18. marraskuuta 2017

Mielenterveysviikko 19.-26.11.2017 – Haastan sinut!

Haastekuvaa saa käyttää.
Alkuperäinen kuva on CC0-lisenssillä Pixabaysta.

Mielenterveys. Siinäpä aihe, joka pulpahtelee pintaan, mietityttää, herättää ajatuksia ja tunteita – koskettaa kaikkia. Kun mielenterveys on kunnossa, sitä ei ehkä edes ajattele aktiivisesti. Kun se ei ole kunnossa, ei ehkä jaksa tai voi ajatella.

Mielenterveys voi kokea pieniä ja suuria kolauksia, ja ne voivat sattua nuorena, vanhana ja kaikissa elämänvaiheissa siinä välillä. Masennusta pidetään jo vähintään epävirallisena kansantautina Suomessa, nuorten työkyvyttömyyseläkkeistä suurin osa johtuu psyykkisistä syistä. Vanhusten yksinäisyys ja mielenterveysongelmat lisääntyvät. Työelämä uuvuttaa. Syrjäytyminen on valtava yhteiskunnallinen ongelma ja uhka – vaan kuka todella näkisi yksilöt syrjäytymisen takana?

Nuorten kanssa työskennellessäni olen monesti kokenut lamauttavaa voimattomuuden tunnetta, kun en pysty auttamaan mielensä kanssa kamppailevia. Jonot kartoituksiin ja hoitojaksoille ovat pitkiä, kynnykset monista syistä korkeita. Ennaltaehkäisyyn pitäisi panostaa, todetaan juhlapuheissa, strategioissa ja mietinnöissä, mutta millä resursseilla, kun jo kriisiytyneet tilanteet imevät niin paljon?

Sanotaan, että lukeminen tekee hyvää mielenterveydelle ja terveydelle muutenkin. Allekirjoitan väitteen, mikä ei varmasti yllätä ketään. Toki on myös muita tapoja huolehtia itsestään ja toisista, mutta kirjallisuus on ehdottomasti yksi vaihtoehto.


Niinpä haastan juuri sinut mukaan Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysviikolle!


Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla vuodesta 1974 alkaen. Tänä vuonna päivämäärät ovat 19.–26.11. Viikko alkaa sunnuntaina 19.11., jolloin muistetaan itsemurhan tehneitä kynttilätapahtumissa eri puolilla Suomea. Myös muita tapahtumia järjestetään ympäri Suomen, niistä saa tietoa Mielenterveyden keskusliiton sivuilta.

Tule mukaan juuri sinulle sopivalla tavalla. Voit blogata aiheeseen liittyvistä kirjoista, elokuvista, näytelmistä, kokemuksista, ajatuksista. Voit osallistua somepäivityksillä. Voit keskittyä omaan hyvinvointiisi tavoilla, joista tiedät nauttivasi. Voit parantaa läheistesi hyvinvointia pienin ja suurin teoin ja elein.

Tässä blogissa ilmestyy useampi mielenterveyteen liittyvä bloggaus tulevan viikon aikana. Lähinnä kirjojen kautta, kuten minulle luontaista on. Tervetuloa mukaan Mielenterveysviikolle!


Pidetään huolta itsestämme ja muista, niin Mielenterveysviikolla kuin aina muulloinkin!

44 kommenttia:

  1. Tärkeä haaste. Kiitän. Olen mukana tavalla tahinoisella, ainakin yhdellä postauksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, Tuija! Tähän haasteeseen osallistumistapa on aivan vapaa.

      Poista
    2. Tällä tavalla ainakin. On se hieno kirja. https://tuijata.wordpress.com/2017/11/19/tomi-kontio-saattaa-olla/

      Poista
  2. Tärkeä aihe, joka ansaitsee huomiota. Osallistunen blogissani jollakin tavalla, mutta vielä en tiedä, miten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, Elegia. Koko viikko on aikaa, ja osallistumisen voi muokata juuri itselleen sopivaksi.

      Poista
    2. Tuli jotain ihan muuta kuin piti. Mutta se oli tärkeää omalle mielenterveydelleni. Voi olla, että teen vielä toisenlaisenkin postauksen, jos ehdin. Tässä kuitenkin se ensimmäinen, jossa ruodin Hanya Yanaguharan kirjan herättämiä tuntemuksia.

      http://mainoskatko.blogspot.co.uk/2017/11/pitkitetty-itkuvirsi-mielenterveysviikko.html

      Poista
  3. Mahtava haaste! Yritän osallistua, jos muistan. Mulla on jo lähes valmiina luonnoksena yksi kirjabloggaus, jonka pystyn kätevästi kyllä linkittämään tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän osuukin sitten mainiosti kohdilleen! Kivaa, jos osallistut.

      Poista
  4. Tärkeä haaste. Ei ole mitään uutta nyt, mutta ehkä voin kehitellä jotain jo luetuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on oivallisen kuuloinen suunnitelma. Hienoa, jos osallistut!

      Poista
    2. Tässä linkki minun pieneen korteeni: https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2017/11/mielenterveysviikko.html

      Poista
    3. Tämän soisin kaikkien näkevän!!!!
      https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2017/11/mielenterveysviikko-hulluussarjakuvista.html

      Poista
  5. Aivan mahtava haaste! Ehdottomasti mukana jollain tavalla. Ainakin yksi bloggaus on melkein valmiina, joka tähän solahtaa luontevasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä homma, osui ajoitus kohdalleen siis. Mukavaa, että osallistut!

      Poista
    2. Kiitos haasteesta! Huomasinkin lukeneeni monta teemaan liittyvää kirjaa. Tässä kolme postaustani:
      Johanna Holmström: Sielujen saari https://kirjaluotsi.fi/johanna-holmstrom-sielujen-saari/
      Marjo Heiskanen: Mustat koskettimet https://kirjaluotsi.fi/marjo-heiskanen-mustat-koskettimet/
      Ben Kalland: Vien sinut kotiin https://kirjaluotsi.fi/ben-kalland-vien-sinut-kotiin/

      Poista
  6. Tämä on hyvä haaste! Aivan sattumoisin minulla onkin juuri luettavana yksi masennusaiheinen romaani :) Olin jo aloittanut sen lukemisen, kun vasta kuulin tästä viikosta :) Kylläkin haluaisin ensin lukea yhden toisen kirjan loppuun, mutta katsotaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, sehän sopii siis tähän viikkoon juuri jetsulleen. Masennus on aihe, joka tulee meitä kaikkia vastaan jossain vaiheessa jossain muodossa. Siitä kirjoitetut romaanit ovat tärkeitä.

      Poista
  7. Hieno haaste, mielenterveydestä on tärkeä puhua. Osallistun jollakin tapaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, Sirri! Mielenterveys on lähellä sydäntäni monestakin syystä, ja siksi päätin nyt tarttua aiheeseen tämän teemaviikon osalta.

      Poista
  8. Kiitos tästä haasteesta! Mielenterveysaiheet kiinnostavat minua todella paljon, joten kyllä osallistun. Pitää vain ensin kirjoittaa alta pois yksi postaus, johon olen jo valmistanut kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukavaa, että lähdet mukaan tälle viikolle, Marjatta. Minulta tulee useampi postaus, teema on nyt ollut esillä omissa lukuvalinnoissani viime aikoina. Odottelen kiinnostuneena, mitä kirjoitat.

      Poista
  9. Mielenterveys on tärkeä asia, joka ansaitsee viikkonsa ja huomiota muulloinkin. Kun elämä kolhaisee ja kolhuista tulee lyöntejä ihmisen voimavarat voivat joutua koetukselle.
    Lukeminen on hyvin meditatiivistä, voimaannuttavia kirjoja on paljon, kun tarvitsen voimaannuttavaa ja rauhallista luettavaa luen joko Antti Hyryn tai Joni Skiftesvikin tuotantoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti aihetta on syytä pitää esillä jatkuvasti, sillä mielenterveyden kolhut eivät katso aikaa tai paikkaa.

      Antti Hyryä en olekaan koskaan lukenut, Skiftesvikiin tutustuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja hänen tekstinsä jäi mieleeni rauhoittavana ja punnittuna. Olen parikin kertaa kirjastossa katsellut hänen teoksiaan sillä silmällä, mutta vielä ei ole ollut oikeantuntuista väliä niiden lainaamiseen. Pidetäänpä mielessä aktiivisemmin.

      Poista
  10. Kiitos haasteesta, mukana ja bloggauskin on jo julkaistu. :) http://tekstiluola.blogspot.fi/2017/11/anni-saastamoinen-depressiopaivakirjat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuomas! Minäkin aion vielä tällä viikolla kirjoittaa Depressiopäiväkirjoista.

      Poista
  11. Tärkeä haaste! Mukana ainakin yhdellä kirjalla ja postauksella: http://www.lukuisa.com/2017/11/ane-riel-pihka.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura! Oli muuten pakko lainata tuo Pihka, kun osui heti silmään. Vaikuttaa kauhealta ja kiinnostavalta.

      Poista
  12. Mukana http://rakkaudestakirjoihin.blogspot.fi/2013/07/ann-heberlein-en-tahdo-kuolla-en-vain.html

    Mutta tällä viikolla aiheeseen liittyvää matskua tulossa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kirjan nimi on jäänyt mieleeni vuosien takaa. Kiitos Annika!

      Poista
  13. Tässä varsinaiseen haasteeseen tehty juttu https://rakkaudestakirjoihin.blogspot.fi/2017/11/jessica-knoll-onnentytto.html
    Linkitänkö mie tähän vain törkeästi seuraavatkin? :)

    VastaaPoista
  14. Hieno haaste! Yritän ehtiä mukaan, jos saisin Anni Kytömäen Kivitaskun luettua. Siinä on aiheesta niin hieno alku, etten meinannut päästä siitä yli.

    Töissä aihe koskettaa niin joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi itku, Kivitasku on odotellut jo turhan pitkään lukuvuoroaan. Mistä sen ajan oikein saisi... Hienoa, jos ehdit sillä tähän mukaan!

      Poista
  15. Hyvä haaste! Minulla on kirjoitusjonossa Jääskeläisen Mitä sä rageet -kirja ammattilaisille, joka sopisi haasteeseesi täyttäen myös ennaltaehkäisyn juhlapuheet. Sillä tunnekasvatuksella ja muulla " mielenhoidon harjoituksella", perusopetuksessa, perusterveydenhuollossa ja oppilashuollossa, voisi kyllä varmasti auttaa lapsia ja nuoria kasvujansa koukeroissa ja elämänaalloissa, jota me kaikki koemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas vain, sama kirja on minullakin pöydänkulmalla. Katsotaan, ehdinkö lukea ja kirjoittaa siitä tällä viikolla. Vaikuttaa selkeältä ja hyödylliseltä oppaalta.

      Poista
  16. https://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2017/11/elina-jarvi-ja-olga-poppius-elamani.html
    Tässä mielenkiintoinen tietoteos Elämäni ennen kuolemaa Mielenterveysviikon haasteeseen. Moni elämässä koettu vastoinkäyminen, päihteet, sairaudet tai onnettomuudet vaikuttavat myös mielenterveyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta, Mai! Mielenterveys on niin herkkä kolhuille ja voi vahingoittua odottamattakin. Kunpa siitä saisi pidettyä huolta.

      Poista
    2. https://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2017/11/alex-schulman-unohda-minut.html
      Tässä vielä toinen mielenterveysviikolla luettu kirja Unohda minut. Kirja kertoo siitä miten äidin alkoholismi vaikutti mielenterveyteen ja hänen käyttäytymiseen ja aiheutti mielenterveysongelmia myös lapsille.

      Poista
  17. https://bibobook.fi/2017/11/25/kaksi-sarjakuvaa-mielenterveysviikolle/

    Kiitos haasteesta, onpa ilahduttavaa kuinka laajalle se on levinnyt! Mielenterveys ansaitsee todellakin enemmän huomiota, sillä vielä puuttuu paljon ymmärrystä. Monissa paikoissa ihmisistä ja hänen jaksamisestaan väännetään kaikki irti niin kauan kuin se vain on mahdollista. Ja surullisinta on, että avun saamiseen tarvitsee sellaisia voimavaroja ja taitoja, joita kaikista eniten apua tarvitsevilla ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että osallistuit haasteeseen. Kiitos, Laura!

      Poista
  18. Kiitos haasteesta! Olen viikkokausia lykännyt tämän postauksen viimeistelyä, mutta tähän haasteeseen se sopi kuin nenä päähän. Minäkin siis luin Depressiopäiväkirjat.
    https://hannankirjokansi.blogspot.fi/2017/11/anni-saastamoinen-depressiopaivakirjat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, sehän osui sitten jetsulleen. Hyvä valinta viikon teemakirjaksi vieläpä.

      Poista
  19. Kiitos haasteesta minunkin puolestani. Kirjoitin lopulta yhden postauksen.

    https://klassikkojenlumoissa.blogspot.fi/2017/11/transihmisten-muistopaivana.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!