15. joulukuuta 2018

Pajtim Statovci: Tiranan sydän



Albaaninuorukainen on paennut koko ikänsä. Ensin itseään ja itsensä tuntemista, sitten ympäriltään hajoavaa yhteiskuntaa ja kotimaata, lopuksi jälleen itseään ja kaikkea, minkä on aiheuttanut, särkenytkin. Hänen tuntuu mahdottomalta määritellä itseään kovin tarkasti: hänen vaelluksensa on kulkenut Albaniasta Italiaan, Saksaan, Espanjaan, New Yorkiin ja lopulta hyytävään Suomeen. Voiko hän missään antaa periksi, rauhoittua, olla turvassa? Kohdata menneet?

Hän kertoo tarinaansa menneestä ja nykyisyydestä. Siihen kietoutuu voimakkaasti lapsuus ja nuoruus – tietenkin – jonka Agim- ja Bujar-nimiset pojat jakoivat keskenään. Yhdessä he kokivat rujon elämän Tiranassa aikana, jolloin mitään ylimääräistä ei ollut, ja vain Albanian kaksipäinen kotka toi hieman valoa maailman ylle. Jos sekään.

Pajtim Statovcin romaani Tiranan sydän on villi, rujo, karu ja koskettava. Se on hienoa, eheää tarinankerrontaa, suuri ja hiottu romaani, jossa ei ole ylimääräistä. Se hengittää, elää, kietoo lukijan mukaansa pyörteeseen, josta ei pääse pois ennen viimeistä sivua. Ja silloin olo on kaikkensa antanut, paljon saanut.

Luin Statovcin esikoisen Kissani Jugoslavian vasta tänä kesänä, ja vaikka (vai koska?) se ei päästänyt minua helpolla, ei edes kovin lähelle, halusin ehdottomasti tarttua myös tähän Statovcin toiseen, muutamaa vuotta uudempaan romaaniin. Ei siis ollut vaikeaa poimia sitä mukaansa kirjastosta henkilökunnan suosituspöydästä.

Tiranan sydän puhutteli minua suuresti. Sen päähenkilön kamppailu elämänsä painon kanssa on sydäntäsärkevää, ja sen kuvaama maailma on samaan aikaan vieras ja silti samastuttava. Minulla ei ole ollut elämässäni merkittäviä epäselvyyksiä sukupuolen tai seksuaalisuuden kanssa, mutta se ei vähennä kykyäni empatiaan niitä kohtaan, joille kaikki ei ole selvää tai jotka joutuvat kärsimään sen vuoksi, mitä ovat.

Huomionarvoista on myös romaanin kyky kertoa mielenterveydestä ja sen voimasta – ja heikkoudesta. Mihin ihminen on valmis, paljonko hän jaksaa kantaa, miten pitkälle yltää. Ja entä kun ei enää jaksa, kun väsyy taisteluun. Tai ihan vaan elämään. Miten sitten käy? Jos on peräisin maailmasta, jossa mies ei ole heikko, jossa sukupuolia on kaksi, jossa avioliitot sovitaan sukujen kesken? Tai vaikkei olisikaan?

Statovcin käsissä tarina kiertyy, taipuu ja kasvaa. Hän on sen mestari, ei epäilystäkään.



Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Otava 2016
271 s.

Kirjastosta.


Toisaalla: Mitä luimme kerran, Reader, why did I marry him?, Pieni kirjasto, Kirjasähkökäyrä, Tekstiluola, Kannesta kanteen, Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Kaisa Reetta T.    

Haasteet: Helmet-haasteen kohta 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja, Seinäjoen kirjastohaasteen kohta 20. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

4 kommenttia:

  1. Statocvi lumosi minut ensiksi Kissani Jugoslavia teoksella ja sitten tällä Tiranan sydän teoksella, jotka hän olisi halunnut julkaista yhtenä teoksena. Minusta nämä ovat selkeästi kaksi erillistä teosta tai minä näen ne erillisinä. Näen jopa henkilöhahmot erillisinä. Kieli on huippuhienoa ja tarinat uskomattomia. Kissani Jugoslavia on minulle kuitenkin se ykkönen ja olen lukenut sen jo kaksi kertaa. Ehkäpä olisi aika ottaa Tiranan sydän uudelleen lukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kestäisi ehdottomasti uuden luennan, tarina antaisi paljon, kun sen lukisi uudelleen tietäen osan elementeistä jo valmiina. Tiranan sydämen mukaan minun oli jostain syystä helpompi päästä. Ehkä siksi, että osasin sitten jo odottaa, että Statovci ei päästä ihan helpolla. Haluaisin kovasti nähdä Kansallisteatterin version Kissani Jugoslaviasta. Pitää yrittää saada aikaiseksi keväällä teatteriretki Helsinkiin.

      Poista
  2. Tämä oli kyllä ihan mieletön lukukokemus! Minullakin alkaa olla jo pari vuotta tämän lukemisesta, joten voisi ottaa vaikka jo ensi vuonna uusintalukuun. Uskoisin, että toinen kierros antaisi tästä jotain aivan uutta!

    Ja vaikka tuosta Kissasta pidin kyllä itsekin, oli tämä Tirana ehdottomasti näistä kahdesta se minulle helpompi, tai ainakin tärkeämpi. Statovci on upea kirjailija, toivottavasti saadaan pian häneltä myös jotain aivan uutta lukea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin tämän kannet sulkiessani, että kunpa pian tulisi uutta. Vaikka tuntuu vähän itsekkäältä semmoista toivoa – eihän kirjailijoiden todellakaan tarvitse mitään sarjatuottajia olla – mutta nyt kerran Statovcin makuun pääsin, en mielelläni jäisi turhan pitkään nuolemaan näppejäni.

      Poista

Kiitos kommentistasi!