kyllä. Kylmä huurteinen odottaa saunavuoron päälle. Oijoi.

No niin. Työ on siis haitannut viime aikoina vapaa-aikaa ja lukuharrastusta olennaisesti. Jotain olen kuitenkin saanut maaliskuussakin luettua.

Caitlin Moran on brittiläinen toimittaja ja mediapersoona. Joskus taannoin tarttui divarista mukaan tämä näppärän näköinen Naisena olemisen taito, vaikka hieman vierastankin tuollaisia kasvokansikuvia.

Sisältöä ei tarvinnut vierastaa. Moran on kirjoittanut varsin mainion kirjan 2000-luvun naiseudesta, ja vähän 1990-luvunkin. Kyytiä saavat murrosiän muutokset, seurustelu, äiti- ja sisaruussuhteet, seksismi, työelämä, painonhallinta, alusvaatteet, muoti, häät, synnytys ja lapsettomuus. Noin esimerkiksi. Moran laittaa itsensä likoon ja käytää omaelämäkerrallisia aineksia häpeilemättä. Niitä lukiessa on samalla hauskaa pohtia, mitkä jutut ovat totta ja mitkä kenties hieman laveammalla pensselillä väritettyjä.

Feminismistä en ala sen kummemmin tässä keskustella. Sanokoon Moran sen puolestani:

"Tässä onkin näppärä tapa selvittää, oletko feministi. Työnnä käsi housujen kauluksesta sisään.
a) Onko sinulla vagina? ja
b) Haluatko päättää, mitä sillä tehdään?

Jos vastasit myöntävästi molempiin kysymyksiin, niin onneksi olkoon! Sinä olet feministi." (s. 89)

Noin.

Naisena olemisen taito on hauskaa luettavaa. Paikoin tyrskin ääneen. Toisaalta se on myös vähän itseään toistava: koska Moran kirjoittaa lähinnä itsensä kautta, jotkin teemat jatkavat kulkuaan läpi kirjan ja alkavat jo vähän kyllästyttää. Tyyli on kyllä kautta linjan hupaisa ja viihdyttävä.

Kirjassa on paljon hyviä pointteja. Kuinka helposti sitä jääkään jalkoihin sosiaalisissa kuvioissa, työssä tai seurustelusuhteissa, jos ei kunnioita itseään ja omaa sukupuoltaan tarpeeksi. Kuinka helposti sitä nielee seksistiset vitsit ja alistuu ties mihin. Murr.

Olen miettinyt sukupuoliasioita paljon töissä. Murrosiässä maailma on tietenkin mustavalkoinen ja niin kuuluukin olla, mutta toisinaan tekee mieli repiä (omia) hiuksia päästä, kun kohtaa esimerkiksi ammatinvalintaan liittyviä, kummallisia stereotypioita:

"Joo olen tyttö, ainoa vaihtoehtoni on lähihoitaja."
"Joo olen poika, kiinnostaisi hiusala, mutta se on niin gay, et emmä voi."

Ymmärtänette kaavan. Se alkaa jo valinnaisainevalinnoissa ja TET-paikkaa etsiessä. Jatkuu jatko-opintosuunnitelmissa ja työelämässä. Ei lopu koskaan.

En väitä, etteikö sukupuolten välillä olisi, pitäisi ja saisi olla eroja, mutta jotain tarttis silti tehdä, että reippaasti sukupuolittuneet työmarkkinat saataisiin ojennukseen ja ihmiset voisivat ihan omien mieltymystensä, edellytystensä ja taipumustensa perusteella valita ammattinsa ja työpaikkansa. Eivät vain siitä syystä, miltä alapää ja sen tuomat "yhteiskunnalliset ja kulttuuriset ennakko-oletukset" näyttävät. Tässäkin edetään varmaan pienin askelin. Toivottavasti edes siten.

Naisena olemisen taito on tietenkin pohjimmiltaan jokaisessa naisessa itsessään. Moran ei säästele sanojaan, mutta kirjassa on silti varsin armollinen pohjavire. Jokainen saa olla sitä mitä on, kunhan on tosiaan sitä, mitä itse haluaa olla.

Ja esteet pitää potkia tieltään (korkkareilla tai maihareilla, kukin tyylillään), eikä antaa niiden pysäyttää. Ikinä.

Niin kerta.


Caitlin Moran: Naisena olemisen taito
Suomentaja: Sari Luhtanen
Ulkoasu: Emmi Kyytsönen
Schildts & Söderströms 2013
335 s.
How To Be a Woman (2011)

Divariostos.

_____

Ovat tätä muutkin lukeneet: Nenä kirjassa, kujerruksia, Ilselä, Pussinäädän kirjablogi, Kirjojen keskellä, No, But I Read the Book, Ihminen välissä    

Kirjan vuoden lukuhaasteen listalta nappaan kohdan 31. Elämäntaito- tai self-help-kirja.

14 kommenttia:

  1. Olen lukenut Moranin kolumneja jostakin brittilehdestä Belfastin matkalla.
    Oikeita ajatuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moranin tyyli sopii varmasti mainiosti lyhyeen mittaan. Tällaisessa pidemmässä muodossa tulee toisteisuutta. Kolumnissa on oltava napakka. Tykästyin mimmiin täysillä.

      Poista
  2. Pitänee lukea tämäkin, just bloggasin fiktiivisemmästä laitoksesta samalta kirjailijalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin bloggauksesi. Voisin jossain vaiheessa lukea tuon Moranin uudemman, pidin hänen tyylistään.

      Poista
  3. Mulle kävi tämän kanssa niin, että ajattelin jotenkin, että Pohjoismaissa on tämä feminismin kohkausvaihe jo ohitettu. En jaksanut lukea, kyllästyin toistoon ja elämöintiin. Olen ehdottomasti feministi, myös Moranin pikatestillä mitattuna ja tiedän, että Moranin kotimaassa riittää feministeille vielä enemmän työsarkaa kuin meillä. Kiitän suomalaista päivähoitojärjestelmää ja vanhempainvapaata tässäkin kohtaa. Toki parannettavaakin on.

    Tuo ammattien sukupuolijakauma on kuitenkin meilläkin tosiasia, mutta onneksi aina löytyy yksilöitä, jotka esimerkillään rohkaisevat rikkomaan rajoja. Kunpa ei olisi rajoja ollenkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on varmasti perää. Minusta toisaalta tuntuu, että ehkä Suomessakin on menty sellaiseen vaiheeseen, jossa oletetaan, ettei feminismiä muka enää tarvita. Ja että on turhaa vikistä suomalaisesta tilanteesta, kun "jossain muualla" on niin paljon huonommin. Se taas ei minusta ole kestävää argumentointia, ja siksi olen sitä mieltä, että kohkausta saa ollakin. :)

      Niinpä, sukupuoliin liittyvät rajat pitäisi ehdottomasti saada nujerrettua työelämässä. Heti!!

      Poista
  4. Mulle tämä oli ihan ok, mutta Moranin räyhäkkä asenne väsytti aika tavalla. Liian vouhkaava ja... en edes keksi sanaa. Välillä kyllä viihdyttäväkin, mutta toisinaan mulla oli vaikeuksia erottaa, milloin Moran vitsaili, milloin oli tosissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta taas vouhkaamista ei ole ikinä liikaa, etenkään jos sen perusvire on positiivisen puolella, niin kuin tulkitsen Moranilla olevan. Mutta tämä on tietysti mieltymyskysymys.

      Poista
  5. Minä luin tämän myös joskus ja tykkäsin kovasti. Hyvä että meuhkaa, oli briteissä tai meillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin! Tämä oli kyllä hyvä lukukokemus.

      Poista
  6. Niin kauan ei voi meuhkata liikaa, kun rajoja ylipäänsä on!

    Pitäisi lukea tämä(kin). Ehkä tässä joskus.

    VastaaPoista
  7. Haastoin sut mun blogissa, voitko käydä kurkkaamassa :)
    Vilma
    www.eisenenem.blogspot.fi
    Tykkään sun blogista

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!