▼
5. huhtikuuta 2018
Kahden kuun kuukauden kielet
Kuukauden kieli -haasteessa on edetty jo 1/4 verran. Tammikuun kieli oli ranska. Huhtikuun kieli on portugali, ja sopiva kirja onkin sitä varten jo hankittuna.
Palataan kuitenkin ajassa taaksepäin. Helmikuussa vuoroon pääsi aina yhtä kiehtova japani. Kuun lopussa luinkin sattumalöydön kirjastosta, japanilaisen Ihara Saikakun 1600-luvulla kirjoittamista novelleista koostuvan kokoelman Päässälaskua.
Novellit sijoittuvat kirjoitusaikaansa ja paikkaansa, 1600-luvun Japaniin. Ne ovat lyhyitä tuokiokuvia kaupunkielämästä, rahankäytöstä ja moraalista. Päähenkilöinä on kauppiaita ja monenlaisia kuluttajia, teemana useimmiten ahneus ja tapainturmellus. Novelleihin sisältyy opetuksia ja viestejä, joiden mukaan paha saa lähes aina palkkansa ja ahneudesta sakotetaan. Ehkä.
Ihara Saikakun tyyli on nokkela ja pisteliäs. Martti Turunen on suomentanut tekstit niin, että nykyihmisenkin on niitä helppoa lukea ja ymmärtää. 1600-luvun japanilainen kaupunkikulttuuri herää eloon turuilla, toreilla ja kotialttareilla. Iso osa novelleista sijoittuu vuodenvaihteeseen, siihen hetkeen, jolloin uusi, parempi elämä on taas mahdollinen ja vanhat synnit saa harteilta – jos saa. Esi-isillä on suuri merkitys, kuten myös veloilla ja niiden perinnällä.
Ihara Saikakun (1642–1693) tuotannosta on suomennettu muutakin, ja saatanpa hyvin tarttua niihin jossain vaiheessa. Sinänsä novellit eivät tarjoa nykyproosan ystävälle kovin suuria oivalluksia, mutta sitäkin enemmän ihastuin historialliseen Japaniin ja sen tapakulttuuriin, josta Päässälaskua tarjoaa hyvinkin rahvaanomaisen ja siksi niin kiehtovan kuvan.
Maaliskuun kielikokemukseni sijoittui puolestaan Puolaan. Valikoin luettavakseni puolalaisen Nobel-kirjailijan Wisława Szymborskan (1923–2012), jonka tuotantoon olen jo pitempään halunnut tutustua. Luettavakseni päätyi lähes koko Szymborskan uran kattava kokoelmateos Hetki, jossa on runoja vuosilta 1945–2004 eri kokoelmista.
Szymborska kirjoittaa sangen suorasanaista lyriikkaa, jolla hän kuvaa muutosta, historiaa ja elämän käänteitä niin yksilön kuin yhteisön näkökulmasta. Osa kokoelmaan valituista runoista on pidempiä, tarinamaisia runoelmia, osa lyhyempiä, kuin siivuja. Szymborskan kieli on Martti Puukon suomentamana kaunista ja taipuisaa.
" - - Niin on käynyt, että olen ja katselen.
Ilmassa yläpuolellani lentää räpyttelee valkoinen perhonen,
siivillä, jotka kuuluvat vain sille
ja käsieni ylitse liikkuu varjo,
ei muu, ei mikä tahansa, vaan juuri sen oma.
Tuollaisen näkymän edessä katoaa varmuuteni
siitä, että se mikä on tärkeää
on tärkeämpää kuin se mikä ei ole."
Runoissa on kuitenkin paljon sellaista, mikä pitää minua loitolla, eikä anna sujahtaa mukaan niiden maailmaan. Koska tiedostan Szymborskan olevan kirjallisuuden nobelisti, lukemisessakin on omat kynnyksensä. Ehkä kuvittelen, että Szymborska on niin korkealentoista ja kunnioitettua, ettei minulla ole sen kimppuun mitään asiaa. Tämähän on tietenkin aivan virheellinen oletus, typerä asenne, josta ei ole mitään iloa.
Jokin silti piti etäällä. Ehkä minun oli vaikeaa keskittyä, ehkä yritin löytää syvempää liian sinnikkäästi, liian tietoisena.
Onneksi osa kokoelman runoista solahti sisääni sujuen. Olen valmis tutustumaan Szymborskaan vielä tarkemminkin, sillä uskoisin selkeämmistä, yhteen tarkoitetuista kokoelmista löytyvän minulle enemmän tartuttavaa. Niissä on ehkä suurempi mahdollisuus tyylin omaksumiselle ja tutuksi tulemiselle.
Ihara Saikaku: Päässälaskua
Suomentaja: Martti Turunen
Otava 1982
175 s.
Seken munezanyō (1692)
Kirjastosta.
Wisława Szymborska: Hetki
Suomentaja: Martti Puukko
Like 2004
215 s.
Kirjastosta.
_________
Haasteet: Kuukauden kieli -haaste siis etenee helmi- ja maaliskuun osalta. Maailmanvalloitukseen nappaan Puolan. Novellihaaste2 paisuu 20 novellilla. Szymborskan kirja sopii Runo18-haasteeseen ja Seinäjoen kirjastohaasteeseen (kohta 14. Nobel-palkitun kirjailijan teos).
Saikakun tuotantoon sietää kyllä tutustua, olen ne kolme suomennettua lukenut ja yhdestä blogannut (Viisi naista jotka rakastivat rakkautta), ja myös yhdestä suomentamattomasta (Comrade Loves of the Samurai), ja ovat kyllä erinomaisen suositeltavia.
VastaaPoistaJa Szymborskasta olen myös pitänyt (ja blogannut).
Jep, kyllä varmastikin jatkan kumpaankin tässä esiin tulleeseen kirjailijaan tutustumista myöhemmin.
PoistaOi, minkä löydön oletkaan tehnyt! Ihara Saikakuun haluan ehdottomasti tutustua, kirjaan nimen ylös.
VastaaPoistaSzymborskan Hetken kanssa minulle kävi samoin, se jäi etäiseksi. Ja silti kiinnostukseni heräsi, palaan häneen varmasti myöhemmin uudestaan, kenties jonkun toisen teoksen kanssa.
Kokeile ihmeessä Saikakua, aikamatka 1600-luvun Japaniin on melkoisen huikea! Szymborskassa on juuri tuo, kiinnostus heräsi vaikken aivan päässyt kärryille.
PoistaPiti tulla lukemaan ajatuksiasi Szymborskasta. Kokeilepa kokoelmaa Ihmisiä sillalla, joka oli ensimäinen szymborskani ja hullaannuin siihen. Minulle Szymborska tulee aivan iholle, mutta ehkä tuossa Hetkessä on jo liikaa tavaraa.
VastaaPoistaIhara Saikakusta en ollut kuullutkaan. Olipa mainiota, että poikkesin tännekin...
Kiitos vinkistä, Elina! Kokeilen sitä, laitan muistilistaan seuraavaa kirjastokeikkaa ajatellen. Missään nimessä en halua vielä luovuttaa Szymborskan kanssa.
PoistaOn aina mukavaa, kun poikkeat ja jätät siitä jäljen! :)