▼
14. elokuuta 2013
Leena Krohn: Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia
Leena Krohn: Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia
WSOY 2002 (1. painos 1983)
82 s.
Kirjastosta.
Olen häikäistynyt.
Tutustuin Leena Krohniin viime vuodenvaihteessa, jolloin luin Lukudiplomia varten Tainaronin. Jo silloin ymmärsin olevani mennyttä naista, Leena Krohnin talutusnuoraan väistämättä päätynyt ja siellä pysyvä. Hieman myöhemmin luin Krohnin uusimman teoksen, upean Hotel Sapiensin, johon rakastuin – mikäli mahdollista – vieläkin syvemmin kuin Tainaroniin (ja jota muuten äänestin Hesarin 2000-luvun parhaat kotimaiset romaanit -äänestyksessäkin).
Nyt oli kolmannen Krohnin aika.
Ja sama tunnetila jatkuu.
Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia on ohuen ohut kirja, kaiketi eräänlainen novellikokoelma. Kaikki pienet tarinat, miniatyyrit tai muotokuvat, liittyvät kuitenkin tavallaan toisiinsa. Keskeisin yhteinen tekijä on Donna Quijote, hahmo, joka elää ja kulkee kaupungissa ja kohtaa toisia. Kaltaisiaan ja toisenlaisia.
Miljöö on vahvasti kaupunkimainen, ja tarkemmin varsin helsinkiläinen, vaikkei sitä suoraan sanota, eikä sen ole pakko sitä olla. Ollaan meren äärellä, kallioilla, kaduilla, asfalttiviidakossa, raitiovaunun jyskeessä, pienissä asunnoissa ja mielentiloissa.
Kirja pureutuu syvälle. Se kertoo meistä ihmisistä ja siitä, mitä me voimme olla sekä yksin että yhdessä. Kuinka eroamme toisistamme, ja mikä tekee meistä saman. Mikä on yhteistä, mikä erottaa. Krohnin tarjoama kuultokuva on monitulkintainen, eikä mitään saa valmiina.
Yleensä närkästyn, jos luen liian haastavaa kirjallisuutta. En pidä siitä, että kirjailija tekee kaikkensa osoittaakseen säkenöivän älykkyytensä ja jyrätäkseen lukijansa. Tähän ei Krohn ryhdy.
En voi väittää ymmärtäväni kaikkea, mitä hän kirjoittaa. Toisaalta uskon, ettei niin ole tarkoituskaan. Krohn jättää paljon auki, rivien ja kappaleiden väliin. Hänen tekstinsä on kiireetöntä, kaikenlaista pakotusta vailla. Tämä rauhallisuus tuo mukanaan halun jäädä tulkitsemaan ja pohtimaan – ja paikoin vain jatkaa matkaa.
Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia nostaa esiin erilaisia tapoja olla ihminen. Olla osa joukkoa, olla yksilö. Tämä outo ja kaunis kirja jättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Ja juuri siksi se on niin kiehtova, houkutteleva ja äärimmäisen taitava teos.
___
Tessa ihailee taitoa kertoa paljon pienessä tilassa. Satu löysi kirjasta paljon kehystettäväksi sopivia ajatuksia.
Osallistun kirjalla Kotimainen Kasarikirjakesä -haasteeseen (jota aion suorittaa elokuun loppuun saakka).
Minäkin olen lukenut tätä kirjaa, täytyypä palailla sen pariin ja lukea loputkin novellit/tarinat. Aivan äskettäin luin loppuun Hotel Sapiensin. Koin sitä lukiessani samaa kiireettömyyttä ja rauhallisuutta, josta puhut tässä. Krohn on upea kirjailija.
VastaaPoistaVoi, lue ihmeessä. Minusta Krohnin teksti ja sen lukeminen on jollain tapaa lähes meditatiivista. Onneksi on vielä monta, monta kirjaa luettavana häneltä.
PoistaTuo on hyvä kokoelma ja "Tainaron" hyvä kirja. Kannattaa lukea myös Krohnin esseitä, kuten "Kynä ja kone. Ajattelua mahdollisesta ja mahdottomasta". Niissä kirjailijan ajatusmaailma ei peity sanataiteeseen ja on myös vähän vastauksiakin kysymyksiin.
VastaaPoistaKiitos kirjavinkistä, täytyypä olla tarkkana kirjastossa. Esseet ovat muutenkin syyttä suotta sivuroolissa lukemisissani, ja Krohnilta haluan kyllä lukea kaiken.
PoistaKrohn on yksi parhaista. Olen lukenut Tainaronin ja tämän novellikokoelman ja vaikuttunut niistä kovin. Nyt haluaisin taas lukea jotakin häneltä. Tuo uusin, Hotel Sapiens, kiinnostaisi kovasti.
VastaaPoistaNiin on, niin on! Suosittelen Hotel Sapiensia täydestä sydämestäni, aivan upea teos.
PoistaLeena Krohn käy suoraan sydämeen! <3
VastaaPoistaNiin käy! :)
PoistaLuin tämän (kuuluisana, hulluna kuukautenani) 17-vuotiaana ja rakastuin. Tämä on ihana kirja, johon mahtuu sivumäärästä poiketen paljon painavaa asiaa. Suomalaista novellitaidetta parhaimmillaan. ^.^
VastaaPoistaKyllä. Aivan upea teos. Krohn on jotain sanoinkuvailemattoman mahtavaa. Aaaah! <3
Poista