Suomennos ja esipuhe: Raija Larvala
Faros 2009
200 s.
The Awakening (1899)
Kirjastosta.
"Vain taitava psykologi pääsisi heidän kanssaan onnistuneeseen tulokseen. Kun tavalliset kaverit, kuten te ja minä, yritämme selvittää heidän omituisuuksiaan, se johtaa taitamattomuuteen. Useimmat naiset ovat oikukkaita ja arvaamattomia. Kyseessä on jokin vaimonne ohimenevä päähänpisto, jonka syytä tai syitä teidän ja minun on turha edes arvailla. Mutta se menee kyllä ohi, etenkin jos jätätte hänet rauhaan. Lähettäkää hänet puhumaan kanssani." (s. 120)
Edna Pontellier on vaimo ja äiti, neworleansilainen seurapiirirouva, joka elää epätyydyttävässä avioliitossa ja huomaa yllättäen kaipaavansa jotakin muuta. Pontellierin perhe viettää kesää huvilalla muiden saman yhteiskuntaluokan ihmisten kanssa, ui, nauttii päivällisiä, seurustelee. Ednan keveän ja yhdentekevän arjen rikkoo nuori ja komea Robert Lebrun, ja kun syksy ja paluu New Orleansiin koittaa, ei mikään ole enää ennallaan. Jotain on tapahtunut Ednan mielessä, on kuin hän näkisi maailman ja itsensä uusin silmin. Hän ei jää vain vatvomaan asioita päänsä sisällä, vaan Pontellierien kiillotettu julkisuuskuva alkaa saada säröjä.
Olipa erikoinen lukukokemus, tämä Kate Chopinin Herääminen! Kyseessä on ilmestyessään vuonna 1899 murskakritiikin saanut, nykyisin varhaisen feminismin klassikoksi nostettu pieni romaani, joka vaikuttaa päällisin puolin nykylukijan silmissä suorastaan harmittomalta, kuin kevyeltä henkäykseltä jostain suuremmasta.
On myönnettävä, etten varauksettomasti ihastunut tähän kirjaan. Se on ehkä liian herkkä ja aistillinen makuuni, sillä vaikka arvostan kirjallisuutta, jossa osataan pitää voimakaskin kuplinta, jopa kiehuminen löydettävissä, mutta piilossa kannen alla, Herääminen ei antanut minun oikeastaan edes raottaa verhoaan kunnolla. Paljon on rivien välissä, ohimenevänä, vain vilkaisuna. Chopinin kieli on minun makuuni, mutta en jaksanut jäädä maistelemaan sitä tarpeeksi – paljon ehti mennä silmieni ohi.
Ednan tarina on dramaattinen, mutta se esitetään tyylikkään hienovaraisesti, juurikin heräämisenä, havahtumisena. Alkuasetelma toimettomassa kesähuvilassa kuvaa upeasti sitä turhuutta, jonka merkityksettömyyden Edna ymmärtää: hän kaipaa jotain muuta kuin mitä hänelle soveliaisuuden ja julkisivun ylläpitämisen vuoksi suostutaan antamaan.
Herääminen on ilmaisultaan varsin moderni, ja vaikka nyt, yli sata vuotta sen kirjoittamisen jälkeen monet seikat saattavat tuntua hieman ylimitoitetuilta, ne ovat kuitenkin oman aikansa kuvia ja verrattavissa moniin nykyajan sudenkuoppiin. Edna on oman aikansa naiseksi kapinallinen, vaikka kapinoikin yläluokkaiseen tyyliin: hän haluaa olla jotain muuta kuin porvarillisten perhearvojen tiukasti muotittama vaimo ja äiti, ja saa sen osoittamalla miehensä pelon ja kauhun partaalle, sillä niin ei vain voi tehdä.
Porvarillisen vaimouden ja äitiyden uhmaamisen ohella toinen syy, joka johti kirjan murskaavaan tuomioon ilmestyessään, on sen kuvaama seksuaalisuus. Se on hyvin hienovireistä ja tavallaan viatonta, mutta olennaisempaa onkin se, mitä flirttailun ja seksuaalisuuden kuvaamisella halutaan kertoa. Sillä halutaan uhmata. Sillä halutaan osoittaa, että nainen on ajatteleva olento, jolla on oikeus omiin tunteisiinsa, omaan kehoonsa, omiin tekoihinsa – nainen saa olla oma itsensä, kokonainen persoona, jota ei ainoastaan määritellä hänelle määrättyjen roolien ja muiden ihmisten kautta.
Herääminen on alle 200 sivun mittainen tuulenhenkäys, häivähdys suurista teemoista. En päässyt uppoamaan siihen niin hyvin kuin olisin halunnut, sillä jokin esteli, mutta siitä huolimatta pidin lukemastani. Tämä on kaunis kirja, jonka soisin tulevan luetuksi enemmänkin. Sekä siksi, että se on lukemisen arvoinen että siksi, että haluan nostaa hattua sata vuotta myöhässä taitavalle Kate Chopinille, joka ei koskaan toipunut Heräämisen osakseen saamasta lokakampanjasta.
Heräämisestä lisää: Maria, Liisa ja Sara.
So American: American Realism ja Louisiana.
Ihanaa kun luit ja kirjoitit tästä, vaikka et ollutkaan täysin myyty :). Minulle tämä on kirja, jonka haluan ehdottomasti ostaa omaan hyllyyni.
VastaaPoistaMinä olen ihan tykästynyt Faros-kustantamoon, näyttävät julkaisevan kaikenlaista mainiota.
PoistaTämä on hieno pieni kirja.
Herkän ja aistillisen ystävänä ehkä tykkäisin tästä. Osattiin sitä näköjään ennenki heittää lokaa :(
VastaaPoistaKokeile! Uskon, että pidät.
PoistaJa kyllä osattiin, todellakin. Ajattelin tutustua Kate Chopiniin tarkemmin, jahka ehdin. Kirjan esipuhe antoi jo kiinnostavan alun.
Tämä on omalla TBR 100 -listallani. Minä pidän herkästä ja aistillisesta, mutta en liiallisesta kuitenkaan. Saa siis nähdä, miten käy, mutta uskon kyllä ainakin jossain määrin ihastuvani.
VastaaPoistaFaros on minulle ihan uusi kustantamo. Pitää tutustua tarkemmin!
En sanoisi tässä olevan kumpaakaan liikaa noin yleisesti, mutta piirun verran liikaa minun makuuni. Joten uskoisin kyllä, että nautit tästä kirjasta, Katja, mikäli yhtään olen oppinut blogisi perusteella tuntemaan mieltymyksiäsi. :)
PoistaMinä olen nyt kiinnittänyt kovasti huomiota Farokseen, kun vasta luin sen Kolme surulaulua Kosovolle, jonka kyseinen kustantamo on julkaissut ja muitakin on sattunut silmiin. Toiminta ei ole suurta, mutta sitäkin kunnioitettavampaa, todellisia kulttuuritekoja nämä tällaisten teosten suomennokset ja julkaisut!
Herääminen tosiaan ansaitsisi lukijoita. Minultakin kirja olisi saattanut mennä ihan ohi ilman Marian juttua - onneksi kuitenkin löysin kirjan, sillä pidin kovasti. Sinä kuvasit hyvin kirjan tyyliä ja tunnelmaa, vaikket ihastunutkaan.
VastaaPoistaMinä huomasin tämän sattumalta kirjastossa ja sen jälkeen löysin teidän muiden jutut kirjasta, mikä vahvisti lukuintoa entisestään ja kyllähän se kannatti. Kiitos, Liisa, tämä oli miellyttävä ja hyvä lukukokemus, vaikkei ihan sydämeen asti osunutkaan. Toivotaan Chopinille paljon lukijoita näin sata vuotta myöhässä! :)
PoistaNiin kuin tiedät, saatan hyvinkin hakea tämän huomenna kirjastosta ja lukaista maratonini aikana. :) Olen ollut kauan kiinnostunut tämän kirjan käsittelemistä teemoista ja siksikin tämä on minulle ihan must-read-osastoa. Lisäksi tätä käsiteltiin paljon Mazzarellan Uskottomuuden houkutus -teoksessa, mikä lisäsi mielenkiintoa entisestään. Siinä nostettujen asioiden ja katkelmien perusteella minä sanoisin, etten ihmettele tämän nostattamaa kohua siinä ajassa ja ympäristössä, mutta ei kirja varmaankaan enää onnistu järkyttämään.
VastaaPoistaMinusta se olisi erittäin hyvä ajatus ;) Mutta jos et jostain syystä ehdikään tähän rytäkkään tätä hankkimaan, niin myöhemmin sitten!
PoistaVoi hitto, pitäisi varmaan meikäläisenkin lukea se Uskottomuuden houkutus, en ole aikoihin lukenut mitään asiatekstiä kirjallisuudesta. :)
Menestystä vielä kerran maratoniin! Seurailen ponnistelujasi pääasiassa jälkikäteen mökkeilyn aiheuttaman nettipaaston vuoksi.
Kiitos, kiitos. :) Se Uskottomuuden houkutus on aika raskas teos, vaikkakin mielenkiintoinen.
VastaaPoistaHauskaa mökkeilyä! Me mennään viikon päästä. :)
The Awakening oli mahtava. Hienosti tavoitit arviossasi juuri tuon feministisen innostuksen, syy, miksi tämä pitäisi iskeä jokaiselle pissisrinsessalle käsiin (anteeksi, nyt meni - kröhöm - joo siis jätetäänpä ajatus tähän :D). Silkkiset sukkikset kannattaa myös lukea, hienoimpia novelleja, mihin olen törmännyt! ;)
VastaaPoistaEhdottomasti lukemistoon itse kullekin! ;) Kiitos vinkistä!
Poista