20. elokuuta 2018

Kettu, Koutaniemi & Seppälä: Fintiaanien mailla



Yhdysvalloissa Suurten järvien alueella elää vähemmistö, jota ei juuri tunneta. He ovat fintiaaneja, suomalaisten siirtolaisten ja ojibwa-intiaanien jälkeläisiä. Heidän elämäänsä Katja Kettu, Meeri Koutaniemi ja Maria Seppälä ovat kartoittaneet ja kuvanneet.

Suomalaiset siirtolaiset olivat omalla tavallaan pidettyjä 1800-luvun ja 1900-luvun alun siirtolaisaallossa, sillä heidän ajateltiin olevan kovia työntekijöitä, kylmää ja metsiä pelkäämättömiä. Mutta heidät tiedettiin myös viinaanmeneviksi ja toisinaan väkivaltaisiksikin, työväenaatteesta turhan helposti kiinnostuviksi. Yhteys luontoon oli vahva, ja sitä oli Yhdysvaltojen alkuperäisasukkaiden helppo kunnioittaa. Ehkä he kokivat myös jonkinlaista yhteyttä karujen maiden suomalaisia kohtaan, jotka niin ikään tuntuivat olevan hieman syrjässä yhteiskunnan keskiöstä, useimmiten köyhiä ja vaatimattomiin oloihin pakon edessä tyytyviä.

Yhdyvaltojen alkuperäiskansojen kohtelu on kipeä ja suuri aihepiiri, jota amerikkalaiset itsekään eivät tunne erityisen hyvin. Ehkä nämä teemat ovat kotipesässä aina liian likaisia käsiteltäväksi, eihän Suomessakaan edelleenkään myönnetä kaikkia saamalaisia kohtaan tehtyjä alistavia ja halventavia toimenpiteitä – päin vastoin on ollut järkyttävää seurata, kuinka vaikkapa saamelaisaktivistit saavat vihaa niskaansa nostaessaan kansansa kohtelun esiin 2010-luvun lopun Suomessa. Paljon on vielä tehtävää ja opittavaa, se on varmaa.

Yhdysvalloissa on harjoitettu järjestelmällistä ja suunniteltua intiaanikansojen tuhoamista. Wounded Kneen verilöyly on ehkä konkreettisin suora toimenpide, mutta erilaiset lait, asetukset ja sopimukset sekä tavoitteellinen politiikka ovat olleet yhtä tehokkaita heikentäessään alkuperäiskansojen asemaa, elintilaa, terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Reservaateissa elämiseen pakottaminen, lasten erottaminen vanhemmistaan ja elinolojen kaikkinainen kaventaminen ovat asioita, joilla on ollut merkittävä vaikutus Yhdysvaltojen intiaanien elämään – ja joita on ymmärrettävästi vaikeaa antaa anteeksi ja korjata. Alkuperäiskansoihin kuuluvien terveydentila, koulutustaso, työllisyystilanne, alkoholiongelmat ja varakkuus ovat kaikki keskimäärin hyvin kaukana muiden yhdysvaltalaisten tilanteesta. Esimerkiksi itsemurhatilastot ovat aivan toisista ulottuvuuksista.

Fintiaanien mailla on ansiokas tietokirja, joka kertoo aiheestaan sekä historiallista taustaa avaten että nykytilannetta kuvaten. Fintiaanit eivät ole mikään yhtenäinen heimo, eivätkä kaikki heistä juuri piittaa saamastaan määritelmästä. Moni tekee sinnikästä ja epäkiitollistakin työtä parantaakseen kansansa tilannetta: on pitkän tien kulkeneita, raitistuneita ja pelastuneita, paljon kokeneita – kuitenkin valmiita auttamaan muita. Teos esittelee tarkemmin joitakin fintiaaneja, kuten hyväksikäytettyjen intiaanilasten sijaiskotia pitävän pariskunnan Jim ja Rebecca Gawboyn ja hidasta ja uuvutavaa lääkärintyötä reservaatissa tekevän Arne Vainion. Henkilökuvien kautta fintiaanien elämä tulee käsinkosketeltavaksi ja heidän kohtaamansa ongelmat lähelle.

Vaikka Fintiaanien mailla on realistisuudessaan rujo ja välittämässään tiedossa ja viestissä taipumaton, toivottomuuteen ei vajota. Alkuperäiskansojen elämä ja reservaattien tarjoamat puitteet eivät ole kaksiset, mutta sinnikkyys ja ylpeys omasta taustasta auttavat ponnistamaan eteenpäin. Kirja kertoo kiehtovasti, kuinka alkuperäiskansojen kulttuuri elää eräänlaista nousukauttaan, kun vanhat tavat ja rituaalit palaavat osaksi ihmisten arkea ja juhlaa. Ennen kaikkea yhteys luontoon ja ympäristöön tuntuu olevan vahva pohja identiteetin vankistumiselle.

Monipuolinen, tyylikäs, uusia ajatuksia herättävä tietokirja, jonka ehdoton ansio on toimiva ja runsas kokonaisuus upeine kuvineen, selkeine teksteineen ja pienine tarinoineen. Tästä ei yleistajuinen tietokirjallisuus parane – en pysty keksimään, kelle tämä kirja ei voisi sopia. Itse aion hyödyntää siitä joitakin osia tulevilla historiantunneilla siirtolaisuudesta puhuessamme.


Katja Kettu, Meeri Koutaniemi & Maria Seppälä: Fintiaanien mailla
WSOY 2016
320 s.

Kirjastosta.


Toisaalla: Lukuisa, Kulttuuri kukoistaa, Unelmien aika, Lukupino, Mustetta paperilla, Lumiomena, Kirjojen keskellä, Kirjapolkuni

Haasteet: Yhdysvallat-lukuhaaste (Alkuperäiskansat osana kirjaa), Prinsessoja ja astronautteja -haaste (Naisen kirjoittama tietokirja), Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaasteen kohta 8. Valokuvateos

14 kommenttia:

  1. On niin helppoa olla samaa mieltä kanssasi: tämä on ehdottomasti (yleistajuisen) tietokirjallisuuden parhaimmistoa. Puhutteleva, tarinallinen, surullinen, silti toiveikas, visuaalisestikin huikea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kirja todellakin, sillä sai katsomaan maailmaa jälleen hieman uudesta näkökulmasta.

      Poista
  2. Pidin tästä kirjasta! Se antoi minulle selvätajuisesti paljon uutta tietoa. Tiedätkö yhtään saamelaisista kertovia kirjoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä oli helppoa seurata ja oppia lukemastaan. Ei tule heti mieleen mitään saamelaiskirjallisuutta, on tullut itsekin luettua sitä harmittavan vähän. Täytyy suunnata kirjastoon tutkimaan!

      Poista
  3. Todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava kirja. Esineenäkin kaunis. En ehkä niin innostunut Ketun fiktiivisistä osioista, mutta menivät ne siinä sivussa kuitenkin.

    P.S. Olet blogannut tässä kuussa niin hyvistä kirjoista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin eniten faktatekstistä ja kuvista, vaikka esimerkiksi tarina Ellis Islandille jumiin jäävästä siirtolaisesta oli kyllä kiinnostava.

      Tällä hetkellä on bloggaaminen jumissa, mutta on kiva kuulla, että nämä vähäisetkin ovat osuneet kohdilleen. ;)

      Poista
  4. Tämä kirja kiinnostaisi minuakin. Vielä en vain ole sattunut kohtaamaan teosta.

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Anna palaa, Villis! Tämä on todella mainiota luettavaa.

      Poista
  6. Rujo, taipumaton, teoksena upea. Tämän voi hankkia kenelle vain, sille, jota historia kiehtoo; sille, joka tykkää lukea faktaa tai fiktiota; sille, joka haluaa komean sohvapöytäkirjan.

    VastaaPoista
  7. Minustakin tämä on todella mielenkiintoinen kirja, ja oikeastaan ihmettelenkin, etten ole tullut vielä lukeneeksi tätä. Nyt pitäisi kyllä vihdoin etsiä se käsiinsä! Siis kiitos kun muistutit tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti suosittelen. Tästä saa todella paljon iloa ja se avartaa maailmaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!