▼
7. toukokuuta 2014
Jenni Linturi: Isänmaan tähden
Jenni Linturi: Isänmaan tähden
Ulkoasu: Nina Leino
Teos 2011
233 s.
Kirjastosta.
Kahdeksankymppinen Antti Vallas kiipeää kotitalonsa katolle korjatakseen sen. Askel lipeää, ja Antti putoaa katolta. Havahduttuaan hän elää muistoissaan toisen maailmansodan ajassa. Antti palveli silloin vapaaehtoisena natsi-Saksan joukoissa ja näki ja koki liikaa. Sodan ja rintamakokemusten jälkeen asettuminen perhe-elämään ja rauhan aikaan on Antille ja hänen sotatovereilleen vaikeaa. Kukin kohtaa muistonsa omalla tavallaan. Harva selviää haavoitta sodasta tai sen jälkipyykistä, etenkään kun leimana on Saksan armeija.
Jenni Linturin Isänmaan tähden on ollut toisinaan mielessäni julkaisemisestaan lähtien. Kirjahan oli Finlandia-ehdokas vuonna 2011, tuona "kohuvuonna", jolloin ehdokkaiksi valittiin vain naisten kirjoittamia kirjoja. Palkintoa ei tullut, mutta mainetta kyllä. Ja minä ajattelin, että tuo kirja täytyy lukea.
Nyt oli sen aika, sillä kirja sattui sopivasti silmään sotakirjallisuuden hyllystä. Olen laiminlyönyt Ihminen sodassa -haastetta, mistä syystä moisen hyllyn luona taannoin kirjastossa luuhasin. Onneksi tuli luuhattua, sillä Isänmaan tähden on tasokas, huolella kirjoitettu teos.
Linturi on koonnut palapelin, jossa mennyt ja nykyhetki lomittuvat toisiinsa utuisena kuvajaisena. Muistinsa kanssa kamppailevan Antin mielenliikkeet välittyvät lukijalle jatkuvasti muuttuvina, hetkellisesti kirkastuvina ja jälleen hämärtyvinä. Toisaalta se on myös haaste, sillä tarkkana on oltava, muistettava suhtautua kriittisesti, oltava varpaillaan.
Etenkin kokemukset Saksan joukoissa ovat eläviä. Sodan haistaa ja kuulee, pelon tuntee, typeryyksiin on vaikeaa löytää empatiaa. Isänmaan tähden kertoo aatteen palosta, nuoruuden innosta, sokeudesta itseä suurempien asioiden edessä ja samalla anteeksiantamattomista teoista, jotka vaivaavat ihmistä loppuelämän ajan.
Sodanjälkeinen ahdistus näkyy perhe-elämässä ja muissa sosiaalisissa suhteissa, joita kuvataan Antin ja muutaman muun sodassa olleen miehen kautta. Arkeen ja rauhaan palaaminen on haastavaa, kun on nähnyt liikaa ja tehnyt tekoja, joista ei voi puhua. Toiset parantelevat kolhujaan aggressiivisemmin, toiset tyytyvät hiljaiseen itsetutkiskeluun ja puhumattomaan ahdistukseen.
Isänmaan tähden on taidolla kirjoitettu ja huolella hiottu kirja. Sen rakenne toimii, kieli on tasokasta, aihepiiri koskettaa. Mutta jotain jää silti uupumaan. Antti Vallas jää muistojensa täyteläisyydestä huolimatta etäiseksi hahmoksi, eivätkä muutkaan henkilöt herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen. Linturi ei mässäile sodan kauhuilla ja ihmisen eläimellisyydellä poikkeustilanteissa, vaan käsittelee rintamatapahtumia tyylillä – ja toisaalta siitäkin seuraa etäännyttävä vaikutus.
Kirjan aihepiiri on esiinnostamisen arvoinen. Jälkiviisaus ei auta ketään, mutta ehkä menneestä voi oppia. Puhdasoppiset ja kiihkeät aatteet harvoin kantavat pitkälle ja se, minkä vuoksi on valmis isoihin askeliin, saattaa myöhemmin tuntua aivan väärältä. Väärin perustein ja vajain tiedoin toimiminen voi viedä syvälle, mutta pitääkö itseään rangaista ikuisesti? Ja kuka on oikeutettu tuomitsemaan teot, joissa on suuria moraalisia ongelmia, mutta joita tehdään hyvässä uskossa ja jonkin itselle rakkaan, vaikkapa sitten isänmaan, tähden?
____
Isänmaan tähden on luettu myös esimerkiksi näissä blogeissa: Kannesta kanteen, Kirsin kirjanurkka, Luettua elämää, Lukuisa, Täällä toisen tähden alla, Kaiken voi lukea! ja Kulttuuri kukoistaa.
Nappaan kirjalla everstin lätkät Ihminen sodassa -haasteessani.
Hups, minä en enää oikein muista tästä kirjasta mitään. Piti ihan käydä lukemassa oma blogiteksti! Juu, kirja tuntui näköjään minustakin melko etäännyttävältä. Etäännyttänyt se on näköjään vielä lisääkin, kun en tarinaa enää oikein muistanut.
VastaaPoistaHarmi, ettei tämä iskenyt, koska sen vuoksi en ole oikein ollut kiinnostunut siitä Linturin uusimmastakaan kirjasta.
Tämän takia onkin hyvä, että on blogi, johon kirjoittaa lukukokemuksensa. Sieltä löytää sitten sellaisetkin kirjat, joita ei edes muista lukeneensa. ;)
PoistaMinä voisin lukea sen uuden kyllä. Aiheensa vuoksi kiinnostaa kovasti.
Minäkään en tätä kirjaa enää oikein muista, varmaan pari vuotta sitten sen luin. Malmi, 1917 toimi paremmin.
VastaaPoistaOnnittelut everstin lätkistä: perässä tullaan! :)
Hyvä tietää, koettanen Malmia jossain vaiheessa.
PoistaJee, hyvä Jonna! Vielä on reilusti aikaa.
Linturi jättää minut jollakin tavalla kylmäksi. Taitava kirjoittaja, mutta jotenkin liian kliininen minun makuuni. Malmiakin lukiessa oli olo, että Linturi yrittää liikaa.
VastaaPoistaJotain sellaista tässä tosiaan on, ettei aivan sytyttänyt, vaikka periaatteessa palikat ovat kohdillaan. Minä taidan kyllä lukea sen Malminkin, vähintään superkiinnostavan aiheensa vuoksi.
PoistaIsänmaan tähden on edelleen mielessäni koskettavana kirjana. Antin ja Kaarlon erilaiset sotasankaruudet ja vanhuudet oli kuvattu hyvin, sodan vaikutus tuon sukupolven elämään konkretisoitui. Arviosi palautti kirjan hyvin mieleen! Linturin uusin kiinnostaa minuakin kovasti.
VastaaPoistaAntin ja Kaarlon ero ja toisaalta samanlaisuus on tärkeä osa kirjaa, olisi pitänyt nostaa se selkeämmin esiin omassakin tekstissä.
PoistaEiköhän oteta Elina haasteeksi lukea uusi Linturi kesällä? ;)
Minulle tuli tästä aika samanlainen olo. Hieno romaani, jossa kaikki on kohdallaan - mutta onko liikaakin? Tunne puuttuu ja se onkin sitten melkoinen puute. Hurjan taitava Linturi kyllä on.
VastaaPoistaSe voi olla juuri sitä, että on hieman liikaa. Jokin elementti olisi ehkä pitänyt jättää pois tai toteuttaa toisin. Kirjailijan taitoa en minäkään kiellä.
Poista