4. toukokuuta 2015

Uusi perheenjäsen – Kobo Aura



En voi väittää olleeni aina erityisen ennakkoluuloton e-kirjojen suhteen. En tosiaankaan. Muutama vuosi sitten, kun niistä aloin ensimmäisen kerran kuulla (vaiko lopultakin kuunnella?) juttuja, kohautin vain olkiani ja totesin, että ei tule koskemaan minua.

Olin väärässä, kuten usein olen.

Viime kesänä minulle tarjottiin yhtä kirjaa ennakkokappaleena sähköisessä muodossa. Olin vastikään ostanut vuoden tauon jälkeen älypuhelimen, joten päätin vasiten kokeilla, mitä luurini sanoo epub-kirjasta. Hyväähän se sanoi. Tykästyin e-kirjojen helppouteen.

Reilut puoli vuotta lueskelinkin e-kirjoja kännykälläni lähinnä matkalukemisena. Elisa Kirjan sovellus toimii puhelimessani hyvin, samoin HelMetin sähköisen kirjaston vaatima Bluefire Reader-sovellus. Kännykän näyttö on kuitenkin loppujen lopuksi aika pieni, ja sivuja täytyy "kääntää" turhan tiuhaan. Niinpä aloin vakavissani haaveilla varsinaisesta lukulaitteesta.

Haaveisiini vastattiin, kun sain maaliskuussa perheeltäni 30-vuotislahjaksi Kobo Auran. Olin tehnyt hieman ennakkotutkimusta ja todennut, että Kindleä en halua. Kävin räpläämässä muutamaa lukulaitetta Verkkokaupassa, mutta lopulta kerroin toiveekseni Kobon, jota olin kokeillut vain ihan ohimennen, kun Minna esitteli omaansa kirjabloggarien tapaamisessa.




Kobo Aura on ilmeisesti Kobo-perheen uusimpia jäseniä. Se on todella kompaktin kokoinen: 15 cm korkea, 11,4 cm leveä ja alle sentin paksuinen. Painoa on noin 175 grammaa. Laite kulkee näppärästi mukana laukussa, eikä se tosiaan paina tai vie tilaa juuri lainkaan.




Näyttö on silmille ystävällinen e-ink-näyttö, johon saa päälle taustavalon, jos lukee pimeässä. On osoittautunut tarpeelliseksi ainakin minun käytössäni. Tilaa laitteessa on 32 GB, eli melkoisen kotikirjaston näihin sentteihin saa ahdettua. Näyttö on tarkka ja lukeminen miellyttävää.

Itse olen hankkinut kirjoja toistaiseksi kolmesta lähteestä: Elisa Kirjasta, Kobon omasta kirjakaupasta sekä kirjastosta. Muut kuin Kobon omat kirjat pitää siirtää laitteeseen Adobe Digital Editions -ohjelman avustuksella, mutta se ei ole mitenkään vaikeaa. Lataa kirjatiedosto koneellesi, siirrä se ohjelmaan, ja ohjelmassa kopioit tiedoston lukulaitteelle, jonka olet ensin USB-piuhalla yhdistänyt tietokoneeseen. Kobo Aurassa on myös wifi, jota tosin en itse ole vielä sen kummemmin kokeillut. Lataaminen ainakin Kobon omasta kirjakaupasta onnistuu sen kautta näppärästi, mutta toimii myös tietokoneen kautta, vaikka Kobon Desktop-ohjelma onkin aika tönkkö.

Näyttöä voi säädellä: tekstin koko ja taustavalon kirkkaus ovat muuteltavissa omien mieltymysten mukaan. Päävalikosta pääsee näppärästi kesken olevaan kirjaan, omaan kirjastoon ja laite- sekä lukustatistiikkaan. Omat tietoni nyt kahden kuukauden yhteiselon jälkeen: 5 luettua kirjaa, 26,5 tuntia lukemista ja 28% laitteella olevasta kirjastosta luettuna.




Kobo oli mukanani vappumatkalla Euroopassa. En voi kuin ylistää laitteen näppäryyttä: se sujahtaa vaikka takin taskuun, akku ei tunnu kuluvan millään ja jotain luettavaa on aina lähellä. Hintaa en sen kummemmin kommentoi, kun kyseessä on minun tapauksessani lahja, mutta uskallan todeta, että on ilman muuta hintansa väärti.

Olen häkeltynyt, kuinka mainiota teknologiaa sitä voikaan saada haltuunsa. Ja edelleen erittäin kiitollinen ja onnellinen juuri minulle mietitystä lahjasta. Tästä on iloa vielä pitkään!

Suosittelen!

Lue myös Mikko Saaren asiantunteva teksti Kobo Aurasta.

18 kommenttia:

  1. Pitäisi kyllä aktivoitua tämän e-kirjalaitteen kanssa itsekin. Minulla on kotona Nook, joka on Barnes&Noblen oma lukulaite. B&N:n kauppaan sillä ei tosin pääse, koska minulla ei ole jenkkiläistä maksukorttia, mutta Elisa Kirjan sun muut toimivat siinä hyvin. Sitten kun muistaisi ottaa sen vielä mukaan.. E-ink-näyttöä ylistän kyllä minäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ihan myyty e-lukemiselle. Tuo Kobo oli etenkin reissussa niin näppärä, etten vaan pääse sen yli.

      Poista
  2. Täytyy laittaa tämä linkkinä miehelle. Hän jo masentui yhdestä mallista, jonka osti kirjakaupasta viime vuonna. Ei toiminut. Vaihdettiin toiseen, ihan yhtä toimimaton. En muista nimeä mutta joku varastossa maannut vanha laite oli kyseessä. Oli se tuntuma, että nämä on yhtä vanhaa teknologiaa kuin jotkut mp-soittimet nykyään. Että kaikki käyttävät vain puhelimiaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskallan suositella Koboa. Moni muu laite taitaa tosiaan olla hieman kankea, ainakin ne, mitä itse tulin räplänneeksi. Valikoima on hämmentävän suppea täällä Suomessa, ehkä kaupat pelkäävät e-kirjaa tai eivät usko menekkiin.

      Poista
  3. Minä päädyin tähän samaan lukulaitteeseen, mainio kapistus!

    VastaaPoista
  4. Ostin itselleni Kobo Auran. Nyt treenaan sen käyttöä. Mikon blogikirjoitus toimi minulla lopullisena innokkeena hankinnalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemalla oppii. Ainoastaan merkintöjen tekeminen on minusta ollut hankalaa, näyttö ei ole siihen käyttöön ihan niin näppärä. Mutta harjoittelen.

      Poista
  5. Project Gutenbergissä kannattaa vierailla. Tarjolla on ilmaisina sähkökirjoina (HTML, Kindle, EPUB, txt) klassikoita ja kuriositeetteja, joista tekijänoikeudet ovat rauenneet.

    Jos lukuromaanien sirkustemput alkavat kyllästyttää, lääkkeeksi voin suositella Archive.org:in tarjoilemia vanhojen teosten ilmaisia sähkölaitoksia (esim. Edward S. Morse (1889) "Japanese homes and their surroundings", Carl E. Gardner (1912) "Essentials of music theory", Henry Ernest Dudeney (1917) "Amusements in mathematics", mutta myös Sigmund Freudin teoksia, Jane Austenin teoksia, E. M. Forsterin teoksia, jne.). Ei tule aika pitkäksi näillä laitteilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, hyvä muistutus. Olin tuolta Gutenbergistä lataillutkin jotain jo kännykälle, mutta sitten se ikään kuin unohtui.

      Ei lukuromaaneja, ei!!!

      Poista
  6. Ooh! olen juuri pähkäilemässä, minkämerkkisen lukulaitteen hankkisin. Niitä merkkejä, joita olen katsellut vähän sillä silmällä, ei löydy ainakaan Suomesta. Kiitos siiis tästä, Kobo se taiitaa olla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koboa onneksi löytyy, joskaan ei kovin laajalti – riittävästi kuitenkin. Suosittelen!

      Poista
  7. Oih, haaveeni saivat taas ilmaa siipien alle. Olisipa mukavaa omistaa lukulaite!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukulaite on muuttanut suhtautumistani e-kirjoihin. Vaikka se olikin avomielinen jo ennen Koboa, nyt vasta olen tosissaan tajunnut, kuinka suuria mahdollisuuksia e-kirjoihin sisältyy.

      Poista
  8. Hankin tuon saman viime kesänä ulkomaisen verkkokaupan kautta. Suomesta en saanut. Palvelu oli nopeaa ja täydellistä. Olen pitänyt, mutta arvostan yhä tavallisia kirjoja enemmän. Yhden kerran olen tuon kanssa hermostunut. Hankin kirjan ja en ymmärtänyt, että minulta meni koko ilta sen kanssa. Kirja oli enkuksi, eikä siis vesileimattu. Elisan kirjat sujuvat ongelmitta. Olen tyytyväinen, mutta kaipaan värinäyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä saatiin kuulemma hankittua kotimaisesta verkkokaupasta, eli tilanne on viime kesäisestä parantunut suomalaisten kuluttajien näkökulmasta. Minulla ei vielä ole ollut mitään ongelmia, toivottavasti mitään isoa ei tulekaan. Merkintöjen tekemistä en vielä ihan hallitse tai se on vaikeaa, mutta harjoittelen. Ja minäkään en luovu perinteisistä kirjoista.

      Poista
  9. Tää on niin hyvä laite! Vaikka täytyy sanoa, että viime aikoina en ole omalla Kobo Aurallani mitään lukenutkaan. Tykkään edelleen enemmän tavallisista kirjoista. Mun pitäisi nyt tilata jostain suojakuori, jotta voisin ottaa laitteeni joskus jonnekin mukaan. Juuri matkakäytössähän tämä varmasti toimii parhaiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, matkakäytössä nimenomaan, sekä lyhyellä että pitkällä. Olen kyllä itse lueskellut Kobolla muutenkin, mutta liikkeessä sen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!