▼
10. toukokuuta 2013
Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla
Robert Louis Stevenson: Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla
Suomentaja: Heikki Salojärvi
Kansi: Walter Crane/Taivo Org
Basam Books 2012
158 s.
Travels with a Donkey in the Cévennes (1879)
Kirjastosta.
Skotti Robert Louis Stevenson lähtee karkuun arkielämän haasteita ja matkustaa Ranskaan tehdäkseen tervehenkisen vaelluksen ulkoilmassa Sevennien alueella. Hän pakkaa mukaansa vaellusvarusteet, piipun ja makuupussin ja lopulta myös Modestine-nimisen aasintamman sekä matkaseuralaiseksi että avuksi.
Matkan tarkoituksena lienee selvitellä päätä ja löytää rauha oman itsensä kanssa. Tähtikirkkaiden, avoimen taivaan alla vietetyiden öiden ja luonnon ihmeiden ihastelun lisäksi Stevenson tutustuu paikallisiin ihmisiin, majoitus- ja ravitsemusliikkeisiin, uskonkiistoihin ja vaellustaitoihin. Modestine-aasi osoittautuu jukuripäiseksi kumppaniksi, jota Stevensonin on opeteltava maanittelemaan, ohjastamaan ja kouluttamaan – kuten ketä tahansa naishenkilöä, hän ajoittain pohtii. Matka osoittautuu ravitsevaksi sekä sielulle että ruumiille.
Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla osui silmään kirjastossa ja houkutti lainaamaan itsensä. Lueskelin kirjaa rauhallisehkoon tahtiin ja samaan aikaan sekä ihastuin että hieman tuskastuin. Kyse on kirjailijan matkakertomuksesta ja omakohtaisesta tilityksestä, ja vaikka 1800-luvun lopun Ranska ja wanhanaikainen vaeltaminen kiinnostivat, kirja ei ollut mitenkään erityisen vetävää luettavaa.
Luulen, että teos olisi vaatinut parempaa keskittymistä ja ehkä tiiviimpää lukemista. Nyt se jäi minulle vähän ulkokohtaiseksi, enkä tavoittanut kaikkia niitä sävyjä, joita siinä epäilemättä on. Kirja kertoo paljon omasta ajastaan ja tietenkin myös kirjoittajastaan, joka vaikuttaa sujuvan ja pilke silmäkulmassa kirjoitetun tekstin perusteella kiinnostavalta henkilöltä.
Vaeltaminen ei ole sinänsä kuulunut koskaan harrastuksiini, mutta vanhana partiolaisena olen toki kuljeskellut varsin paljon luonnossa. Kiinnostusta vaeltamiseen kyllä on, mutta aloittaminen vaatisi tietenkin oman panostuksensa. Yksi parhaita luontokokemuksiani on vaellus Norjassa kesällä 2000, ja se välkkyi mielessäni kirjaa lukiessani. Luonnon helmassa ihminen ei voi olla kuin tyyni, olen taipuvainen ajattelemaan.
Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla kätkee tarinaansa muutakin kuin vaelluksen. Nähdäkseni esimerkiksi Stevensonin ja Modestinen suhde kuvaa jollain tapaa sukupuolten välistä suhdetta. Samoin kirja tarjoaa yhden näkökulman uskontoon, protestanttien ja katolisten kärhämiin. Mikään saarnateos tämä ei ole, pikemminkin kyse on hyvin kepeästä ja hyvällä mielellä luettavasta tarinasta, joka antaa sekä ajateltavaa että herättää kaipuun päästä asfalttiviidakosta jylhän luonnon äärelle.
___
Luettua elämää -blogin Elina on omien sanojensa mukaan jopa hieman hurahtanut Stevensoniin. Saatanpa itsekin lukea herran tuotantoa lisää.
Osallistun tällä 1800-luvun kirjat -haasteeseen.
Siis mitä. Onko tämä sama setä kuin Aarresaaren kirjoittanut tyyppi? Jos on, niin vähänpä noista klassikkokirjailijoista tietää... Saattaa olla laajakin tuotanto takana, ja silti pitää yhden kirjan miehenä...
VastaaPoistaOn joo. Minulla on Aarresaaret ja muut lukematta vielä. Asiaan tulee varmaankin joskus vielä muutos. Toisaalta itse oli hauskaa aloittaa tutustuminen tällaisesta tuntemattomasta kirjasta.
PoistaMinäkin katselin tätä kirjstossa! En tosin enää muista miksi jäi tuolloin lainaamatta, ehkä kirjakasa oli jo liian iso. Kirja kyllä edelleen kiinnostaisi!
VastaaPoistaKannattaa nappaista mukaan, on tämä ihan kiinnostava tuttavuus, vaikkei tosiaan mikään ihan maailmankaikkeuden mieleenpainuvin tapaus.
PoistaMahtavaa, että tuo on suomennettu! Siihen viitataan ranskalaisessa kävelemisen filosofiaa kehittelevässä kirjassa, jota olen lukemassa. Se vasta on "vetävää luettavaa"! Ehkä puhun siitä omassa blogissani joskus tässä.
VastaaPoistaBasam Booksilta tulee mielestäni aika usein tällaisia "kulttuuritekoja". Tykkään. ;)
PoistaKävelemisen filosofiaa, se kuulostaa kiinnostavalta! Tekisi hyvää varmaan minullekin, erilaisten kulkupelien suurkäyttäjälle.
Puhu, puhu! Innolla odottelen!
Kiitos linkityksestä! Stevensonilta on suomennettu yllättävän paljon kirjoja ja minulle on syntynyt mielikuva varsin sivistyneestä ja maailmaa nähneestä miehestä. Kirjailija kuoli nuorena ja on ollut siihen nähden tuottelias. Aarresaari on minullakin lukematta, enkä tahdo "päästä asiaan", koska löydän näitä pieniä erikoisuuksia sieltä täältä. Itsemurhaklubia suosittelen myös.
VastaaPoistaOlkaapa hyvä. :)
PoistaMinä olen ihan hulluna sivistyneisiin ja maailmaa nähneisiin miehiin, joten luulen, että Stevenson saa minustakin innokkaan seuraajan. Joten pidän herran mielessä seuraavilla kirjastoreissuilla.