▼
31. tammikuuta 2015
Eeva Joenpelto: Tuomari Müller, hieno mies
Olen jälleen ollut mainonnan uhri. (Olen niin helppo, niin helppo!) Elisa Kirja kauppasi tuossa taannoin, ehkä Finlandia-palkinnon jakamisen kynnyksellä, vanhoja Finlandia-voittajia edulliseen hintaan e-kirjoina. Selailin valikoimaa ja silmiin osui Eeva Joenpellon Tuomari Müller, hieno mies (WSOY 1994, Finlandia-palkinto luonnollisesti samalta vuodelta). Klik klik, ostos oli tehty.
Luin kirjaa pääasiassa työmatkoilla, ja aikaa se vei, sillä sivuja piisaa. Olin aika utelias, sillä minulla ei ollut oikein ennakko-oletuksia (ainakaan paikkaansa pitäviä). En ole aiemmin lukenut Joenpeltoa, vaikka nimi on tuttu. Ajattelin, että kirjan nimi voisi olla jotenkin käänteinen. Ehkä tuomari Müller ei olekaan niin hieno mies?
No, kyllä hän on. Gösta Müller on pirtukeisarin äiditön poika, pikkukaupunkiin jo natiaisena hylätty, piikojen kasvattama. Naapurin puutarhuri perheineen pitää pojasta edes vähän huolta. Perheen pojasta Martista tulee Göstalle elinikäinen ystävä ja taistelupari.
Eletään Uudellamaalla, nimettömässä pikkukaupungissa, jonka hallinnossa on omat kommervenkkinsä. Kun Gösta palaa kotikaupunkiinsa opiskeltuaan juristiksi, hän ei voi aavistaa, mitä kaikkea on tulossa vastaan. Göstasta tulee pankinjohtaja, jolla on aina aikaa asiakkailleen, muttei koskaan aikaa kunnallispolitiikan kiemuroille. Sekös raivostuttaa vallankäyttäjiä.
Gösta Müllerin oma toive on perhe. Se, mitä hän ei itse lapsena saanut. Ensimmäinen vaimo löytyy kirjaston tiskin takaa, mutta avioliitto ei suju. Toinen vaimo on talouskoulun opettaja Meeri, tehokas ja aikaansaava, suorapuheinen matroona. Perhe-elämä tuntuu onnistuvan, tytär Kyllikki syntyy.
Kolhuilta ei Müller kuitenkaan säästy, vaikka parhaansa tekee rimpuillakseen onnessa kiinni.
Tuomari Müller, hieno mies on aika kiehtova kirja. Se etenee rauhallisesti ja kikkailematta, Joenpellon kieli on hyvin tiukasti kiinni realismissa, asiat tapahtuvat ja ne todetaan tapahtuneiksi. Aikatasoja sekoitellaan sopivasti ja näkökulmat vaihtuvat Meerin, Göstan, Martin ja muiden kaupunkilaisten välillä.
Vallitseva tunnetila kirjassa on pettymys. Pettymys unelmiin, idealismiin, hyviin pyrkimyksiin. Vaikka itse tekisi parhaansa, se ei riitä: elämä ja maailma ovat riippuvaisia myös muiden teoista ja tekemättä jättämisistä.
Pikkukaupungin niljakas sisäänpäinkääntyneisyys, vallankäytön keskittyminen, ahneus ja moraalin vähittäinen rapistuminen nousevat kirjan tarinassa vahvasti esiin. Joenpelto käsittelee tematiikkaansa tyynesti, hän ei revittele eikä alleviivaa. Pikemminkin asiat vain todetaan: näin on.
Tuomari Müller, hieno mies on julkaistu jo 20 vuotta sitten ja sen kuvaama aika on vielä kauempana. Totinen tosi on se, että tilanne on silti, 2010-luvulla, monin paikoin aivan samanlainen edelleen. Ensimmäisenä tulee mieleen viime vuoden katastrofaalinen Kittilä-case, jota olen itse ainakin seurannut lähinnä järkyttyneenä. Onko tämä edes totta? Juttuun pääsee jyvälle esimerkiksi Antti Järven ansiokkaan Long Play -singlen Kittilä kautta.
Surkuhupaisinta on, että jos Kittilän kuntapolitiikasta kirjoitettaisiin romaani, kukaan ei pitäisi sitä uskottavana. Siihen verrattuna Joenpellon fiktio on vielä tiukan realistinen.
Tuomari Müller, hieno mies on monitasoinen romaani. Se tarkastelee sekä yksilön että yhteisön asemaa ja merkitystä, avaa kuvaamiaan henkilöitä vähitellen kerros kerrokselta ja jättää mieleen suuria kysymyksiä vallasta ja sen väärinkäytöksistä.
Eeva Joenpelto: Tuomari Müller, hieno mies
Ulkoasu: ?
WSOY 1994
349 s.
E-kirja.
Oma ostos.
_______
Ruksaan kirjalla Kirjan vuoden lukuhaasteesta kohdan 41. Kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin.
Mulla on tämä lukemattomana hyllyssä. Kirpputorilta haalittu saalis. Olen lukenut Joenpellon Lohja-sarjaa, josta tykkäsin. Ehkä nyt voisin ottaa käsittelyyn tämän.
VastaaPoistaAika hauska sattuma sikäli, että itse bloggasin juuri Tammen toimitusjohtaja Jarl Hellemannin muistelmateoksesta. Postausta tehdessä vähän googletin Hellemannia ja kävi ilmi, että hän oli ollut naimisissa Joenpellon kanssa. Pienet on suomalaiset kirjailijapiirit :)
Minä voisin lukea lisääkin Joenpeltoa, vaikka en ihan täysillä ihastunutkaan. Tarvinneeko sitä aina, tuskin. Silti voi olla hyvää luettavaa.
PoistaHeh, hyvä sattuma. Piirit ovat tosiaan pienet.
Minulle tätä suositeltiin lukuvalmentajan taholta ja teos kiinnostaa kyllä, en ole siihen vain "ehtinyt" tarttua. Kiva lukea tästä nyt täältä jos vaikka innostuisin kaivamaan tämän kirjastosta esiin. Tämä Suomen historiaan sijoittuva fiktio tuntuu aina olevan kompastuskiveni, tai ei aina mutta usein. Kittilä-viittauksesi rohkaisee kuitenkin tarttumaan.
VastaaPoistaNo tämä ei sillä tavalla ole kovin kaukana historiassa, 1970-80-luvuilla. Tai no kai nekin ovat jo historiaa :D
PoistaJoenpellon tyyli on aika jännä: toteava ja hämäävän yksinkertainen. Tämä oli mielenkiintoista luettavaa juuri siksi, että teemoja oli monta ja ne on helppo havainnoida ympäristöstään. Kokeile.
Joenpelto on niitä kirjailijoita joiden kirjat jäävät minulta kesken, kirjat eivät vain kolahda.
VastaaPoistaJätän suosiolla väliin.
Minulle tämä oli ensimmäinen Joenpelto. Ehkä joskus luen lisää, mutta mitään yletöntä ihastusta en minäkään kokenut. Kiinnostavaa luettavaa kuitenkin.
PoistaOnneksi omaa kirjamakuaan oppii tuntemaan, niin ei ole pakko kokea pettymyksiä. Minäkin tiedän useita kirjailijoita, joiden teokset jätän suosiolla väliin. Hyvä niin.
Muistaakseni tämä oli niitä ensimmäisiä Finlandia-voittajia, jonka päätti yhden hengen raati. Jos en väärin muista valitsija oli Tellervo Koivisto. Aiemmin Finlandiasta kilpailivat myös runo- ja novelli-kokoelmat.
VastaaPoistaVoisi olla hyvä, jos kilpailisivat edelleen, vaikka eipä minulla ole kovin kummoista mielipidettä Finlandia-palkinnosta suuntaan eikä toiseen.
PoistaMinullakin tämä odottaa hyllyssä, kun divareista olen puuttuvia Finlandia-voittajia löytänyt. Äidin hyllystä Joenpellot ovat tuttuja, ja oma lapsuus tämän ajan kirjoista tulee mieleen.
VastaaPoistaAika mukava mielleyhtymä. Minä varmaan jossain vaiheessa luen lisääkin Joenpeltoa, mutta en nyt mitenkään suuresti ihastunut.
PoistaMuistan, että vuosia sitten pidin jostain Joenpellon romaanista - nimeä en nyt tietenkään muista. Mieleen jäi teksti, joka eteni mukavalla tavalla ja kuvasi oivaltavasti ihmisiä. Pitäisikin lukea Joenpeltoa lisää.
VastaaPoistaJoenpellon tyyli on kyllä jotenkin aika miellyttävä, ei mitään kikkailua tai hienostelua, vaan maailma ja elämä sellaisena kuin ne ovat.
PoistaVaikuttaa kiintoisalta ja tuollaista toteavuutta oli muistaakseni myösJoenpellon romaanissa "Elämän rouva, rouva Glad", josta pidin melko lailla. Se onkin toistaiseksi ainut Joenpellolta lukemani kirja. Tätä Mülleria voisi kokeilla, jos osuu sorkkaan joskus.
VastaaPoistaKokeile ihmeessä, tämä oli oikeasti aika kiintoisa lukukokemus. Ja vähän masentavakin tuon kunnallispolitiikkasuhmuroinnin vuoksi.
Poista