25. maaliskuuta 2015

Terhi Rannela: Taivaan tuuliinEnsinnäkin ilouutinen: perheeseeni on tullut uusi jäsen.

Ei, ei lapsia eikä uusia lemmikkejä, vaan ihastuttava vempain, Kobo Aura. Kannatti täyttää 30 vuotta ja käydä sitä ennen pikaviestipalvelun välityksellä "keskustelua hypoteettisesta lukulaitteesta" veljen vaimokkeen kanssa. Sellainenhan sieltä synttäripaketista sitten paljastuikin. Olen nyt ihaillut masiinaa muutaman viikon, ja omistan sille vielä ihan oman postauksenkin, mutta tiiviisti ilmaistuna: helkutin hyvin toimiva vehje, jota on helppo käyttää ja miellyttävää lukea.

Ensimmäisenä kirjana Koboltani luin Terhi Rannelan Taivaan tuuliin, joka oli jälleen kerran Elisa Kirjan tarjouksessa. Kyllä oli aivan eri meininki kuin kännykältä lukiessa, se on todettava. Olen pitänyt kännykkälukemista tähän saakka ihan siedettävänä, mutta on hyvin todennäköistä, että se puuha on tullut tiensä päähän. Niin paljon parempi tuo lukulaite on.

Mutta itse kirjaan.

Taivaan tuuliin on tarina Aurasta, joka jää nuorena äidittömäksi. Isä suree omaa suruaan ja unohtaa huolehtia tyttärestään kunnolla. Onneksi on sentään isovanhemmat, mutta eivät hekään ihmeisiin pysty. Aurasta kasvaa syrjäänvetäytyvä, yksinäinen ja varsin ihmisvihamielinen tyttö.

Auraa kiusataan rankasti alakoulussa, ja yläasteelle siirtyessään hän on jo täynnä patoutunutta vihaa. Ainoa kaveriksi laskettavakin lähtee muualle. Yksinäistä on. Toisaalta Aura on huippuälykäs ja vaatii paljon sekä itseltään että muilta. Kuolleen tutkijaäitinsä jalanjäljissä hän kiinnostuu terroristi Ulrike Meinhofista pakkomielteisesti: hän opiskelee terrorismiaiheesta kaiken, minkä irti saa ja jatkaa opintoja yliopistossa. Kun hän kohtaa teatteri-illassa hengenheimolaisensa Henrin, on symbioottinen rakkaussuhde valmis syntymään. Aura on valmis tekemään mitä vain Henrin vuoksi ja tämän pyytäessä. Vaikka tekemään itsemurhaiskun entiseen kouluunsa.

Terhi Rannela on superhyvä kirjailija, en voi muuta sanoa. Oikein harmittaa, että hän on liian nuori, jotta olisin itse saanut nauttia tuotannostaan sopivan ikäisenä. Tietenkään kirjallisuudella ei ole ikärajoja, mutta kyllä olisin varmasti digannut Rannelan kirjoista yläasteikäisenä. No, tyydyn diggailemaan niistä nyt aikuisena.

Taivaan tuuliin on vakava, surullinen ja ahdistavakin. Aura on erikoinen tyttö, johon on käytännössä mahdotonta tutustua. Hänen kiinnostuksenkohteensa ovat kapea-alaisia ja sama koskee ihmisiä, joiden kanssa hän suostuu olemaan tekemisissä: suhteet ovat väistämättä intensiivisiä ja voimia vieviä. Esimerkiksi historianopettajansa Aura saa työuupumuksen partaalle liimautuvaisuudellaan.

Ihan oma lukunsa on Henri, joka on täysin empatiakyvytön sosiopaatti. Hän hyväksikäyttää muita ja manipuloi ympärillään olevat ihmiset mitä oudoimpiin tekoihin. Aura on kokonaan Henrin vietävissä, ja lukija nieleskelee. Henriin on äärimmäisyyksistä huolimatta helppo uskoa. Hänenlaisiaan on. Valitettavasti.

Kirjaa lukiessa miettii, miksi Aura on sellainen kuin on. Onko hän sitä luonnostaan – taipuvainen äärimmäisyyksiin ja kapea-alaisiin kiinnostuksenkohteisiin – vai vaikuttaako äidin menetys niin ratkaisevasti tytön kasvuun ja kehitykseen, ettei sitä voisi muuksi muuttaa? Auran suurin tragedia on turvallisen aikuisen puute kasvuiässä. Äiti kuolee, isästä ei ole mihinkään, isovanhemmat eivät tyrkytä, opettaja käytännössä kiusaa Auraa, eikä ketään muuta ole.

Olisiko Auralla ollut mahdollisuus johonkin muuhun? Sitä jää pohtimaan, eikä vastauksesta voi olla varma. Aura katoaa käsistä kuin ei niissä koskaan olisi ollutkaan.


Terhi Rannela: Taivaan tuuliin
Ulkoasu: Emmi Kyytsönen
Otava 2012 (1. painos 2007)
282 s.
E-kirja.

Oma ostos.

_____

Muiden mietteitä: Rakkaudesta kirjoihin, Vinttikamarissa, Saran kirjat, Kirjoitan ja luen, siis olen, Notko, se lukeva peikko.   

6 kommenttia:

 1. Onnea uudesta Kobosta! Minäkin tykkään kovasti omastani! Tosin nyt jymähdin Tikliin, enkä osaa oikein aloittaa uutta e-kirjaa kesken entisen...

  Tämä Rannelan kirja odottaa hyllyssä ihan oikeana kirjana. Rannelan Läpi yön on tämän talven suosikkejani ja Punaisten kyynelten talo todella vaikuttava kirja. Olen fani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, erinomaisen hyvä tavara! Muutama kirja on jo ladattuna ja vähitellen varmaan alan siirtyä yhä enemmän Kobon pariin.

   Suosittelen Taivaan tuuliin lukemista. Puhutteleva, osin erityisesti meille opettajaihmisille. Läpi yön voisi olla minun seuraava Rannelani.

   Poista
 2. Lukulaite on kiva kaveri. :) En enää haluaisi omastani luopua, niin mukava Kobo on ollut. Ja Kobo-shop... ostaminen on sieltä hieman liiankin vaivatonta. :) Löysin mm. Louisa M. Alcottin koko tuotannon alle kolmella eurolla. Kesäprojektina taidan lukea ainakin Pikku naisia ja sen jatko-osia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, miten olen voinut olla tähän asti ilman! Minä en vielä ole Kobo-shopiin eksynyt, pidän toistaiseksi varani... mutta jossain vaiheessa sekin on edessä. Pikku naisten kesäprojekti kuulostaa erinomaiselta (ja mikä hinta!).

   Poista
 3. Pertti lähettää terveisiä lajitoverilleen! Mulla on myös ensimmäinen ekirja menossa, ja voi että tykkään tuolta Kobolta lukea. :)

  Taivaan tuuliin oli mahtava. Tykkään Rannelasta todella paljon, ja tämä on yksi hänen parhaistaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveisiä takaisin Pertille! Minustakin Kobolta lukeminen on tosi jouhevaa. Hieno masiina.

   Onneksi Rannela on myös tuottoisa kirjailija, ja minulla on vielä monta hänen teostaan lukematta.

   Poista

Kiitos kommentistasi!