8. huhtikuuta 2015

Douglas Coupland: Eleanor RigbyDouglas Couplandin Eleanor Rigby jäänee mieleeni pitkäksi aikaa. Ensinnäkin sen tarina on koskettava ja yllättävä. Toisekseen sen takia The Beatles on soinut päässäni säännöllisesti jo lukiessa ja sen jälkeen joka kerta, kun olen vilkaissut kirjaa työpöydän kulmalla.

All the lonely people
where do they all come from?

Kirja kertoo oman elämänsä Eleanor Rigbysta, ylipainoisesta konttorirotasta Liz Dunnista, jonka elämää määrittelevät lähinnä työ ja rasittava lapsuudenperhe. Omaa perhettä Lizilla ei ole, hänellä ei ole koskaan ollut parisuhdettakaan. Hän on yksinäinen, mutta itsesäälin sijaan hallitseva luonteenpiirre on sarkasmi. Lizin uomissaan oleva elämä kokee kuitenkin valtavan mullistuksen, kun hänen elämäänsä astuu parikymppinen Jeremy.

Jeremy sairastaa MS-tautia ja on luonteeltaan pisteliäs, joskin jollain tapaa hyvin sympaattinen.

Hän on myös – ei enempää eikä vähempää kuin – Lizin poika.

Eleanor Rigby on kirja, joka ei jätä kylmäksi. Se on samaan aikaan hauska ja koskettava, ja sen henkilöt ovat ihastuttavan ärsyttäviä. Kukaan ei totisesti ole pulmunen, mutta toinen on siedettävämpi toista.

Kirjassa on varsin absurdeja käänteitä, joita en sen kummemmin ruodi, jotta kirjasta riittää mahdollisesti lukemisen iloa muillekin. Kotimaisista kirjablogeista en nopealla haulla löytänyt tätä kirjaa käsitteleviä tekstejä kirsimarian kirjoitusta lukuunottamatta. Uskallan kyllä suositella lämpimästi Couplandiin tutustumista. Minulla ei ollut mitään ennakko-oletuksia, ja sainkin yllättyä iloisesti hyvän kirjan äärellä.

Miten tulin tähän tarttuneeksikaan? Etsin kirjastossa hakukoneelta Wieniin sijoittuvia kirjoja Idän pikajuna -lukuhaastetta varten, ja Eleanor Rigby lävähti listalle. Ei kun kokeilemaan. Kovin keskeisessä roolissa lempikaupunkini ei tarinassa ole, mutta olennaisessa kuitenkin. Liz matkustaa Wieniin – ja melkoisen matkan hän totisesti saa.

Hmm. Huomaan, että tästä kirjasta on hieman hankalaa kirjoittaa. Yksi syy on se, että kirjassa tapahtuu paljon sellaista, mikä herättää lukijassa ajatuksia, mutta joita ei ole mukavaa pilata kirjaa lukemattomilta. Minut se sai pohtimaan yksinäisyyden olemusta ja asioita, jotka jäävät huomaamatta. Ihminen on helposti omien ennakko-oletustensa vanki ja suhtautuu toisiin ihmisiin varsin kapeakatseisesti, tiedostamattaankin. Tuskin se läheskään aina on pahuutta tai ilkeyttä, mutta sen vuoksi voi jäädä hurjan paljon näkemättä.

Lizin minäkerronta on paikoin jopa koomista pisteliäisyydessään, mutta pohjavire pysyy loppuun asti melankolisena. Eleanor Rigby ei ole yksinkertaisten tunteiden kirja, vaan se esittelee elämää huomattavan laajasta näkökulmasta kaikkine kummallisuuksineen ja odottamattomine puolineen. Päällepäin et voi koskaan nähdä, mitä kaikkea toinen voi olla.


Douglas Coupland: Eleanor Rigby
Suomentaja: Katja Rosvall
Ulkoasu: Riikka Majanen
Sammakko 2007
224 s.
Eleanor Rigby (2004)

_____

Idän pikajuna -lukuhaaste etenee Wieniin.

4 kommenttia:

 1. Yksinäisyys ja toisten ihmisten näkeminen ovat teemoja, jotka minua kiinnostavat. Muutenkin kirjoitat tästä niin, että täytyy kirjoittaa nimi muistiin.
  Viime aikoina olen paljon miettinyt tuota, kuinka paljon voi kirjaa pohtia, ettei tule paljastaneeksi siitä liikaa. En halua pilata kenenkään lukunautintoa mutta mielelläni pohdin ja tuumailen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla tätä kirjaa, Jonna. Itse vakuutuin Couplandin kirjailijantaidoista syvästi.

   Minä olen tähän mennessä yrittänyt olla tarkkana siitä, etten liikaa avaa juonta. Mutta jotkut teemat ovat sellaisia, että jos niitä haluaa bloggauksessaan pohtia, joutuu hieman spoilaamaan. Hankalaa tasapainottelua.

   Poista
 2. Kiitos, että muistutit minua tästä kirjasta. Täytyy heti lisätä listaan. Minuakin kiinnostaa kovasti kirjallisena teemana yksinäisyys ja siihen kytkeytyvä eräänlainen näkymättömyys.

  Täälläkin muuten alkoi soida Beatles päässä heti, kun näin blogitekstisi otsikon. Hieno kappale, mutta myös aikamoinen korvamato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva kuulla ajatuksiasi tästä kirjasta, essielina. Toivonkin siis, että se päätyy lukupinoosi ennemmin tai myöhemmin.

   Biisi soi päässä edelleen. Todellinen korvamato!

   Poista

Kiitos kommentistasi!