25. helmikuuta 2009

Se on jännä

Olen vasta pikkuhiljaa pääsemässä Pasilan makuun. Parempi myöhään jne. ja varsinkin V:n pakottamana.

Se on kyllä jännä, että mikään ei riitä. Niskakarvat pystyssä olen eilisestä alkaen pohtinut, jahka millainen mahtaa olla tulevaisuuden opiskelijoiden maailma täällä armaassa Suomenmaassa. Opintotukijärjestelmää tullaan muuttamaan, joo. Lienee himppasen utopistista olettaa, että opintotukea sellaisenaan nostetaan toimeentulotasolle. Luultavasti luvassa on keppiä oikein olan takaa. Itse veikkaan jonkinlaista tiukkaa kontrollisysteemiä, jossa

a) opintotukikuukausia kiristetään (laatu korvaa määrän tai jotain)
b) valmistumisaikoja kiristetään entisestään
c) lainan ottamisen vapaaehtoisuutta kiristetään
d) vannetta kiristetään.

Itsellänihän ei ole mitään sitä vastaan, että esimerkiksi humanististen alojen sisäänpääsykiintiöitä pienennettäisiin raskaalla kädellä, mutta lienee turha toivoa. En henkilökohtaisesti usko keskieurooppalaiseen systeemiin, jossa jyvät seulotaan akanoista vuosittaisilla tasotenteillä kaikkien halukkaiden saatua aloittaa opiskelu - sehän vasta resurssien haaskaamista onkin! Mitä tekee irto-opinnoilla sieltä täältä, jos kuitenkin putoaa jossain vaiheessa kyydistä? Toisaalta en usko aina suomalaiseen tiukkaan pääsykoepolitiikkaankaan, tai ainakin pääsykokeita pitäisi pystyä entisestään soveltamaan - kaikenlaisia vatipäitä tallustaa myös oman alma materini käytävillä - ja missään nimessä en pidä fiksuna panostaa aina ja kaikkialla uusien ylioppilaiden sisäänpääsyn helpottamiseen. Menkää töihin, matkustelkaa, riehukaa. Ei ole pakko aloittaa opiskelua saman tien, terveisin nimimerkki kaksi välivuotta eikä yhtään vituta. Valtiovalta pyrkinee luomaan jonkinlaisen putken, josta ei ole varaa lipsua. Kontrolloimattomat välivuodet ovat tietenkin tiukan tehokkuuden näkökulmasta pelottavia - sitähän ei tiedä, josko joku vaikka ihan toden teolla löytäisi itsensä sellaisen aikana ja hyppäisi saman tien ulos oravanpyörästä - mutta joku roti nyt kuitenkin. Kontrolli on perseestä. Kaikille ei mene nallekarkit tasan, pitää olla mahdollista livetä urista ilman, että sulkee samalla kaikki muut ovet. Näin sanon minä. Ja minä olen oikeassa.

Huomenna ja perjantaina teen nykyisen hallituksen silmien edessä helmasynnin menemällä töihin. Hyi minua. Tosin kehumatta paras: huolimatta ajoittaisesta työnteosta opiskeluni ei ole viivästynyt pätkääkään ja alempi korkeakoulututkintoni tulee olemaan laajuudeltaan yli 30 opintopistettä vaatimuksia laajempi ja valmistumaan etuajassa. Hajotkaa itseenne, paskat. Meitsi rulettaa.

3 kommenttia:

 1. painavaa asiaa. ja pasila ON jännä. pusuja sulle, sä todella ruletat.

  parhain terveisin,

  se viides välivuosi (laskinko oikein?!eisaatana)-mut syksyllä oikikseen -85

  VastaaPoista
 2. Niinpä! Sinne meet ja kovaa vauhtia, näytät nynnyille uusille ylioppilaille, mistä reiästä kannattaa itseään kusta silmään.

  Oisit vaan tullut huomenna, nyt on kuitenkin sit ihan tylsää :/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!