▼
9. tammikuuta 2014
Alice Munro: Kallis elämä
Alice Munro: Kallis elämä
Suomentaja: Kristiina Rikman
Kansi: Markko Taina
Tammi 2013
319 s.
Dear Life (2012)
Saatu lahjaksi.
En tekisi sitä mustasukkaisuudesta, en ilkeyttäni enkä vihapäissäni, vaan siksi että hulluus makasi vieressäni pimeässä. Ei se ollut raivohulluutta vaan melkein kiusoittelevaa hulluutta. Laiskaa, vikittelevää hulluutta, puolihuolimaton ehdotus joka tuntui odottaneen pitkään.
Se tuntui sanovan: miksi ei. Miksi et kokeilisi pahinta?
(Yö, s. 280.)
Alice Munro vahvistaa asemaansa yhtenä kaikkien aikojen suosikkikirjailijani koko ajan, mitä useamman teoksen häneltä luen. Munron kynässä on taikaa, hän tavoittaa herkällä korvalla hetkiä, jotka muuten soljuvat ohi huomaamatta, mutta jotka ovat näkemisen arvoisia. Välähdyksiä, tunteita, sanoja, hetkiä, jolloin jätetään sanomatta. Se on ihmeellistä.
Kallis elämä on tuorein Munro-suomennos viime syksyltä. Laadukkaasta suomennoksesta vastaa jälleen Kristiina Rikman. Kokoelmassa on kymmenen novellia ja neljä omaelämäkerrallista kertomusta. Kaksi näistä, Silmä ja Äänet, julkaistaan ensimmäistä kertaa, muut on julkaistu aiemmin eri lehdissä. Minulle kaikki olivat uusia.
Kokoelman novelleille yhteistä on muutos. Niissä tapahtuu jotain sellaista, joka nyrjäyttää totutun arjen sijoiltaan, muuttaa asioiden suuntaa ja vaikuttaa pitkälle tulevaan. Muutoksen syyt ovat moninaiset: väsymys, kateus, tietämättömyys, sattuma, vahinko. Pahuus on yleensä olemassa, mutta hyvin hienovireisenä, kuin häivähdyksenä.
Munron novelleja voisi analysoida loputtomiin. Jokainen on juonitiivistyksen arvoinen, ja jokaisessa on kärki, joka tuntuu lukijan nahassa. Tämän kokoelman novelleista vaikutuin erityisesti seuraavista: Amundsen – historiallinen pikkukaupunkikuvaus, erityisolosuhteet tuberkuloosiparantolassa, nuoruuden innon kolahdus vasten todellisuutta, tulevaisuususko, joka väistämättä murenee. Sorakuoppa – 1960-luvun ajankuva, jossa vanhempien itsensä etsiminen vaikuttaa koko perheeseen tuottaen lapsille lopulta vain syyllisyyttä. Turvasatama – hienovireisyyttä ihmisluonteen nurjuudessa, keskiluokkaisen alistumisen kauheus ja kauneus. Yksi epämiellyttävimpiä kohtaamiani kirjallisia henkilöitä on novellin Jasper-setä. Ylpeys – Munrolle harvinaisempaa miesnäkökulmaa, joskin hyvin vajavaisen ihmisen näkökulmasta. Corrie – nainen, joka tekee niin kuin haluaa, mutta joka kohtaa lopulta sen hetken, jolloin asioiden oikea laita paljastuu. Vanhuus tulee esiin novelleissa Lähdössä Maverleysta ja Järvi näköetäisyydellä, joista jälkimmäinen on niin autenttinen ja koskettava, että se jää pitkäksi aikaa mieleen.
Munron teemat ovat elämälle keskeisiä ja silti hieman yllättäviä. Esimerkiksi kuolemaan ei hänen novelleissaan suhtauduta missään määrin dramaattisesti, vaikka liian varhaisia, epäreilun tuntuisia ja ehkä turhiakin kuolemia niissä tapahtuu. Kuolema on osa elämää, kuten on moni muukin ilmiö – sen hyväksyminen on taito, jota ihmisen on ehkä vaikeaa tietoisesti harjoitella.
Kieli on kaunista, yksinkertaista ja samalla merkityksellistä. Kikkailua ei ole, vaan tarina etenee hyvin luonnollisesti, kuin mitään muuta vaihtoehtoa ei olisikaan. Toisaalta turvallisuus saattaa hämätä: paikoin novellin kärki tai käänne saattaa tulla yllättäen, aivan puun takaa, ja niin kaikki on jo toisin.
Kokoelman lopettava neljän omaelämäkerrallisen kertomuksen sarja tuo palan kurkkuun. Alice Munro on ilmoittanut jääneensä Kalliin elämän myötä eläkkeelle. Lisää ei siis enää ole odotettavissa. Elämänkokemus, huippuunsa hioutunut kirjallinen lahjakkuus ja kyky asettaa sanat tarinoiksi herättää syvää kunnioitusta. Munro on elämäntyönsä tehnyt, ja siitä meidän lukijoiden on häntä kiittäminen.
___
Luimme ja bloggaamme kirjasta jälleen yhdessä nooran kanssa.
Myös Valkoinen Kirahvi on lukenut Kalliin elämän ja löytänyt siitä paljon kiehtovia tasoja. Maria taas ei aivan innostunut.
Avaan tällä kirjalla Jokken kirjanurkan 14 nobelistia -haasteen. Alice Munro palkittiin kirjallisuuden Nobel-palkinnolla 2013.
Minulla on Munro vielä lukematta, enkä ole vielä hankkinut :)
VastaaPoistaHyvä bloggaus!
Sinulla on luvassa hyviä lukuhetkiä! Karkulainen on minun lukemistani kokoelmista paras, jos nyt näin mahtavia kirjoja kykenee jonoon laittamaan.
PoistaTämä on niin hieno! Sain kirjan joululahjaksi ja se on hieman kesken, koska luen sitä hiljakseen - säästelen. :)
VastaaPoistaMunroa tekee samaan aikaan mieli säästellä ja ahmia. Vaikea tapaus! ;)
PoistaTätä kirjaa on kyllä kehuttu. Häpeäkseni pakko myöntää etten ole yhtään Munroa vielä lukenut mutta koko ajan houkutus tarttua ensimmäiseen Munroon kasvaa. :)
VastaaPoistaVoi, tartu ihmeessä! Oma ehdoton suosikkini on Karkulainen – siitä aloitin ja sille tielleni jäin.
PoistaTämä tulee minulla ehkäpä kahden kirjan kuluttua blogiin. Olen sitä jo pikkuisen selaillut ja saanut osallistua ihanaan pohdintaan kirjan tiimoilta joululoman aikana...
VastaaPoistaOdotan paljon! :)
Kuulostaa hyvältä! Odottelen innolla, mitä kirjasta kirjoitat.
PoistaMinä en ole vielä Munroa lukenut, mutta sinun ja Nooran postauksia lukiessa on kyllä iskenyt kipinä. Täytyy ehkä tänä vuonna yrittää.
VastaaPoistaYritä ihmeessä! Oma suosikkini on Karkulainen, jos haluat aloitusvinkin. ;)
PoistaHiihtolomallani tutustuin vihdoinkin Munron tuotantoon ja se totisesti kannatti. Lapin reissun iltapuhteina luin novellikokoelman Viha, ystävyys ja rakkaus. Novellit kolahtivat niin paljon, että tilasin heti netistä lisää Munroa: kokoelmat Kallis elämä ja Hyvän naisen rakkaus ovat seuraavana lukuvuorossa. Munron eleetön, toteava, kikkailematon tyyli viehätti heti. Eleettömyydestä huolimatta novellit läpäisivät "tunnesuojauksen" ja menivät ihon alle...
VastaaPoistaHienoa, hienoa, hienoa, olen aina onnellinen, kun joku löytää Munron! Sinulla on vielä paljon hyvää odottamassa. Minulla tuo Viha, ystävyys, rakkaus on nyt ainoa suomennetuista, jota en ole lukenut. Se on siis seuraavana listalla. Hyvän naisen rakkaus ja Karkulainen ovat omat suursuosikkini, vain Kerjäläistyttö on ollut pettymys. Nautinnollisia lukuhetkiä!
Poista