30. maaliskuuta 2019

Jussi Saarikoski: Eurooppa, pyörä ja jussi



Jussi Saarikoski on viettänyt ison osan elämänsä loma-ajoista polkupyörän satulassa. Etenkin Euroopan eri kolkat ovat tulleet hänelle tutuiksi maanteitä ja pienempiä reittejä polkien. Saarikoski on kirjoittanut matkoistaan teoksen, joka saa lukijankin kaipaamaan tien päälle.

Eurooppa, pyörä ja jussi (BoD 2019) on kokoelma Saarikosken 1980-luvulta alkaen tekemien pyöräreissujen matkakertomuksia. Kunkin pyörämatkan osalta kerrotaan reitti ja pituus päivissä ja kilometreissä. Teksti itsessään on tehty tien päällä kirjoitettujen matkapäiväkirjojen perusteella. Mukana on myös kuvia matkoilta, ja ne elävöittävät päiväkirjamaista tekstiä monipuolisesti.

Kirjan iso anti on päästä tutustumaan Euroopan teillä kohdattuihin ihmisiin ja nähtyihin paikkoihin. Kaltaiselleni y-sukupolven edustajalle matkailu on aina ollut hyvin helppoa ja vaivatonta, lähes rajatonta mitä Eurooppaan tulee. Saarikosken kirjan mukana pääsee puolestaan eläytymään rautaesiripun jakamaan Eurooppaan, rajatarkastuksiin ja kielimuureihin – aikaan, joka on oikeastikin jo historiaa, mutta herää matkakertomuksen riveillä eloon.

Saarikoski on polkenut niin Alpeilla, Välimeren rannalla, Britteinsaarilla kuin Jäämeren äärellä. Kilometrejä on kertynyt tuhansia ja tuhansia, kuten myös kokemuksia ja tuttaviakin ympäri Eurooppaa. Eurooppa, pyörä ja jussi esittelee Euroopan, joka tuntuu saavutettavalta ja inhimilliseltä. Siinä missä paikoin camping-alueet kohtelevat ahkeraa polkijaa kurjasti, sitäkin suurempaa ystävällisyyttä on saatavilla, kun sitä vähiten odottaa.

Saarikoski antaa vinkkejä pyöräreissuja varten. Mukana on mallilista hänen omista matkatavaroistaan ja vinkkejä, kuinka ne kannattaa kuormaan sijoittaa. Teksti itsessään antaa ideoita, jos pyörämatkailu kiinnostaa. Samalla se hieman kauhistuttaa: Saarikoski itse harrastaa reissuillaan esimerkiksi ravintoa ja lepoa vähänlaisesti. Matkakertomuksista ilmenee ajoittain, että viimeisetkin voimat on poljettu loppuun, matkabudjetti on vähissä ja ravinnon tankkaaminen jää lähes sivuseikaksi. Päivämatkat ovat välillä pitkiä (tai ainakin kuulostavat siltä näin ei-harrastajan korvaan).

Saarikoski ei ole matkaajana vaativa, vaan tyytyy nukkumaan tarpeen tullen myös taivasalla, vaikka pääosin yöt kuluvat teltassa camping-alueilla, ystävällisten ihmisten pihapiireissä tai tuttavien luona. Todellista pienen budjetin ympäristöystävällistä matkailua! Tarvittaessa kulkupeliä on toki huollettava ja hankittava uusia osia, mutta muuten kuluttaminen on minimaalista ja antaa siten hyvää esimerkkiä tämänkin päivän matkailua ajatellen.

Matkakertomuksena Eurooppa, pyörä ja jussi on hyvin aito ja konstailematon. Saarikoski kirjoittaa kokemuksistaan turhia jaarittelematta ja onkin helppoa kuvitella, kuinka rivejä on aikanaan syntynyt taskulampun valossa pitkien matkapäivien jälkeen. Jonkin verran jäntevöitystä teksti olisi kaivannut, ja osin se on puuduttavan raportoivaa ja selostavaa. Siitäkin huolimatta uusia matkapäiviä ja reissujen vaiheita on hauskaa seurata ja olla mukana mutkaisilla sorateillä ja yhä uusien kaupungien kaduilla ja camping-alueilla.


Jussi Saarikoski: Eurooppa, pyörä ja jussi
Books on Demand 2019
360 s., e-kirja

Arvostelukappale.

Haasteet: Osallistun kirjalla Elämä, kerta kaikkiaan! -haasteeseen.

4 kommenttia:

  1. Tarkkanäköinen ja perusteellinen analyysi kirjasta. Tunnen Saarikosken pitkän työsuhdekaveruuden perusteella ja olen ollut kirjaprosessissa mukana jonkinlaisena kommentaattorina ja "takapiruna". On hienoa, että joku näkee näin paljon vaivaa korkeatasoisen kirja-arvioinnin tekemisee,. Vahinko, että palaute on luettavissa vain blogisivuillasi.
    Terveisin Matti Illi (50 000 sivua vuodessa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjaprosessissa on kyllä tärkeää olla joku tukena ja kriittisinä silminä. Siitä on tukea niin kirjailijalle kuin lopputuloksellekin. Kiitos mukavasta kommentistasi ja hyviä lukuhetkiä tällekin vuodelle!

      Poista
  2. Kirja on tuossa pöydällä odottamassa lukemista. Tapasimme lapsenlapseni kanssa Jussin 3 tuntia sitten täällä meidän kylällä Eckerön Posti- ja Tullitalon pihalla. Oli mukava jutusteluhetki, vahinko että se jäi niin lyhyeksi. Meillä kun on jonkin verran yhteistä, molemmat ajamme Olmo merkkisellä maantiepyörällä. Terveisin, Tapani Sivėn, Eckerö, Åland.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Tapani mukavasta kommentistasi, minkä huomasin vasta nyt. Ilmeisesti olet jo lukenut kirjan, mitä tuumaat, pitävätkö Suketuksen huomiot paikkansa? - Tämän kirjan jälkeen on ilmestynyt kaksi uutta kirjaa: Fillaristin seikkailut Euroopassa ja aivan äskettäin omakustanteisena Kohtaamisia Euroopassa,(joka on saatavissa vain minulta) kirjoitettu samalla tyylillä, mutta otettu huomioon myös Suketuksen vihjeet. Eka kirja on käännetty myös englanniksi: Europe, bike and jussi. Kirjoitan myös jatkokertumusta Facbookin ryhmään, joka on nimeltään: ´Maata pitkin matkustavat´, jos kiinnostaa. Parhaat kiitokseni Suketukselle ja ehkä tapaamme vielä uudestaan Tapanin kanssa, jos hän tulee Olmoilemaan Facebook-ryhmään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!