▼
9. tammikuuta 2018
Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Angie Thomasin Viha jonka kylvät on nuorten aikuisten romaani, josta jo moni on sanonut, että se on tärkeä keskustelunavaaja ja raikas, uusi ääni, joka ei kumartele kuvia.
Niinhän se on.
Viha jonka kylvät kertoo 16-vuotiaasta Starrista, joka käy lähes ainoana mustaihoisena Sitä Kaupungin Parempaa Koulua, vaikka asuukin perheineen getossa, Garden Heightsissa. Starrin perheen elämä kietoutuu monenlaisten oksien ympärille. Yhtäältä on äidin työ sairaanhoitajana ja poliisieno, toisaalta vankilatuomionsa istunut ja sittemmin elintarvikekauppaa pyörittämään alkanut isä, jolla on Starrin kanssa lähes samanikäinen avioliiton ulkopuolinen poika toisen naisen kanssa – joka sattuu vielä olemaan kimpassa kaupunginosan kovaotteisimman rikollisjengin pomon kanssa.
Starr tasapainoilee eri rooliensa välissä, kertoo ja piilottaa aina tarpeen mukaan. Koulukavereilleen hän on "se kiintiömusta", kotiseudulla puolestaan "se paremman koulun penska". Valkoihoinen poikaystävä Chris on ihana, mutta silti toisesta maailmasta rikkaine vanhempineen.
Kevätloman päätösbileiden iltana Starrin elämä keikahtaa peruuttamattomasti kumoon, kun hän lähtee väkivaltaisiksi äityneistä kotibileistä parhaan lapsuudenystävänsä Khalilin kanssa rauhallisemmille vesille. Poliisi pysäyttää heidän autonsa mitättömän pikkuseikan vuoksi, mutta tilanne eskaloituu ja päättyy siihen, että poliisi ampuu Khalilin Starrin silmien edessä.
Khalilin kuolemasta alkaa tapahtumien vyöry, jota kukaan ei voi eikä ehkä haluakaan estää. Starr joutuu pyöritykseen, josta ei pääse pois, ja joutuu myös kohtaamaan omat ajatuksensa, käsityksensä, mielipiteensä ja myös muistonsa. Hänen on päätettävä, uskaltaako nousta sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja uskaltaako lähteä todistajaksi oikeuteen, jota Khalilin ampunutta poliisia vastaan käydään.
Viha jonka kylvät kuvaa maailmaa, joka on minulle vieras. En ole koskaan joutunut miettimään, mitä mieltä suomalainen poliisi minusta on enkä pelkäämään, että minuun kohdistetaan väkivaltaa ihonvärini vuoksi. En millään muotoa voi väittää ymmärtäväni, miltä sellainen pelko tuntuu – mutta ymmärrän pelon olemassaolon hyvin.
Thomas on kirjoittanut Starrin erinomaiseksi minäkertojaksi. Starr on aito, kursailematon, kuusitoistavuotiaan epävarma ja kuitenkin joissain asioissa kova kuin kivi. Starr joutuu kokemaan järkyttäviä hetkiä, menetyksiä ja itseensä kohdistuvia ylettömiä vaatimuksia ja odotuksia, mutta säilyttää silti huumorintajunsa ja tiukan asenteensa. Hänen perheensä on kolhuistaan huolimatta tiivis ja toisistaan välittävä, vanhemmat paiskivat hommia ja näkevät paljon vaivaa saadakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden. Toisaalta Garden Heights on Starrin perheen koti, kaikkine grafitteineen, huumekauppiaineen, kolhuisine asfaltteineen, aseellisine selkkauksineen ja alhaisine tulotasoineen.
Viha jonka kylvät on tärkeä ja ajankohtainen nuorten aikuisten kirja, joka tarjoaa aidon näkökulman maailmaan, jota harva täällä Suomessakaan ymmärtää. Sen tarina on lukemisen ja kokemisen arvoinen ja ennen kaikkea se kertoo aiheista, joista vaikeneminen ei yksinkertaisesti enää käy.
Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Suomennos: Kaijamari Sivill
Ulkoasu: Päivi Puustinen
Otava 2017
397 s.
The Hate U Give (2017)
Ennakkokappale Hel YA! -festareilta.
________
Toisaalla: Yöpöydän kirjat, Amman kirjablogi, Kirja vieköön!, Kirjapöllön huhuiluja, Reader, why did I marry him?, Kirjasähkökäyrä, Donna mobilen kirjat, Mitä luimme kerran, Tekstiluola, Kirjapolkuni, Carry on reading, Kirjavarkaan tunnustuksia
Haasteet: Helmet-haasteen kohta 17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa, Seinäjoen kirjastohaasteen kohta 34. Kirja, jossa käydään oikeutta, Yhdysvallat-lukuhaaste (Afroamerikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja).
Hienosti esittelet kirjan, kiitos myös linkityksestä <3
VastaaPoistaKun katselee uutisista mellakoita ja mielenosoituksia tai kuulee ampumisista mustilla asuinalueilla, on parasta lukea myös aiheesta. Kirjoittajalla on myös omakohtainen kokemus slummialueella asumisesta, joten aihe on päivänpolttava. Aihe on myös pitkäikäinen ja juontuu kaukaa historiasta, jo siitä kun mustia ihmisiä vietiin Afrikasta orjiksi Amerikkaan valkoisille omistajille ja he tekivät mitä halusivat orjille. Ihmisten tasa-arvo ei vain joistakin syistä toteudu.
Jep, tästä aihepiiristä on kyllä syytä pysytellä kärryillä, sillä tällainen yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus ja levottomuus ovat ilmiöitä, joilta ei voi sulkea silmiään.
PoistaRakastuin Starriin <3 Juuri kuten sanot - kova kuin kivi ja toisaalta haavoittuvan herkkä.
VastaaPoistaViikonloppuna katsoin televisiosta tosi hyvän dokumentin (en tietenkään muista nimeä!), jossa toimittaja kävi eri Euroopan maissa ja peilasi ao. maiden oloja Yhdysvaltain oloihin. Dokumentissa tuli hyvin esiin myös mustien kansalaisuusoikeustaistelut - ei niin kaunis menneisyys Usalla.
Mahtava päähenkilö kyllä, niin elävä ja mieleenpainuva.
PoistaRiitta, olet varmaan nähnyt Michael Mooren dokumentin Where to invade next, veikkaisin.
VastaaPoistaKiitos Riitalle ja sinulle Leena tästä dokkarivinkistä, pidän sen mielessäni.
PoistaViha jonka kylvät oli kirjavuoden 2017 parhaita lukukokemuksiani. Hienoa, että teos suomennettiin tuoreeltaan ja sen saama vastaanotto on ollut todella positiivista. Itse asiassa en muista nähneeni yhtään negatiivista kommenttia kirjaan liittyen. Odotan mielenkiinnolla, millainen hänen toinen teoksesta tulee olemaan, sillä se kaiketi sijoittuu samoille kulmille missä Starr asui.
VastaaPoista