25. maaliskuuta 2013

Afrikan tähti: Naisten etsivätoimisto nro 1


Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1 – Mma Ramotswe tutkii
Suomentaja: Jaakko Kankaanpää
Otava 2003 (Pokkaripainos 2011)
302 s.
The No 1 Ladies' Detective Agency (1998)

Omasta hyllystä.


Mma Precious Ramotswe ei ole elämässään parhaita kortteja käteensä kerännyt, mutta sitäkin sisukkaampi nainen hän on. Kun hän perii isänsä karjan, on aika tehä jälleen uusi aluevaltaus: Mma Ramotswe perustaa Botswanan ensimmäisen naisten yksityisetsiväpalvelun.

Peloista ja epäilyksistä huolimatta toimisto alkaa pian saada asiakkaita, joilla on mitä erikoisempia tapauksia selvitettäväksi. On kadonneita ja karanneita aviomiehiä, uskottomuusepäilyjä, varastettuja autoja, kaksoisolentoja ja vakuutuspetoksia. Kuin huomaamatta Mma Ramotswe ui yhä vaikutusvalataisempiin piireihin ratkomaan yhä kimurantimpia tapauksia.

Tällä naisella on aina aikaa rooibos-kannulliseen, kuunteluun ja keskusteluun. Sihteerinsä Mma Makutsin, valkoisen pakettiautonsa, nokkeluutensa ja hyvän ihmistuntemuksensa avustuksella Mma Ramotswesta tulee suosittu ja luotettu auttaja ja neuvonantaja. Samalla hän muistelee omaa elämäänsä, kohtaamiaan ihmisiä ja tielleen osuneita pieniä ja suuria haasteita.

Nyt kävi sillä lailla, että minä menetin tämän kirjan myötä sydämeni Mma Ramotswelle aivan täysin! Mikä mainio hahmo, mikä hieno tarinankuljetus, miten kiinnostavia ja koskettavia käänteitä. Hetkeksikään ei tullut epäuskoa tai tylsyyttä, vaan kirja antoi juuri sitä, mitä halusin: mieluisan ja viihdyttävän lukuhetken, sopivan annoksen surua ja iloa.

Naisten etsivätoimisto nro 1 on aivan mainio kirja. Se ei paasaa, se ei revittele, se ei huokaile. Sen sijaan se marssittaa esiin kiehtovia henkilöitä ja välähdyksiä Afrikasta, sekoittaa mennyttä ja pysyvää sekä nykyaikaa ja muutosta, hymyilyttää ja vähän kauhistuttaakin. Rinnakkain kulkevat yhtäältä pelko botswanalaisen ja yleensä afrikkalaisen kulttuurin amerikkalaistumisesta ja länsimaalaistumisesta ja samalla ahdistus vuosisataisten, modernille Afrikalle vieraiden ja vastenmielisten tapojen, kuten noituuden, painolastista. Peloista huolimatta tunnelma on valoisa ja luottavainen: vaikka pahoja asioita tapahtuu myös hyville ihmisille, aina on tulossa seuraava päivä ja uusi kannullinen rooibosia. Aina on joku, johon luottaa. Se on jotenkin uskomattoman hellyyttävä ja mieltä lämmittävä ajatus, johon itsekin pitäisi uskoa useammin.

En yhtään tiedä, miksi en ole aiemmin lukenut näitä kirjoja, vaikka suosituksia on tullut taholta kuin taholta. Ehkä olen ajatellut, että niissä on lähtökohtaisesti jotain sellaista, mistä en yksinkertaisesti välitä: näennäisiä jännityskuvioita, ärsyttävän täydellinen päähenkilö, lepsua lempeyttä, mitä ikinä. Mutta eipä näkynyt mitään näistä, vaan hauska ja mehevä kokonaisuus, joka antaa ripauksen vähän kaikkea.

Jos kuulut laillani niihin järjettömiin ihmisiin, jotka eivät ole Mma Ramotswen seuraa vielä kokeilleet, korjaa virhe välittömästi. Hopi hopi!

___

Haasteet: Afrikan tähti ja Maailmavalloitus (Botswana). Ansaitsen tällä muuten ensimmäisen topaasini Afrikan tähti -jahdissa!

10 kommenttia:

 1. Ihanaa, että ennakkoluuloistasi huolimatta tartuit tähän! :)
  Minäkin pidän tästä sarjasta kovasti, mutta pakko sanoa, ettei näitä kannata lukea kolmea putkeen... Mutta näistä huokuu ihanan verkkainen elämä, tykkään sellaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekee aina välillä hyvää pyristellä ennakkoluuloista eroon. Minullakin ne ovat usein aika tiukassa. ;)

   Joo, uskon ettei tyyli ehkä kanna ihan täysin maraton-mallina kovin pitkälle. Mutta nappaan seuraavan osan käsiini, kun alkaa tehdä mieli hyvin mielen varmaa lukukokemusta.

   Poista
 2. Ihanaa, taas uusi käännynnäinen! Kannattaa katsoa myös Naisten etsivätoimisto nro 1 tv-sarjaa, jota YLE uusii silloin tällöin.

  VastaaPoista
 3. Oho, olen kohta ainoa, joka ei ole tätä kirjasarjaa lukenut. Olen elänyt siinä luulossa, että olinkin ainoa :D

  Minua siis lähtökohtaisesti jopa kiinnostaa nämä kirjat, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että näitä tämän sarjan kirjoja on käsittääkseni melko paljon enkä ole jaksanut ottaa selvää, mikä on ensimmäisen kirja nimi. Olen pedantti ja minun on pakko lukea järjestyksessä.

  Tarttee vissiin googletella vihdoin ja viimein :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no nyt minä en enää kuulu jengiin ;)

   Tämä on tosiaan se ensimmäinen osa, eli tähän jos tartut, pääset hyvin matkaan. Minäkin olen ehdottoman tarkka siitä, että luen sarjat järjestyksessä ja mulla menikin pasmat ihan sekaisin, kun tajusin Camilla Läckbergin toiseksi uusinta lukiessani, että perhana, edellinen osa on kyllä jäänyt välistä...

   Poista
 4. Minä en ole kahden ensimmäisen osan aikana menettänyt sydäntäni sarjalle, mutta kieltämättä näissä on sellaista letkeää tunnelmaa, jonka pariin on kiva välillä palata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ihan heti lue lisää, mutta jossain vaiheessa ehdottomasti kyllä! :)

   Poista
 5. Hei, sinulle olisi haaste blogissani! :)

  http://kirjallisesti.blogspot.fi/2013/03/vitoshaaste.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!