▼
29. tammikuuta 2020
Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Ghanalais-yhdysvaltalainen Yaa Gyasi on kirjailija, josta toivottavasti kuullaan vielä paljon. Hänen esikoisromaaninsa Matkalla kotiin pyöri muutamia vuosia sitten kirjamaailmassani, kun se ilmestyi suomeksi. Nyt myös minä luin sen, ja ilahduin.
Episodimainen romaani kertoo kahden toisiaan tuntemattoman ghanalaisen sisaruspuolen ja heidän jälkeläistensä tarinan 1700-luvulta 2000-luvulle. Etusivulla sukupuussa esitellyt henkilöhahmot astuvat vuorotellen esiin ja rakentavat omalta osaltaan sukupolvien ketjun tarinaa. Toinen sukuhaara kokee elämän pääosin Ghanassa, toinen rakentuu Yhdysvaltoihin, jonne kantaäiti Esi Asare viedään orjaksi.
Vuosikymmenten ja -satojen kulkuun mahtuu paljon inhimillistä historiaa, kärsimystä, onneakin. On hyvin valittuja puolisoja ja huonosti valittuja. On nimettömäksi jääviä isiä, ikuisesti kadoksiin joutuvia äitejä. Sisarussarjat ovat suuria tai pieniä, jotkut menetetään ja toiset pysyvät. Köyhyyttä ja kurjuutta koetaan, mutta niin myös yhteiskunnallinen nousu ja oman paikan vakiinnuttaminen ovat mahdollisia.
Gyasin kerronnassa henkilöt saavat oman äänensä, oman lukunsa ajan he ovat kaiken keskipisteenä, vaikka heitä ennen on ollut jo monta ja heidän jälkeensäkin tulee vielä seuraavia. Jokainen tarinan henkilö tuntuu sen pääosan esittäjältä sen aikaa, kun saa olla parrasvaloissa. Edelliset sukupolvet jäävät tarinoihin ja muistoihin, vaikka ajan kululla on oma raadollinen puolensa: joskus on menneenkin aika unohtua.
Matkalla kotiin käsittelee isoja teemoja. Kolonialismi, orjuus, orjakauppa, rasismi, näköalattomuus, yhteiskunnallinen epätasa-arvo: suuria asioita pohdittavaksi, kuvattavaksi saati ratkaistavaksi. Gyasin tarinassa ne sijoittuvat luontevasti osaksi ihmisten elämää, kokemuksia, muistoja ja pyrkimyksiä. Mitään teemaa ei hierota lukijan kasvoihin, alleviivata tai muuten jankuteta, vaan ne kaikki saavat sijansa tarinassa kuin luonnostaan. Se ei tee niitä yhtään hyväksyttävämmiksi tai helpommiksi niellä, vaan pikemminkin saa tunteet vahvemmin esiin myös lukijassa. Kirja saa ajattelemaan, se on aina tarpeen myös kaunokirjallisuudessa.
Ilahduttavan taitava, vahva romaani, joka elävöittää historiaa ja ihmisten kokemuksia vahvalla tavalla. Aivan loppupuolella siirappimittarini hieman ylittyi lankojen solmiutuessa yhteen, mutta se ei vie kärkeä muuten terävältä ja taitavalta kirjalta ja tarinalta. Suosittelen tutustumaan, jos Yaa Gyasi on vielä tuntematon tekijä.
Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Suomentaja: Sari Karhulahti
Otava 2017
373 s.
Homegoing (2016)
Kirjastosta.
Toisaalla: Kirjaluotsi, Kartanon kruunaamaton lukija, Mummo matkalla, Kirjojen kuisketta, Kirja hyllyssä, Mitä luimme kerran, Reader, why did I marry him?, Kirjahilla, Kosminen K, Kaikkia värejä
Haasteet: Kirjallinen maailmanvalloitus (Ghana), Helmet-haasteen kohta 42. Kirjassa on isovanhempia.
Meillä tämä oli Naisten Pankin lukupiirikirjana ja pidimme tästä kovasti. Pyrimme lukemaan mahdollisimman paljon afrikkalaista kirjallisuutta, eli lukemaan kirjoja niistä maista, joita Naisten Pankki auttaa.
VastaaPoistaAfrikkalaista tai Afrikkaan sijoittuvaa kirjallisuutta on päätynyt minunkin lukulistalleni nyt alkuvuodesta enemmän kuin yleensä. Kokonainen manner täynnä aivan omanlaistaan tarinaperinnettä, sitä ei totisesti kannata sivuuttaa. Hieno teema lukupiirillänne.
PoistaTämä oli rehevä lukukokemus, joka jätti runsaasti ajattelemisen aihetta!
VastaaPoistaLapsityövoiman käyttö ja orjuus: sen syntyhistoriaa, valkoisen miehen itse itselleen oikeuttama ja ottamaa alistamisen, maiden ja luonnonrikkauksien haltuunotto. Mikä on sen hinta ja onko ahneus kääntynyt itseään vastaan? Mikä on valkoisen rodun kohtalo jatkossa?
Gyasi kirjoittaa sisältäpäin sormella osoittamatonta ja suorasanaista tekstiä historiallisista lähtökohdista eteenpäin, kiinnostava teos:)
Tämä on tosiaan taitava romaani monelta kantilta, niin kirjallisesti kuin temaattisestikin. Minua mietityttää suuresti se, kuinka kolonialismi jatkuu edelleen ja Afrikka on jatkuvasti hyväksikäytön kohteena. Tekijät ovat ehkä hieman muuttuneet ja ryöstettävät raaka-aineet vaihtuneet, mutta silti kaikki jatkuu kuten ennenkin.
Poista