1. maaliskuuta 2013

Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -lukuhaaste päättyy

Muistutuksena, että alkusyksystä aloittamani lukuhaaste Kosmoksen lumoa ja tähtisumua on nyt päättynyt. Vielä ehtii lukemastaan kuitenkin bloggaamaan, jos se on jäänyt tekemättä. Pyytäisin haasteeseen osallistuneita linkkaamaan blogitekstinsä joko tähän tai alkuperäiseen haastepostaukseen ensi maanantaihin mennessä. Osa onkin jo sen tehnyt. Kiitos kaikille osallistumisesta avaruuden valloitukseen!

Itse luin haasteen innoittamana neljä kirjaa. Kolme niistä on laskettavissa tietokirjoiksi ja yksi on romaani.

Parasta oli ilman muuta Esko Valtaojan tekstikokoelma Kosmoksen siruja. Suosittelen Valtaojan kirjoja, etenkin Kotona maailmankaikkeudessa ja Kaiken käsikirjaa, mikäli haluaa lukea tavallisen talliaisen käsityskykyyn mahtuvaa tietoa avaruudesta ja vähän kaikesta.

Pidin osaltaan myös Kari Enqvistin Suhteellisuusteoriaa runoilijoille -kirjasta, joka on erinomainen näyte vaikeidenkin tieteellisten teorioiden ja käsitteiden popularisoinnin taidosta. Teksti on napakkaa ja kirja jaettu niin pieniin lukuihin, että ne jaksaa melkein kuka tahansa kyllä lukea. Sopii ehkä myös opetuskäyttöön, luulisin.

Tarkoitukseni oli lukea enemmänkin aiheeseen liittyvää kaunokirjallisuutta, mutta ainoaksi sen edustajaksi jäi kuitenkin Hannu Rajamäen Kvanttivaras. Kirja on vastikään saanut jatkoa, mutta en ole ihan varma, uskallanko tarttua siihen. Kvanttivaras oli haastavaa luettavaa tällaiselle scifi-ummikolle, mutta kieltämättä sen tarina on aika vetävä, kunhan kärryille pääsee ja siellä pysyy. Ehkä se Fraktaaliruhtinaskin joskus tulee luettua. Ehkä.

Viimeisimmäksi luettavaksi jäi Jyrki Siukosen Muissa maailmoissa – Maapallon ulkopuolisten olentojen kulttuurihistoriaa. Varsin mainio kirja, jossa käydään antiikista alkaen läpi ihmiskunnan mielikuvituksellisia käsityksiä avaruuden asukeista.


Kohtasin hyviä ja kiinnostavia kirjoja, mihin toki äärimmäisen kiehtova aihepiiri antaa aina mahdollisuuden. Omat avaruusseikkailuni eivät pääty tähän, ja toivon, että muutkin innostuvat edelleen ottamaan selvää avaruuden ihmeistä. Itse innostuin lopultakin liittymään Ursan jäseneksi, ja ensimmäinen Tähdet ja avaruus -lehti onkin jo kolahtanut postilaatikkoon.

Avaruuden valloitus jatkukoon!

7 kommenttia:

 1. Kiitos kun muistutit! Luin tämän jo melkein kuukausi sitten, mutta bloggaus oli jäänyt luonnosasteelle. Nyt kipinkapin sen naputtelin valmiikis ja julkaisin: http://tarinautical.blogspot.fi/2013/03/parvela-kaakinen-taro-ja-taivaan-vallat.html
  (Tämä on toinen entreeni, eka kirja oli Valtaoja.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä että muistutuksesta oli hyötyä. Kiva bloggaus sinulla. :)

   Poista
 2. P.S. Minä en ole moneen vuoteen raskinut maksaa Ursan jäsenmaksua. Nyt alkoi taas tehdä mieli saada Tähdet ja Avaruus kotiinkannettuna...

  VastaaPoista
 3. Sinulle on haaste blogissani!

  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Valkoinen Kirahvi. Tämä sunnuntai oli varsin ihana.

   Poista
 4. Täältä löytyvät minun haastepostaukseni:
  http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2012/08/across-universe-matka-alkaa.html
  http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2013/02/beth-revis-miljoona-aurinkoa-across.html

  Piti lukea jotakin enemmän, mutta mutta.. Hyllyssä odottelee esim. Kvanttivaras ja jotakin Valtaojalta. Luin kyllä tyttärelleni Tatun ja Patun avaruusseikkailun, mutta en ole saanut aikaiseksi siitä kirjoittaa. :)

  Kiitos kiinnostavasta haasteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta! Aihe ei onneksi mene pois muodista, eli sen parissa voi hyvin jatkaa edelleen...

   Poista

Kiitos kommentistasi!