28. toukokuuta 2022

Iida Rauma: Hävitys – Tapauskertomus

 


Tästä kirjasta kirjoittaminen tuntuu vaikealta. Sen lukeminen tuntui pahalta, mutta niin oli tarkoituskin. Vaikka se tuntui pahalta, luin nämä neljäsataa sivua nopeammin kuin mitkään muut sivut aikoihin. Upposin, hajosin, häpesin.

Iida Rauma vakuutti minut edellisellä romaanillaan Seksistä ja matematiikasta. Hävitys on tänä vuonna alkuvuodesta ilmestynyt romaani, jota on jo luettu ja käsitelty, josta on järkytytty ja varmasti myös suututtu – syytäkin on. Hävitys ei pyydä mitään, ei kerta kaikkiaan mitään itsessään ja kerronnassaan anteeksi ja se pohjautuu vahvasti tapahtuneisiin asioihin, joiden ei olisi pitänyt koskaan saada tapahtua.

Rauma kirjoittaa villisti ja voimakkaasti aiheesta, jota oman opettajantyöni puolesta kohtaan ja jonka kanssa olen tekemisissä: koulukiusaamisesta tai oikeammin kouluväkivallasta. Tarinan ytimessä ovat kivisen koulupolkunsa osin yhdessä ja vähintään toisiaan hipaisten käyneet A ja Ira. A on tarinan pääkertoja, historianopintonsa suorittanut ja sijaisopettajaksi päätynyt ihminen, jonka ympärillä kaikki tuntuu rapistuvan: asunto Turun Ylioppilaskylässä, jaksaminen työssä, vaatteet yllä, oma keho ja mieli. Ira puolestaan on A:n entinen luokkatoveri, niin ikään syrjään sysätty, menneestään kirjallista uraa ammentanut.

A juoksee öisin, kun ei muutakaan voi, ainakaan hän ei nuku. Eräällä öisellä lenkillään hän on törmäävinään, sikäli kun voi aisteihinsa luottaa, kaikkien vuosien jälkeen Iraan, eikä mikään jää tai jätä enää rauhaan.

Hävitys on monikerroksinen, julma ja taitava romaani. Se tarkastelee terävästi suomalaista koulua, sen pinnallisuutta ja piinaavuutta. Opettajia, valtajärjestelmää, auktoriteetteja, ryhmädynamiikkaa. Se on eittämättä tarkkasilmäisempi kuin Suomen suurimpien kaupunkien opetusvirastojen erityisasiantuntijat yhteensä käsitellessään kouluarjen satuttavuutta, tekopyhyyttä ja tyhjyyttä.


"A istuutui pöydän taakse, käynnisti tietokoneen, tuijotti oppilaitaan ja yritti miettiä, mikä niissä oli pielessä ja oliko se mahdollisesti tahallista. Hän löysi kadonneen muistitikun tietokoneen kyljestä, ja käski 7b:tä ottamaan kirjat esiin ja pistämään pois puhelimensa. Joku päästi protestoivan huokauksen, etäisen elonmerkin, mutta muuten ne näyttivät lannistuneilta ja niin kilteiltä, että tulisivat vielä musertumaan ennen aikuisuutta – tai pikemminkin aikuistuminen olisi musertumista, ja koulu tulisi suorittamaan tehtävänsä." (s. 32)


Mietin kirjan kangaspintaa, joka kerää itseensä pölyt ja roskat, niin kuin tarina sen kansien sisällä paljastaa lian ja ryönän, joita koulujärjestelmä, keinotekoinen yhteiskunnan valtarakennelma, tuottaa ja uudistaa koululaissukupolvi toisensa jälkeen. Kuinka edelleen, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen aikuistumisen musertava vaikutus tapahtuu, kuinka eläväksi heräävät ne toisteiset rakenteet ja kuviot, joita ei mikään saa lopullisesti muuttumaan tai katoamaan, vaikka syytä olisi.

A:n ja Iran tarinassa merkittävän roolin saa alakoulun musiikkiluokka ja sen vääristynyt dynamiikka. Opettajan valta-asema, jota ei mikään horjuta, suosikit ja suosituimmuus, piilotetumpi ja ilmiselvä toiseen ihmiseen kohdistuva julmuus, vääryys ja väkivalta. 


"Jonkun olisi pitänyt herätellä niiden viha, A sanoi. Jonkun olisi pitänyt aseistaa ne, jos ei kalašnikovein niin riittävin tiedoin, mutta tietenkään, A sanoi, ei peruskoulu niin tehnyt, tuskin edes kasvatti niistä historiatietoisia, erilaisuutta ymmärtäviä, yksilön merkityksen yhteiskunnallisena toimijana käsittäviä, vastuullisia yhteiskunnan jäseniä, kuten historian opetussuunnitelma ympäripyöreästi lupaili, eikä A suoraan sanoen edes yrittänyt kasvattaa." (s. 32)


Kasvatustyössään ei onnistu myöskään A:n ja Iran entinen opettaja, vaikka tämä varmaankin luulee eläkeikäänsä asti ja sen jälkeenkin tekevänsä työtään suurella sydämellä ja vahvalla ammattitaidolla. Taitamattomasti hoidetut tilanteet, harkitsemattomat ja julman harkitut sanat, toiminta ja toimimattomuus. En minä ihmettele, että näin kirjoitetaan, kyllä tätä kaikkea edelleenkin on, vaikka kuinka haluttaisiin ajatella aikojen ja ihmisten muuttuneen.


"Hänestä erilaisuuden ymmärtäminen kuulosti siltä kuin ymmärtäjät itse olisivat jollain mystisellä tavalla samanlaisia ja normaaleja, ja mitä yksilön merkitykseen historiallisena toimijana tuli, A:n käsityksen mukaan yksilöllä ei enimmäkseen ollut pienintäkään merkitystä, ja silloin, kun joku sinnikäs yksilö siitä huolimatta yritti, yhteisö useammin kuin 99 kertaa sadasta teki tästä selvän." (s. 32)


Sen lisäksi, että Hävitys käsittelee yksilön ja ryhmän tuhoa, se kuvaa Turun kaupunkihistoriaa taitavalla otteella. Jopa minä, jonka Turku-tuntemus on laihaa ja painottuu lähinnä väsyneisiin laahustuksiin rautatieaseman, maakunta-arkiston ja linja-autoaseman välillä sinä eräänä pimeänä gradutalvena, kun moni muukin asia menetti valonsa, sain Rauman tekstistä paljon irti. Kuljin mukana, näin talot ja kadut ja Aurajoen ja minnekään johtamattomat kiskot ja rapistumisen ja silti jossain pulppuavan elämänhalun.

Romaani on intensiivinen, rytmiltään vaativa ja sisällöltään lukijan runnova. Rauma kirjoittaa vimmalla ja voimalla, jonka mukaan on vain mentävä, jos aikoo selvitä tai edes yrittää. Kirja ei päästä helpolla. Se vyöryy. Kaikkialla on jatkuva märkien vaatteiden, hoitamattomien haavojen ja päätä vasten liimautuvien hiusten tunkkainen haju. Niin ikään se liimaa lukijan itseensä, vaatii saada elää omaa elämäänsä.

Hävitys saa minut häpeämään itseäni ja edustamaani ammattikuntaa ja laitosta. Se saa minut pyytämään mielessäni anteeksi kaikilta niiltä nuorilta, joita en ole osannut, jaksanut tai ymmärtänyt auttaa silloin, kun se olisi ollut virkavelvollisuuteni ja tehtäväni ihan vain ihmisenä. 

Tämä kirja pitää lukea.


Iida Rauma: Hävitys – Tapauskertomus
Siltala 2022
400 s.

Omasta hyllystä.


Toisaalla: Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Marjatan kirjat ja mietteet, Savannilla, Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen

Haasteet: Helmet-haasteen kohta 17. Kirja on aiheuttanut julkista keskutelua tai kohua, Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaasteen kohta 11. Kirjan tarina tapahtuu kaupungissa.

8 kommenttia:

  1. Painava arvio! Aion lukea tämän, kunhan se tulee kirjastossa vastaan. Rauman esikoisteos Katoamisten kirja teki minuun suuren vaikutuksen, itketti miltei koko loppupuolen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava suunnitelma, kannatan! Katoamisten kirja menee puolestaan minulla kesän lukulistalle, niin suuresti olen nyt vakuuttunut Raumasta ja hänen kirjoittamisestaan.

      Poista
  2. Tämä on rankka kirja. Minulle tuli sama olo kuin sinulle, pitäisi pystyä (nyt eläkeläisenä tunnen, että olisi pitänyt pystyä) parempaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin. Tässä on ihan joka suunnasta ajateltuna paljon sellaista, mitä koululaitoksessa olisi vakavissaan syytä miettiä (tai siis olisi pitänyt miettiä ja TOTEUTTAA jo vuosikymmeniä). Niin paljon turhaan ja julmuuksissa tuotettua kipua, johon ei kukaan puutu.

      Poista
  3. Voi että tekee pahaa teidän ammattilaisten puolesta, jotka yritätte onnistua työssänne! Minusta näyttää, että asiaa on koko ajan vaikeutettu nimenomaan koululaitoksesta vastaavan hallinnon taholta.

    Juuri sain lähipiiristä päinvastaisen esimerkin, rohkaisevan. Kuinka rumasti puhuva häirikköoppilas kiitti sijaisopea sanoen, ettei koko yläasteen aikana ollut kokenut mitään niin hienoa. Mutta taitaa sekin todistaa samasta, ei sen, positiivisen kokemuksen, olisi pitänyt olla niin harvinaista.

    Tämä romaani on minullekin pikkuhiljaa tulossa pitkästä varausjonosta. Pieni henkilökohtainen kosketus kirjailijaan tuli Iida Rauman vetämästä Novelli jokaiselta itsenäisyyden vuosikymmeneltä muutama vuosi sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moniin asioihin kouluarjessa minullakin olisi paljon parannusideoita. Onneksi osan niistä voi jokainen aineenopettaja toteuttaa muusta riippumatta, mutta isot periaatteelliset asiat ja linjaukset vaatisivat kyllä ehdottomasti "ylemmän tahon" tuen ja resurssit.

      Ihanaa kuulla rohkaisevia esimerkkejä. Niitäkin on! Omallekin kohdalle on osunut onnistumisia ja iloja, pidemmänkin ajan päästä saatua palautetta, jossa on kiitetty aikanaan tehdystä työstä. Se tuntuu tärkeältä ja ilahduttaa isosti. Mutta omassakin luonteessa on sitä, että omat epäonnistumiset ja virheet muistaa liiankin hyvin.

      Odotan kiinnostuneena mielipidettäsi Hävityksestä. Se on sekä sisällöltään että ilmaisultaan vahva ja vaikuttava teos.

      Poista
  4. Kirjan jätän, aihe repisi auki vanhoja, herättäisi paljon unohtunutta.
    Omat kouluajat ovat hyvin kaukana, niiden tumma varjo on olemassa.
    Koulu on minulle hyvin vahva sana. Jospa se olisi monelle koululaiselle hyviä asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kurjaa kuulla, mutta ymmärrän. Ei ole välttämätöntä repiä auki vanhoja haavoja, jos se ei ole jostain syystä tarkoituksenmukaista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!