Anne Leinosen novellikokoelma Pienen rasian jumala esittelee yhdeksän vaihtoehtoa tuntemallemme todellisuudelle. Leinosen novelleissa tuttu saa uuden kaiun, omat tavat käännetään ympäri, yleisestä tulee harvinaista ja harvinaisesta yleistä.
Olin novelleiden vietävänä vastaansanomatta. Leinonen nostaa teemoikseen lapsuuden, kohtaamisen, sanojen merkityksen ja muistamisen. Kahdessakin novellissa lapsien syntyminen on vähentynyt merkittävästi ja oman lapsen voi saada vain erityisellä luvalla tai onnekkaasti kieroillen. Sanojen mahti vie uudelle planeetalle, jossa äänet pidetään hallinnassa, jotta tasapaino säilyy – mutta miksi tasapainoa edes haetaan?
Nahat kertoo maankiertäjänaisesta, jonka ihoon tatuoidaan ja kirjotaan muistoja kylissä, joissa hän kulkee. Aika ajoin nahka on luotava uudelleen, jotta tarinat pääsevät maaliinsa ja iho voi ottaa uudet vastaan. Novelli on hyvin fyysinen, omaakin ihoa alkaa kiristää sitä lukiessa.
Ken vainajia muistelee kääntää ympäri käsityksen oikeasta tavasta varjella kuolleiden muistoa. Entä jos ihminen veisi kuollessaan mukanaan merkinnät ja muistot, joita hänestä on? Entä jos kuolleiden muistaminen olisi kiellettyä, koska se pitää vainajat puolimatkassa ennen tuonpuoleista eikä päästä heitä vapaaksi?
Tilastollisesti syyllinen on kierolla tavalla veikeä. Sen dystooppisessa yhteiskunnassa kaikki virheet ja poikkeamat seulotaan tilastollisin menetelmin, eikä vastaan voi sanoa. Yhteiskunnan rattaat pyörivät massiivisten virastojen ja tilastonikkaroinnin varassa. Novelli herättää miettimään, kuinka helposti itse virkamiehenä saattaa suhtautua tietynlaisiin ilmiöihin tai ihmistyyppeihin jonkinlaisina tilastollisina, väistämättöminä tosiasioina, joiden olemassaolo on vain hyväksyttävä ilman, että niille voisi tehdä mitään.
Pienen rasian jumala on kokoelma, jonka novellit piikittelevät ja pistävät. Ne näyttävät, ettei totuttuun kannata luottaa, eikä maailmaa ympärillä tule pitää itsestäänselvänä. Tapamme, muistomme, kokemuksemme ja sääntömme ovat olemassa, koska yhteinen sopimus pitää ne voimissaan. Entä jos yhteistä sopimusta ei olisikaan tai sovittaisiin tyystin toisin?
Leinosen kynä on kepeä ja teksti sujuvaa. Muutamassa novellissa olin hieman pettynyt jossain määrin alleviivaavaan lopetukseen, mutta muuten en löydä kokoelmasta mitään nuristavaa. Luen ehdottomasti Leinosen muun tuotannon ja seuraan jatkossa tarkasti, mitä hän julkaisee.
Anne Leinonen: Pienen rasian jumala ja muita novelleja
Ulkoasu: Laura Noponen
Atena 2015
228 s.
Kirjastosta.
________
Toisaalla: Taikakirjaimet, Täysien sivujen nautinto, Hemulin kirjahylly
Haasteet: 62. luettu kirja 100 kirjaa vuodessa -haasteessa. 9 novellia Novellihaasteeseen.
________
Puolen vuoden mittainen inspiroiva matka Novellihaasteen parissa päättyy tänään. Nyyh, olisin ollut valmis huomattavasti pidempäänkin rutistukseen! Luen novelleja muutenkin, mutta haaste toimi omalta osaltani entistäkin suurempana innoittajana tarttua lyhytproosaan. Kiitos siis Ompulle Reader, why did I marry him? -blogiin tästä mainiosta lukuhaasteesta.
Luin yhteensä 256 novellia. Kokonaisia novellikokoelmia karttui 20, minkä lisäksi luin yhden yksittäisen novellin, F. Scott Fitzgeraldin The Curious Case of Benjamin Button. Se oli myös ainoa, jonka luin englanniksi. Keskeneräiseksi jäi Lauri Otonkosken toimittama Ilon ja kivun kääntöpiiri (WSOY 2004), joka on laaja kokoelma Saharan eteläpuolisen Afrikan novellikirjallisuutta. Ehdin lukea kokoelmasta 12 novellia, jotka lasken mukaan tämän haasteen kokonaismäärään. Luen kirjan loppuun ajallaan ja bloggaan siitä sitten.
Maantieteellisesti (kirjailijoiden mukaan ajatellen) liikuin Suomessa, Unkarissa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Vietnamissa, Venäjällä sekä useassa Afrikan maassa. Kotimaisia kokoelmia luin 13. Vanhimmat lukemani novellit olivat 1800-luvun lopulta, tuoreimmat oli julkaistu tänä vuonna.
Haaste oli siis minulle todella mieluisa. Novellit rokkaa!
Tässä vielä lista lukemistani novellikokoelmista ja linkit bloggauksiin:
Gyula Krúdy: Punaisen härän majatalo (17 novellia)
Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia (7 novellia)
Heikki Nevala, Anni Nupponen & Shimo Suntila (toim.): Ruumiittomat – suomalaisia aavenovelleja (14 novellia)
Hanna Hauru: Liian pienet sandaalit (17 novellia)
Zinaida Lindén: Nuorallatanssija (10 novellia)
George Saunders: Sotapuiston perikato (7 novellia)
Maija Haavisto & Juha Jyrkäs (toim.): Marraskesi – tarinoita iholta ja ihon alta (11 novellia)
Kari Välimäki: Todensanat (30 novellia)
Stephen Crane: Morsian saapuu kaupunkiin ja muita lännentarinoita (6 novellia)
Joyce Carol Oates: Tavallinen rakkaus (12 novellia)
Jani Saxell: Huomispäivän vartijat (6 novellia)
Erkka Leppänen & Markus Harju (toim.): Praedor – Kirotun maan kulkijat (12 novellia)
F. Scott Fitzgerald: The Curious Case of Benjamin Button
Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (12 novellia)
Nam Le: Merimatka (7 novellia)
Kaarina Helakisa: Naisen paikka (11 novellia)
Päivi Alasalmi: Koirapäinen pyöveli (20 novellia)
Sari Vuoristo: Säätiedotus merenkulkijoille (10 novellia)
Harry Salmenniemi: Uraanilamppu ja muita novelleja (13 novellia)
Ljudmila Ulitskaja: Tyttölapsia (12 novellia)
Anne Leinonen: Pienen rasian jumala ja muita novelleja (9 novellia)
Lauri Otonkoski (toim.): Ilon ja kivun kääntöpiiri – Afrikkalaisia novelleja Saharasta etelään (12 luettua novellia, kokoelma kokonaisuutena kesken)
Ooh, oletpa lukenut mahtavan valikoiman novelleja ja laajalla skaalalla. Hyviä vinkkejä listallasi. Minustakin tämä oli antoisa haaste. Onneksi se saa jatkoa Nipvet-blogissa.
VastaaPoistaYllättävän laaja skaala lopulta tulikin, vaikka painotus oli kotimaisissa novelleissa ihan huomaamatta. Novellirakkaus vain vahvistui. Minäkin odotan jatkoa innolla!
PoistaHurja määrä novelleja, Suketus! Olet ollut ahkera. Totean saman kuin sinäkin, että hyvin innoittava oli tämä Ompun haaste.
VastaaPoistaEnemmänkin olisi tullut, ellei lukujumi ja -väsymys olisi iskenyt huhtikuussa, jolloin en lukenut oiken muutenkaan. Mutta novellit toimivat minulle yleensä hyvin niin välipalana kuin pääruokanakin. Ihana haaste.
PoistaUskomaton määrä, novellit todellakin ovat sinun juttusi! Haaste tuli mielestäni tarpeeseen, moni on varmasti lukenut niitä enemmän kuin ennen :)
VastaaPoistaNäin on, viimeistään nyt sen myönnän. ;) No ei, olen sen aiemminkin tiennyt, mutta tässä novelli-into vain entisestään painottui. Olen samaa mieltä, haaste varmasti toimi sellaisille, jotka eivät välttämättä muuten olisi niin paljon lukeneet novelleja. Niiden lukeminen kannattaa!
PoistaTodella vaikuttavan määrän olet novelleja haasteeseen lukenut, vau! Ja tämä Leinosen teos menee muistiin korvan taakse. :)
VastaaPoistaJes, tämä on tosi hyvä kokoelma, novellit ovat hienosti erilaisia keskenään, mutta kuitenkin jonkinlaisella yhteisellä tyylillä.
Poista