18. huhtikuuta 2013
Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat
Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat
Suomentaja: Ilona Nykyri
Tammi 2011 (1. painos Perhemediat Oy 2007)
280 s.
Die Vermessung der Welt (2005)
Kirjastosta.
Kaksi aikansa suurta tiedemiestä, maantieteilijä ja tutkimusmatkailija Alexander von Humboldt ja matemaatikko ja tähtitieteilijä Carl Friedrich Gauss, kohtaavat jo ikääntyneinä ja ajan nakertamina herroina vuonna 1828 Berliinissä. Molemmilla on takanaan suuri ura ja kolhuinen elämä, joita tarina vähitellen avaa.
Von Humboldtin osalta päästään kurkistamaan lyhyesti lapsuuteen veljen varjossa, mutta pääpainon saa hänen tutkimusmatkansa suurilta osin kartoittamattomaan Etelä-Amerikkaan, jonka hän teki 1700–1800-lukujen vaihteessa yhdessä kasvitieteilijä Aimé Bonplandin kanssa. Matkaan kuuluu arvaamatonta matkustusta jokia pitkin, luolia ja kasvikartoitusta, mittaamista, muistiinpanoja, alkuasukasheimoja, sadistisia lähetyssaarnaajia ja vuoristotautia. Kaiken ylittää ihmissuhteita karttavan von Humboldtin kunnianhimo, jolle ei ole rajaa.
Samaan aikaan Saksan Göttingenissä Carl Friedrich Gauss kehittää matematiikan teorioita ja tutkii tähtien ja planeettojen liikkeitä. Hän on vähävaraisista oloista ponnistanut nero, jonka älykkyys huomattiin kansakoulussa – opettaja puhui Gaussin isän ympäri, jotta poika sai opiskella matematiikkaa. Gaussista tulee tutkija ja tiedemies, myöhemmin aviomies ja isä, lopulta myös maanmittaaja ja oman aikansa pätkätyöläinen. Älyllä ei kuitenkaan saavuteta kaikkea, minkä Gausskin katkerasti saa huomata.
Maailman mittaajat on kiinnostava romaani. Se kertoo oikeista historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista, mutta on sopivan väritetty ja kaunokirjallinen pitääkseen romaania kaipaavan lukijan mielenkiinnon alusta saakka yllä. Kehlmann käyttää epäsuoraa kerrontaa taitavasti ja houkuttelevasti, ja hänen ilmaisunsa on ihastuttavan lakonista ja satiirilla kuorrutettua. Se on myös hyvin vaivatonta, eikä se temppuile lainkaan. Tällaista kirjaa on ilo lukea.
Kirjassa kuvatut tiedemiehet herättävät sekä intoa että ärsytystä. Kehlmann kuvaa heidän elämänpolkunsa terävällä lempeydellä, tarkkasilmäisesti ja uskottavasti. Etenkin von Humboldtin ja Bonplandin Etelä-Amerikan matka on suorastaan hersyvä, vaikkei mitään suoraa hauskuutta sisälläkään. Komiikka nousee pienistä seikoista, ohimenevistä hetkistä ja koukuista. Vaikka von Humboldt on kirjan henkilönä varsin epämiellyttävä – tai ehkä pääasiassa outo kaikessa sulkeutuneisuudessaan ja sosiaalisten koodien ymmärtämättömyydessään – varsinaisen mulkvistin palkinto menee Gaussille. Samalla häntä tulee kuin huomaamatta myös säälineeksi: mies voi olla vaikka minkälainen nero matematiikassa, mutta ymmärtämättömyys perhe-elämästä ja sen tapahtumista särkee silti sydämen.
Maailman mittaajat on hieno kirja. Se on tarkkasilmäinen ja vetävä, piikikäs muttei ilkeä. Kirja saa miettimään ajan kulkua, ihmisen käsitystä omasta ja menneestä ajasta sekä kunkin omaa paikkaa elämän kiertokulussa. Suosittelen!
___
Osallistun kirjalla Nannan Teemamaana Saksa -haasteeseen.
Tunnisteet:
2000-luku,
Alkuperäiskansat,
Daniel Kehlmann,
Etelä-Amerikka,
Historiallista,
Kirjastosta,
Matkakertomus,
Saksa,
Tammi,
Teemamaana Saksa,
Tiede,
Yksinäisyys
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minäkin pidin erityisesti von Humboldtin Etelä-Amerikan matkasta :)
VastaaPoistaOli kyllä vinkeitä hetkiä... Von Humboldtin sosiaaliset kyvyt (tai siis niiden puute) nousi hienosti esiin.
PoistaVoisitko perustaa blogin, luet aina niin hyviä kirjoja? ;)
Voi kun odotan ehtiväni tämän(kin) pariin! Vaikuttaa kiinnostavalta :).
VastaaPoistaOletko lukenut Maineen? En näin suoralta kädeltä muista... Sehän on myös aivan erinomaisen hyvä!
PoistaHeipsan, blogissani on sinulle haaste... :)
VastaaPoistaKiitos, Norkku!
PoistaTämä vaikuttaa sen verran kiinnostavalta kirjalta, että pitäisi ehtiä jossain välissä lukemaan (lukuaika on nyt vähän kortilla, kirjoittamisajasta puhumattakaan).
VastaaPoistaMinä olen nyt tykästynyt tähän Kehlmanniin ja aion lukea häneltä vielä kaiken. Kaiken! Maine on myös hyvä kirja, luin sen viime syksynä, mutten sitten kirjoittanut siitä mitään.
Poista