9. helmikuuta 2015

Tiina Raevaara: Yö ei saa tullaMiten ihmiselle käy, kun uni ei tule?

Huonosti.

Johannes ei ole nukkunut enää aikoihin kunnolla, ei oikein hengittänytkään. Hänen yönsä täyttävät horros ja päivänsä työ kelloliikkeen apulaisena. Elämä muistuttaa päivittäin rajallisuudestaan ja aika kuluu, sekunteina ja viisarin naksahduksina, väistämättä ja hetki hetkeltä.

Viisi vuotta aiemmin Johannes menetti rakastettunsa Aalon, jonka meri vei. Kun Johannes tapaa pitkästä aikaa Aalon veljen Antin, hän päätyy osaksi erikoislaatuista kostosuunnitelmaa. Aaloa vikitellyt liikemies ja lääkeyhtiön johtaja Sandvall on sen mukaan saatava teoistaan vastuuseen. Oliko Sandvall syy Aalon kuolemaan?

Helsinki alkaa saada outoja piirteitä, rajat haipuvat, värit muuttuvat harmaammiksi ja ihmiset ympärillä tuntuvat mustasilmäisiltä nukeilta. Kuka kukin on, mitä viisi vuotta sitten tapahtui, mitä tapahtuu nyt? Ja kuka on kauhunväreitä aiheuttava koukkukyntinen Nukkumatti?

Harvemmin pelkään lukiessani, mutta Yö ei saa tulla aiheutti sellaisen olon, että valot oli laitettava päälle myös toiseen huoneeseen ja kissa otettava kainaloon. Raevaara on luonut tarinan ja maailman, joka vääristää itsensä, muttei armahda lukijaa täydellisellä fantasialla. Pikemminkin romaani kuljettaa mukanaan yhä harhaisempaan horrokseen, siihen hetkeen, kun kontrolli pettää ja pään sisältä tuleva muuttuu totuudeksi.

Aika, silmät, uni – niistä muodostuu tämän kirjan ydin. Taidokkain liikkein Raevaara muokkaa kirjan maailmaa yhä kummallisempaan suuntaan. Yhtenä hetkenä varmana pidetty asia on seuraavassa jo romahtanut kuvitelmaksi.

Helsinkiläisenä ihailin ja kauhistelin kaupunkikuvaa, jonka kirja tarjoaa. Värit sekoittuvat toisiinsa, aaveratikat ajavat, ihmiset kulkevat sieluttomina sätkynukkeina harmailla kaduilla. Nukkemaisuus ei ole epäaitoutta vaan pikemminkin tahdottomuutta: Aalokin tuntuu kuin soittorasian ballerinanukelta, joka lakkaa olemasta kun kannen sulkee. Kuka lopulta päättää elämässään itse mistään? Emmekö kaikki ole lopulta jonkun toisen lankojen päässä?

Yö ei saa tulla värisyttää selkäpiitä ja saa kurkkimaan olan yli. Se on tarina omilta teoilta piiloutumisesta, todellisuuden hämärtymisestä ja näkemisen vaikeudesta. Joskus painajaisesta ei voi enää herätä.


Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla
Ulkoasu: Anders Carpelan
Paasilinna 2015
238 s.

Kirjakauppaostos.

_____

Myös Amma ja Krista ovat lukeneet kirjan.

Kirjan vuoden lukuhaasteesta nappaan tällä kohdan 45. Kirja joka pelottaa sinua.

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa jälleen tosi mielenkiintoiselta! Raevaarasta olen kuullut nyt jo niin monesta suunnasta, että tämä on melkein pakko lukea jossain kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen kirja. Ja pelottava. Olen lukenut Raevaaralta melkein kaikki kirjat ja voin kyllä suositella.

   Poista
 2. Oijoi. Olen tätä miettinyt, mutta jotenkin tuntuu, että tälle pitää olla oma aikansa. Aina ei kykene vastaanottamaan pelottavia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minä en uskaltanut yhteen putkeen lukea, vaikka olisi ollut mahdollisuuskin. Piti annostella sopiviksi paloiksi.

   Poista
  2. Nyt on kirja luettu, ja olenpa tyytyväinen, että luin. Hieno teos!

   Poista
  3. Mahtavaa, Jonna! Tämä on tosiaan hyvä kirja.

   Poista
 3. Aloittelin tätä juuri ennen kuin sairastuin mm. kovaan kuumeeseen. Välillä teki mieli pistää koko kirja piiloon. Tuntuivat nuo kirjan tunnelmat vähän liiankin todellisilta. Raevaara kyllä osaa tämän lajin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, tämä on kyllä melkoinen kirja ja tarina. Tunnelma on vertaansa vailla. Huh, vieläkin värisyttää.

   Poista

Kiitos kommentistasi!