▼
16. marraskuuta 2017
Marianna Kurtto: Tristania
"Pitää varoa mitä tahtoo, pitää miettiä mitä toivoo, ja tällaistako on kun toiveet täyttyvät."
Runoilijana ja suomentajana aiemmin julkaisseen Marianna Kurton esikoisromaani Tristania on niin monella tavalla täydellisen hieno romaani, etten edes tiedä, mistä aloittaa. Se vei tarinallaan, kielellään ja tunnelmallaan minulta jalat alta, pyyhkäisi varoittamatta ylitseni kuin aalto eteläisellä Atlantilla, tavoitteli varpaita purkautuvan tulivuoren laavan tapaan ja suhisi korvissani niin kuin vain merituuli voi.
Kirjan miljöönä on kenties maailman syrjäisin paikka: Atlantin valtameressä sijaitseva pieni saari Tristan da Cunha, josta on lähimmälle toiselle saarelle Saint Helenalle 2000 kilometriä matkaa. Miten sellainen paikka voi olla, miten siellä voidaan asua? Hyvin, huonosti ja kaikilla tavoin siltä väliltä, kuten Kurtto romaanissaan näyttää.
Tristania seuraa saaren asukkaiden elämää ja sielua, on vuosi 1961. Lars on perheenisä, syntyperäinen tristanilainen, mutta huomaa yhtäkkiä muuttuneensa britiksi, jättäneensä nousematta paluulaivaan. Hän on rakastunut lontoolaiseen kukkakaupan myyjään, ja haaveiluun taipuvainen kun on, antaa tunteen viedä.
Kotona Tristanilla Larsin vaimo Lise ja poika Jon elävät kuten ovat ennenkin eläneet: tuliperäisen saaren antimilla, yhteisössä joka on tiivis ja tarkkaavainen. Kun tulivuori purkautuu, jännitteet repeävät uuteen muotoon.
Ja kaikesta tästä Lars lukee sanomalehdestä vasta monta päivää myöhemmin.
Kurtto hallitsee käyttämänsä kielen kuin ruhtinatar, pitää tarinansa langat ja jännitteen kohdillaan, paljastaa ihmisyydestä jotain niin raastavan tuttua ja silti uutta ja raikasta, omalla tavallaan kerrottuna. Olin Tristanian äärellä siinä perinteisessä himolukijan ongelmassa, jossa haluaa sekä ahmia että säästellä romaania, joka puhuu juuri minulle ja minun kielelläni.
Romaanin henkilöt ovat kokonaisia, vahvoja. Harvasta heistä voi yksioikoisesti pitää: he ovat yhtä arvaamattomia ja monisärmäisiä kuin saari, jolla asuvat. Ihmisyydessä on jotain hyvin universaalia, sen tiedämme. Ja sen Marianna Kurtto kirjoittaa eläväksi, koetuksi, uskottavaksi.
Lienee selvää, että huumaannuin? Hyvä. Uskallan arvioida lukeneeni nyt vuoden parhaan kotimaisen romaanin. Se on jotain se.
Marianna Kurtto: Tristania
Ulkoasu: Anna Makkonen
WSOY 2017
331 s.
Omasta hyllystä.
_________
Toisaalla: Tekstiluola, Kirjaluotsi, Lumiomena, Kirja vieköön!, Täysien sivujen nautinto, Mitä luimme kerran
Haasteet: Kirjallinen maailmanvalloitus (Tristan da Cunha on Saint Helenan alainen)
Tämä oli niin hieno, että vei minultakin jalat alta. Täysosuma Kurtolta ja vähän päälle. Runsaat 300 sivua ja koko maailma. Se on jotain se! Toiveeni Finlandia-ehdokkuudesta ei toteutunut, harmi.
VastaaPoistaTodellakin on, nautin tämän lukemisesta niin paljon. Kunpa pitäisin sen tunteen mielessäni ja muistissani silloin, kun sattuu jotain vähemmän kolisevaa kohdalle. Minäkin toivoisin tälle (palkinto)näkyvyyttä.
PoistaKiitos esittelystä! Kuulostaa kirjalta, jonka haluaisin lukea.
VastaaPoistaTietenkin haluat – tämä on aivan upea! ;) Hyviä lukuhetkiä, kun niiden aika koittaa!
PoistaOoh! Kuulostaa niin hienolta, että meni heti varaukseen.
VastaaPoistaMahtavaa, Paula! Tämä on hieno romaani, vahva ja taipuisa. Aivan omanlaisensa maailma.
Poista