▼
10. syyskuuta 2015
Pia Pesonen: Maatuska
Irina on neuvostoliittolaisen loikkarin Tamaran tytär, ryssittelyä ikänsä kuunnellut, huonossa avioliitossa elävä yhden lapsen äiti ja röntgenhoitaja, joka ei juuri nuku. Kun Tamara kuolee, alkaa pesänselvitys kaikilla mahdollisilla tavoilla.
On tyhjennettävä Lauttasaaressa oleva asunto. On päätettävä, mitä tehdä äidin kymmenille maatuskanukeille. On tehtävä perunkirjoitus, otettava vastaan se, minkä perintönä saa. Ja on saanut jo. Ja joskus olisi hyvä nukkuakin.
Irina alkaa penkoa omaa identiteettiään ja perhehistoriaansa urakalla. Unettomana kaikki saa mittasuhteet, joita on vaikeaa liittää enää todellisuuteen. Uni ja valve sekoittuvat, muistot ja kuvitelmat samoin. Kuka Tamara oikein oli, mistä hän tuli, mitä teki ja jätti kertomatta tyttärelleen?
Pia Pesosen esikoisteos, novellikokoelma Urho Kekkonen Straße, oli mahtava lukukokemus kolmisen vuotta sitten. Kirjasta on tehty elokuvakin, jota en kylläkään ole nähnyt. Olin ilahtunut, kun huomasin Pesoselta ilmestyneen uuden kirjan, vieläpä romaanin.
Ensikosketuksen kaltaista intoa en Maatuskan kanssa kuitenkaan kokenut. Pesosella on vinkeä kirjoitustyyli, jollain tapaa vimmainen ja innokas, mutta samalla sitä on hieman raskasta lukea. Lauseet ovat napakoita, ne tulevat kuin kirjoituskoneella hakaten. Pohjavire on mustanpuhuva, joskin vinolla hymyllä varustettuna.
Minusta ehkä tuntui liiaksi siltä, että kanssani leikiteltiin härnäten. Annettiin hieman liekaa ja sitten kuitenkin kiskaistiin se ulottumattomiin. Lukiessa pää alkoi tuntua raskaalta samaa tahtia, kun Irinan univaikeudet pahenivat entisestään.
Pidin eniten Tamaran näkökulmasta kerrotuista pätkistä 1960-luvun lopulta, ajalta ennen ja jälkeen loikkauksen. Tamara on Irinaa kiehtovampi hahmo kirjassa, sillä Irina kietoutuu koko ajan vahvemmin vapisevan mielensä ja unettomien öidensä ympärille. Tamara sen sijaan on täynnä nuoruuden paloa, rakkautta, rohkeutta ja sitten ikävää, surua ja pelkoa. Hänen tunteensa tuntuvat aidommilta, sillä ne ovat selkeämpiä, normaalimpia. Irina taas on puuroutuvien ajatustensa ja jaksamattomuutensa vanki.
Maatuska on perhetarina, jonka kuvaamat perheet ovat – tietenkin – onnettomia omalla tavallaan. Irinan ja Pietarin avioliitto on kauheaa luettavaa – ja juuri siksi tuskastuttavan kiehtovaa. On ylipäänsä ihme, että Irina pysyy kasassa niinkin kauan kuin pysyy, mutta niin vain sitä kaiketi kasvaa vahvaksi ja taittumattomaksi, kun aina on altavastaajana.
Romaani kuorii itsestään yhä uusia kerroksia ja uusia tarinoita. Se on yhtä aikaa kuin nukketeatteri ja näyteikkuna-asetelma ja silti elävä tarina, päivästä ja unettomasta yöstä toiseen kulkeva elämä. Irina ei ole aikoihin ollut oman elämänsä pääroolissa, mutta siitä huolimatta hän jaksaa avata uusia ovia ja yrittää päästä vielä jotain kautta karkuun kaikkea sitä, minkä on onnistunut keittämään kasaan.
Vimmaa ja unettomuutta. Puunukkeja ja vaihtuvia mielentiloja. Maatuska ei anna avata itseään helpolla.
Pia Pesonen: Maatuska
Ulkoasu: Jenni Saari
Teos 2015
251 s.
Arvostelukappale.
______
Maatuskasta myös Suomi lukee -sivustolla.
Minä en ole tuota novellikokoelmaa lukenut, mutta vähän alkoi kyllä kiinnostaa Maatuskan jälkeen. Pesosella on kirjassaan ovelaa huumoria, joka kolahti minuun, kirjoitustyylin lisäksi. Kyllä kannatti lukea. :)
VastaaPoistaSuosittelen! Se on minusta aika paljonkin hilpeämpi, vaikkakin sellaiseen mustan huumorin tyyliin.
PoistaOlen noin niinkun periaatteessa uusien kirjojen lakossa. Kirjoitat kyllä tavalla, joka uhkaa lakkoani. Olen vaan nyt jotenkin tuskastunut siihen, että luen niin paljon uusia/suht uusia kirjoja ja haluaisin lukea vanhempia helmiä enemmän. Pia Pesonen on minulle nimenä ihan vieras, joten senkin vuoksi luin taitavaa bloggaustasi suurella ilolla.
VastaaPoistaYmmärrän, minäkin harkitsen sitä aina ajoittain. On niin paljon luettavaa ja niin vähän aikaa... Tässä tarinassa on paljon kerroksia, se voisi myös tarvita toisen lukukerran, mutta jää kyllä väliin. Etenkin novellikokoelmaa suosittelen lämpimästi.
PoistaEn ole kuullutkaan Pia Pesosesta, minäkään. Kiitos aika tyhjentävän oloisesta esittelystä. Ymmärsin hyvin kuinka Irinan unettomuus ja sen kaiken sumentava seuraus saattaa olla raskasta luettavaa - ehkä toisen romaanin aihe? - kun taas Tamaran elämä vähän vaihtelevimmissa kuvioissa.
VastaaPoistaIso kysymys on myös äidin ja aikuisen tyttären suhde, josta tosin saadaan vain tyttären näkökulma. Ihan kuin kirjassa olisi kaksi tasoa, jotka eivät aivan kohtaa. Pesosen esikoisteosta eli tuota novellikokoelmaa suosittelen kyllä suuresti.
Poista